Arhiva Novosti

Seminar za prvoobećanike – „Gospodine što hoćeš da učinim”

Po prvi put, područno vijeće Frame Hercegovina organiziralo je seminar za prvoobećanike, koji je održan u Međugorju od 7. do 9. studenog 2014. godine. Na seminaru, pod geslom „Gospodine što hoćeš da učinim?”, sudjelovalo je 37 framaša iz 16 bratstava. Framaši koji su u ovoj školskoj godini dali svoja prva obećanja ili će ih tek dati na seminaru su imali priliku naučiti što su zapravo obećanja, kome ih daju i zašto, te sz razmišljali o tom velikom koraku za njih i njihovo bratstvo.

Objavljeno: 26.11.2014.

Duhovna obnova i hodočašće mladih u Međugorje

Početkom studenog u Međugorju je u organizaciji studenata Hrvatske dominikanske provincije i mladih iz župe Kraljice svete krunice iz Zagreba održana duhovna obnova i hodočašće mladih. Ovogodišnje hodočašće u Međugorje organizirali su fr. Ivan Marija Tomić i Maja Marić, župljanka župe Kraljice svete krunice. Mladi su posjetili  Brdo ukazanja i Križevac te sudjelovali u  večernjem molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi. Pri povratku, nekolicina mladih svjedočila je prisutnima o primljenim milostima na ovom hodočašću.

Objavljeno: 26.11.2014.

Obilježena četrnaesta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je u ponedjeljak, 24. studenoga, obilježena 14. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Večernju sv. misu u međugorskoj župnoj crkvi za pok. fra Slavka predslavio je fra Stanko Ćosić u suslavlju 25 svećenika. Fra Stanko je u propovijedi, između ostalog, kazao: „Na današnji dan se sjećamo čovjeka koji je svoje srce sjedinio s Majčinskim srcem Blažene Djevice Marije i poticao čovjeka da se vrati svome srcu. Fra Slavko je svojim djelovanjem i primjerom pokušao moliti, postiti, slaviti misu, ispovijedati se, govoriti, ali također i šutjeti srcem. I kao svaki prorok svoga vremena, ni on nije imao odgovore na sva pitanja, nego se sam nalazio pred pitanjima, u traženju istine. Fra Slavko je sve više otkrivao blago skriveno u dubini srca i  poziva sve da traže to blago”. I na Križevcu se toga dana sjećalo pok. fra Slavka. U 14 sati molio se Križni put ,uz mnoštvo vjernika. Majčino selo, kojega je fra Slavko osnovao, prisjetilo se također svoga utemeljitelja.

Objavljeno: 25.11.2014.

14. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U ponedjeljak  24. studenog, četrnaesta je obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Umro je toga datuma 2000. godine , nakon završene pobožnosti Križnoga puta na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskome groblju Kovačica. Na četrnaestu obljetnicu fra Slavkove smrti na Križevcu će se u 14 sati moliti Križni put, a sv. misa za fra Slavka slavit će se u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova.

Objavljeno: 23.11.2014.

Hodočasnici iz Brazila u Međugorju

Otac Paulo Sergio Correia boravio je u Međugorju sa skupinom hodočasnika iz Sao Paola, Brazil. Ovo mu je 4. posjet Međugorju. Kaže da je za Međugorje čuo u samim počecima, ali za dolazak se odlučio tek 2012.: „Neki župljani su dolazili ranije, i pokušavali su me dovesti u Međugorje. Sad sam došao da zahvalim Kraljici mira za sve što mi je pružila. I mislim da je najvažnija poruka Međugorja poruka mira. Zahvaljujem na gostoprimstvu koje sam doživio”. - kazao je otac Paulo.

Objavljeno: 13.11.2014.

Bračni par Jim i Silvina Curran iz Irske: „Međugorje osjećamo kao svoj dom”

Međugorje je proteklih dana posjetio bračni par Jim i Silvina Curran iz Irske. Njihov život se zadnjih godina odvija na putu između Međugorja, Irske,i Argentine, a i promijenio se iz korijena u zadnjih nekoliko godina. Na sve je snažno utjecalo Međugorje i poruka Gospe, Kraljice Mira. Silvina kaže kako je prvi put posjetila Međugorje 2009. godine: „Kad sam prvi put došla, nisam znala što očekivati. No, čim sam stigla, osjetila sam mir i da ima nešto posebno vezano uz ovo mjesto. Zavoljela sam Međugorje na prvi pogled. Međugorje osjećamo kao svoj dom”-kazala je međugorska hodočasnica Silvina iz Irske.

Objavljeno: 05.11.2014.

Statistike za listopad 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 200 500

Broj svećenika koncelebranata: 4075 (131 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2014.

I. Festival mladih u Poljskoj

           Od 14. do 16. studenog ove godine u Poljskoj, u Piotrkowu Trybunalskom održat će se I. Festival mladih po uzoru na Mladifest, koji se svake godine održava u Međugorju. Festival će voditi fra Stanko Ćosić, koji će doći u Poljsku s vidiocem Jakovom Čolom, s Framom te zborom, koji je pjevao na XXV. Festivalu mladih u Međugorju. Zajedno sa zborom iz Međugorja u Poljsku će ići dva autobusa mladih.

         Pjevanje, ples, molitva i svjedočanstva kao u Međugorju ostvarit će neponovljivu atmosferu Mladifesta. Sastanak će biti simultano prevođen.

         Osim toga doći će gosti iz Poljske – svećenik Piotr Pawlukiewicz– poznat kao propovjednik mladih. Muniek Staszczyk, pjevač jako poznate grupe T. Love održat će koncert i dat će svjedočanstvo svoje vjere. Čut ćemo svjedočanstvo zajednice Cenacolo i svećenika Marek Bałwasa.

          Organizator Festivala je Zaklada Divine Mercy, koja vodi Poljski informativni centar MIR Međugorje. Sudjelovanje na Festivalu moguće je nakon prethodne prijave preko internetske stranice www.centrummedjugorje.pl

         Srdačno Vas pozivamo da sudjelujete na Festivalu mladih u Poljskoj.

Objavljeno: 30.10.2014.

Svetkovina Svih svetih i Dušnog dana u Međugorju

Na svetkovinu  Svih svetih i Dušnog dana groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i sjećanja pa ih tradicionalno obilazimo i sjećamo se u molitvi svojih pokojnika. Tih dana na svim grobljima u međugorskoj župi slave se svete mise. Uz župljane koji žive izvan rodnoga mjesta, a redovito u ove dane pohode župu, u Međugorju borave i hodočasnici iz raznih krajeva svijeta. Tako Ured informacija, krajem mjeseca listopada, bilježi hodočasničke skupine iz Poljske, Češke, Mađarske, Slovenije, Belgije, Portugala, Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Engleske, SAD-a, Irske i Latvije.

Raspored svetih misa, Svi sveti, subota, 1. studenog :

Objavljeno: 28.10.2014.

Umro otac John Chisholm, dugogodišnji međugorski hodočasnik

U četvrtak, 23. listopada 2014., u 93.godini života od srčanog udara preminuo je otac John Chisholm, svećenik Družbe Duha Svetoga iz Irske, dugogodišnji međugorski hodočasnik. Otac John je svećenik od 1946., a u Međugorju je proveo šest godina od 2000. do 2006 godine služeći Bogu, Gospi i međugorskim hodočasnicima engleskog govornog područja. Dok je boravio sa svojom majkom, čuo je što se događa u Međugorju i oduvijek ga je želio posjetiti. Ubrzo nakon njene smrti, primio je poziv da se pridruži grupi koja ide za Međugorje i u tom tjednu potpuno se zaljubio u Gospu, ljubav kojoj je vjerno služio do kraja svog života.

Objavljeno: 27.10.2014.

Svetom misom završeno 3. međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom

U Međugorju je u nedjelju, 26. listopada svetom misom, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova završeno 3. hodočašće za osobe s invaliditetom koje se održavalo pod geslom „U Marijinoj školi”, a ove godine je okupilo  1380 sudionika.  Župljani župe Međugorje, 85 obitelji(pansiona,hotela, obiteljskih domova) osiguralo je besplatan smještaj hodočasnicima koji su pristigli iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Poljske, Ukrajine, Litve, Italije i SAD-a.

Objavljeno: 26.10.2014.

Iskustva sudionika 3. hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju

U Međugorju je u tijeku 3. po redu hodočašće za osobe s invaliditetom „U Marijinoj školi”, a ove godine je okupilo više od 1300 sudionika.  Hodočašće je nastalo kao plod dugogodišnjeg hodočašćenja s. Rastislave Ralbovsky sa zajednicom osoba s posebnim potrebama iz Đakova. „Ja sam čvrsto uvjerena da je to Gospin plan, koji sam od početka naslućivala. Išla sam korak po korak. Vidim da je to Božje djelo.”-kazala je s. Rastislava istaknuvši kako joj je Međugorje u srcu od samih početaka.

Objavljeno: 25.10.2014.

Počelo 3. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorju

3. po redu hodočašće za osobe s invaliditetom održava se u Međugorju od 23. do 26. listopada  pod geslom: „U Marijinoj školi”. Hodočašće je okupilo  više od 1300 sudionika, najviše njih iz Hrvatske, potom iz Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Litve, Italije i SAD-a. Hodočasnike su i ove godine  ugostili međugorski župljani.  I ovaj put, kao i toliko puta do sada, pokazali su da imaju veliko srce i posvjedočili zašto je Gospa izabrala ovu župu na poseban način. Hodočašće koje je organizirala  udruga „Susret“ iz Čitluka, u suradnji sa Župnim uredom i „Majčinim selom“ počelo je večernjom svetom misom, koju je u četvrtak na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio fra Josip Vlašić ,župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Objavljeno: 24.10.2014.

Hodočašće župe Brestovsko u Međugorje

Sedamdeset i sedam hodočasnika iz župe Brestovsko posjetilo je u mjesecu listopadu Međugorje. Po samom dolasku u Međugorje, zaputili su se na Križevac, razmatrajući postaje Križnog puta i moleći krunicu, a potom su išli na Brdo ukazanja. S hodočasnicima s raznih strana svijeta sudjelovali su u večernjem molitvenom programu koji je započeo u 17h molitvom krunice na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. Svetu misu u 18h je predslavio župnik župe Brestovsko fra Damir Pavić.

Objavljeno: 22.10.2014.

Drugi put u Međugorju

Međugorje je proteklih dana drugi put posjetio svećenik Mduduzi McHunu  iz Južne Afrike. Pripada misionarskoj zajednici Oblati Bezgrješne. U razgovoru s novinarima radiopostaje Mir Međugorje kazao je da je prvi put  čuo za Međugorje nakon jedne duhovne obnove 1999.  „Vjerujem da je ovo mjesto na poseban način izabrano kako bi donijelo na određen način osvježenje, obnovu vjere, posebno u ovo vrijeme. Vidim dosta ljudi i u svojoj zemlji koji misle da mogu sve sami bez Boga. Mi to nazivamo krizom vjere. Iskustvo koje Međugorje nudi je zapravo Gospina majčinska ljubav i briga koju nam želi pokazati kako bi nas dovela natrag svojoj vjeri i Bogu, te Isusu, njenom Sinu ”. –kazao je svećenik Mduduzi  iz Južne Afrike.

Objavljeno: 21.10.2014.