Arhiva Novosti

Novinar iz Irske Ollie Clarke: „Međugorje je moj dom”

Proteklih dana u Međugorju je boravio Ollie Clarke, novinar iz Irske koji radi na kršćanskom radiju – Spirit Radio Ireland. Kaže kako je posao koji radi veliki dar jer može svjedočiti svoju vjeru. U Međugorje je došao prvi put 1995. godine, a od tada ga je posjetio još 30 puta, te ističe: „Međugorje je moj dom. Ono  je otvorilo moju vjeru, dalo mi je alate koje sam trebao, da bih prosvijetlio poruku Evanđelja u svom srcu”. Životna priča ovoga hodočasnika vrlo je zanimljiva i protkana Božjim blagoslovom unatoč obiteljskim tragedijama i suočavanju s teškom bolešću koju je pobijedio s Isusom i Marijom.

Objavljeno: 16.10.2014.

Posjet sestara Služavki maloga Isusa i njihovih suradnica Međugorju

U subotu 11. listopada, u popodnevnim satima Majčino selo koje djeluje u Bijakovićima, župa Međugorje, posjetile su sestre Služavke Malog Isusa i djelatnice-odgajateljice iz zajednica u kojima se odvija odgojno-obrazovni rad s djecom: Mostar, Vitez i Sarajevo. Nakon pozdrava i dobrodošlice, nastanak i povijest Majčinoga sela ukratko im je ocrtao fra Dragan Ružić, ravnatelj. Potom su zajedno obišle Selo kao i zajednicu Milosrdni Otac. Na kraju su posjetile jednu od kuća u kojima žive djeca, gdje su se zadržale u kratkom druženju, izmjenjujući iskustva iz rada i odgoja.

Objavljeno: 15.10.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Proteklih mjeseci novinari radiopostaje „Mir” Međugorje imali su prigodu razgovarati s brojnim hodočasnicima. Jedan od njih je svećenik Juan Carlos Zapata,koji se rodio  u Kolumbiji. Trenutačno je na službi u župi sv. Josipa, biskupija Newark, New Jersey. Zaređen je za svećenika prije 10 godina.. „Obavljao sam razne službe na župama u Americi. Do prije četiri godine bio sam direktor Radio Marije. I dalje radim na radiju, vodim emisije. Jedan sam od propovjednika o marijanskim temama i savjetnik za bračne parove”.-kaže ovaj svećenik o svojoj službi te dodaje:

Objavljeno: 15.10.2014.

3. MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM “U MARIJINOJ ŠKOLI” 2014.

Ostalo je još nekoliko dana do početka 3. Međunarodnog hodočašća za osobe s invaliditetom koji će se održati u Međugorju od 23. do 26. listopada pod geslom „u Marijinoj školi“. Oko 1000 osoba se prijavilo za ovo hodočašće koje organiziraju udruga „Susret“  iz Čitluka, u suradnji sa Župnim uredom i „Majčinim selom“. Okupljanje sudionika predviđa se u poslijepodnevnim satima, u četvrtak, 23. listopada. Župljani župe Međugorje osiguravaju hodočasnicima besplatan smještaj i hranu. Poticaj za organizaciju ovog susreta je dugogodišnje hodočašćenje s. Rastislave Ralbovsky sa zajednicom osoba s posebnim potrebama iz Đakova. Program je ispunjen radionicama, predavanjima i molitvenim sadržajima.

Objavljeno: 15.10.2014.

U Međugorju održan seminar za glazbene sekcije Frame Hercegovina

Od 10. do 12. listopada 2014. godine u  „Kući mira“ u Međugorju održan je seminar za glazbene sekcije Frame Hercegovina, pod geslom „Blagoslovljen Bog uvijeke“. Seminar je organiziralo područno vijeće Frame Hercegovina, a sudjelovalo je 40 framaša iz 16 bratstava. Seminar su pripremili i vodili fra Tihomir Bazina i fra Branimir Novokmet, a prisutan je bio i područni duhovni asistent fra Slaven Brekalo. U petak u 16 sati počelo je okupljanje i prijave framaša. Poslije prijava uslijedio je odlazak na večernju sv. misu u crkvu sv. Jakova. Nakon večere započeo je program seminara; predstavljanje i uvodno predavanje. U subotu je program počeo jutarnjom molitvom, a tijekom dana su bile radionice, na kojima su uvježbavali pjesme za euharistijska slavlja, rad po grupama te plenum. Tijekom cijelog seminara, voditelji su stavili naglasak na odabire pjesama za liturgijsko slavlje. Seminar je protekao u glazbi, pjesmi i molitvi.

Objavljeno: 14.10.2014.

U Međugorju proslavljena svetkovina sv. Franje

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano je proslavljena u Međugorju u subotu, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili latinski ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova. Svetu misu i obred preminuća predvodio je fra Stanko Ćosić. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju.

Objavljeno: 08.10.2014.

Međugorski hodočasnik Hans Theo Müller: „Prestao sam brojiti dolaske u Međugorje”

U listopadu, mjesecu  koji je na poseban način posvećen Gospi, u Međugorje pristiže mnoštvo hodočasničkih skupina sa svih strana svijeta. Ured informacija zabilježio je prvih dana mjeseca listopada hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, Poljske, Slovenije, Belgije, Španjolske, Argentine, Austrije, Irske, Ukrajine, Slovačke, Češke, Njemačke, Rumunjske, Litve, SAD-a, Kanade, Engleske, Koreje, Libanona i Malezije. Novinari radiopostaje Mir Međugorje proteklih dana susreli su Hansa Thea Müllera iz Njemačke koji u Međugorje dolazi od 1986. godine. Odavno je prestao brojati svoje dolaske, no kaže:

Objavljeno: 02.10.2014.

Statistike za rujan 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 226 400

Broj svećenika koncelebranata: 4706 (156 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2014.

Pješice iz Krašića u Međugorje

Hodočasnik iz Zagreba, 57-godišnji Gordan Bule nedavno je obavio zahvalno hodočašće pješice od Krašića do Međugorja. 18 dana hodočašća za njega su, kaže bili uistinu posebni, a molio je za obitelj, prijatelje, branitelje, za svoj hrvatski narod. O hodočašću je još kazao: „To je bila zahvala nebeskoj Majci, za sve dosada uslišane molitve. Dug je put bio, imao sam prilike moliti za sve. Na hodočašću je bilo i teških trenutaka, makar sam cijeli put podnio dobro, zahvaljujući pripremama. Nosim bogato iskustvo s hodočašća. Naišao sam na vrlo susretljive ljude koji su mi nudili pomoć. Svima njima zahvaljujem na iskrenoj dobrodošlici”.

Objavljeno: 01.10.2014.

Hodočašće članova Mješovitoga pjevačkog zbora župe sv. Euzebija i Polionija iz Vinkovaca

Članovi Mješovitoga pjevačkog zbora "Sv. Cecilija" župe sv. Euzebija i Polionija iz Vinkovaca, s predsjednikom Martinom Miškovićem, ujedno i članovi vinkovačke Matice hrvatske, zajedno s domaćim župnim vikarom Markom Martićem, hodočastili su krajem rujna u općinu Čitluk, odnosno u mjesta Međugorje i Čerin. U subotu 27. rujna Vinkovčani su hodočastili na brdo Križevac i molili pobožnost križnoga puta. Toga dana na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju članovi zbora, predvođeni Dubravkom Vukovarac, pjevali su na večernjem misnom slavlju koje je predslavio fra Ivan Dugandžić u suslavlju 66 svećenika, a među kojima su bili i vlč. Marko Martić i župnik župe Bezgrešnog Srca Marijina iz Vinkovaca o. Ivan Poleto. Subotnji hodočasnički dan završio je klanjanjem na kojemu su sudjelovali  hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Objavljeno: 30.09.2014.

Proslava svetkovine sv. Franje u Međugorju

Svetkovina sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano će se proslaviti u Međugorju u subotu , 4. listopada svetim misama u 7.30, 13  te 18 sati. U 7.30 sati sveta misa je za Franjevački svjetovni red (trećare).Tradicionalni obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavit će se nakon večernje sv. mise na uočnicu svetkovine, u petak  3. listopada. Iz župnog ureda pozivaju sve župljane na molitveni susret, posebice one koji pripadaju velikoj franjevačkoj obitelji; časne sestre franjevke, članove Trećeg svjetovnog reda, te Framu.

Objavljeno: 29.09.2014.

Carmel Kelly iz Irske: „Međugorje mi znači sve u životu”

79-godišnja Carmel Kelly  iz Irske u Međugorje je dovela 100. skupinu po redu. Ovdje je prvi put došla 1997., zbog supruga, a o svom prvom dolasku u Međugorje je kazala:  „Do 1997. sam svake druge  godine išla u Lourdes. O Međugorju nisam znala apsolutno ništa. Moj suprug, koji nikad nije bio u Lourdesu i nikad nije htio ići u religijska mjesta čitao je o Međugorju i rekao mi da bi htio doći ovamo. Budući da je izrazio želju da ide na neko hodočasničko mjesto, rezervirala sam mjesta za 22 svibnja. Početkom ožujka on je počeo osjećati bol u prsima i liječnici su ga liječili od vrlo jake infekcije pluća.

Objavljeno: 25.09.2014.

Marin Čilić u rodnom Međugorju

Marin Čilić, pobjednik ovogodišnjeg US  Opena, u svoje rodno Međugorje došao je u utorak, 16. rujna. Dočekali su ga brojni međugorski župljani i hodočasnici koji su mu čestitali na osvojenoj pobjedi.  Marina su također dočekali i čestitali mu međugorski franjevci, predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom. Poslije je Marin sudjelovao u večernjem molitveno-liturgijskom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, od 17 sati u molitvi krunice, a potom i na svetoj misi zahvalnici  u 18 sati koju je predslavio međugorski župnik, u koncelebraciji 67 svećenika. Svojom pjesmom slavlje su uveličali Frama, zbor Prijatelji i mješoviti župni zbor Kraljice Mira. Nakon svete mise, priređen je prigodni program za Marina koji je zahvalio svima koji su mu bili potpora u ovim danima.

Objavljeno: 17.09.2014.

Svečano zavjetovanje u Međugorju

 U nedjelju, 14. rujna 2014.,  u Međugorju su četvorica braće Hercegovačke franjevačke provincije: fra Augustin Čordaš,  fra Ivan Marić, fra Alen Pajić, i fra Ivan Penavić položili su svečane (doživotne) zavjete. Svečanu večernju misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u 19 sati, koja je počela svečanom procesijom, predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju 87 svećenika. Svojim pjevanjem uveličali su je bogoslovi, uz ravnanje fra Stanka Mabića. Provincijal  je iskazao svoju radost zbog slavljenja zavjeta u Međugorju, u Gospinoj blizini, što je bio odabir braće zavjetovanika. Posebno je istaknuo i blagdan Uzvišenja svetog križa koji se slavio taj dan: „Što nam ovaj blagdan, ovdje u Međugorju, u ovoj župi s Križevcem poručuje?

Objavljeno: 16.09.2014.

U Međugorju proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Blagdan Uzvišenja križa Kristova svečano je proslavljen u Međugorju u nedjelju,  14. rujna 2014. godine,  uz sudjelovanje župljana i mnogobrojnih hodočasnika. U župnoj  je crkvi slavljeno pet sv. misa na hrvatskome jeziku: u 6, 7, 8,12 i 19 sati. Svečana sv. misa na Križevcu, koju je predslavio fra Franjo Dušaj iz Crne Gore, slavljena je u 11 sati. Prije početka mise, molila se krunica koju je predmolio fra Marinko Šakota, međugorski župnik.  „Križ na vrhu ovoga brda nije podignut samo kao zavjetni čin u vrijeme nevolja i gladi, iako znamo da su se zavjetovali. Ovaj križ za nas i za sav narod Božji ima dublje značenje, a to je proročki navještaj spasenja. Gospodin Isus u Matejevom evanđelju kaže svojim apostolima: „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“. U ovih 80 godina je zaista mnogima došlo spasenje preko ovoga križa, i svega što se kroz ovo vrijeme događalo i događa. I to su plodovi o kojima Isus govori. Evanđelje je jučer, danas i ono ostaje i za sutra. I preci naši postaviše na vrh ovoga brda križ. Ja ga krstih nedavno da je to Božji gromobran. Zato su i Međugorje i svi mi koji ovdje dolazimo pod velikom Božjom zaštitom. Mnogi se ovdje osjećaju dobro, čak i bolje nego kod kuće. Mnogi bi se i preselili ovamo. Jer brdo Tabor je u Svetoj Zemlji, a brdo Tabor je tamo gdje je Isus. I ovo je brdo Tabor’’. - kazao je fra Franjo u propovijedi.  (slike)

Objavljeno: 15.09.2014.