Arhiva Novosti

Papa Benedikt XVI.: "Srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna"

Kardinal Josip Bozanić rekao je za Katoličku informativnu agenciju (IKA) kako se dogodio njegov prvi susret s novoizabranim papom Benediktom XVI.:

"Jučer nakon izbora Svetoga Oca kardinali su po redu pristupili novome Papi da mu iskažu poštovanje i odanost. Kad sam pristupio i ja Svetome Ocu on je prvi progovorio i rekao: 'Uzoriti, srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna'. Na to sam odgovorio: 'Sveti Oče, hrvatski narod će Vas pratiti molitvama i ljubavlju'. Nato je Sveti Otac odgovorio: 'Hvala lijepa, to mi je najpotrebnije'".

Objavljeno: 20.04.2005.

Joseph Ratzinger - novi Papa Benedikt XVI.

Prvi blagoslov Urbi et orbi pape Benedikta XVI: «Draga braćo i sestre, nakon velikog pape Ivana Pavla II. preuzvišeni kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika na Gospodnjoj njivi, za novog papu. Tješi me u toj zadaći da se Gospodin zna služiti i raditi i s nesavršenim sredstvima i nadasve se povjeravam vašim molitvama. U radosti uskrslog Gospodina, uzdajući se u Njegovu stalnu pomoć, idemo naprijed, sigurni da će nam Bog pomoći, i da Marija, njegova ljubljena Majka, stoji uz nas. Hvala vam!», rekao je papa Benedikt XVI. u svom prvom obraćanju oduševljenome mnoštvu na Trgu Sv. Petra.

Neka ga Duh Sveti vodi!

Objavljeno: 19.04.2005.

U Međugorju - klanjanje uoči izbora novog Pape

U subotu 16. travnja, uoči konklave, u Međugorju smo produžili redovito jednosatno subotnje klanjanje i posebno molili za kardinale i za izbor novog Pape.

Objavljeno: 19.04.2005.

Albert i Marie-Thérèse de Theux – Medjugorje u Beneluksu

Albert i Marie-Thérèse de Theux iz Bruxelles-a (Belgija) na čelu su inicijative nazvane «Groupe Contact Medjugorje Benelux» koja okuplja brojne međugorske skupine u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Objavljeno: 18.04.2005.

Školske sestre franjevke – sedamdeset godina u župi Međugorje

Sedamdeseta obljetnica nazočnosti i rada Školskih sestara franjevaka u župi Međugorje (1935. – 2005.) obilježena je u nedjelju 17. travnja 2005. svečanom večernjom svetom misom koju je predslavio župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s devetnaest svećenika, među kojima i provincijal franjevaca OFM, fra Slavko Soldo.(photos)

Objavljeno: 17.04.2005.

Četiri nove knjige u izdanju Informativnog centra «mir» Međugorje

Informativni centar «Mir» Međugorje hodočasnicima i prijateljima predlaže četiri nova izdanja.(photos)

Objavljeno: 13.04.2005.

Ivan Pavao Drugi i Hrvati

Papa Ivan Pavao II posjetio je Hrvatsku tri puta (1994., 1998. i 2003.) a Bosnu i Hercegovinu dva puta (1997. i 2003.). Od 11 hrvatskih svetaca i blaženika, on ih je proglasio četvoro: Leopolda Mandića svetim 1983, Kardinala Stepinca blaženim 1998, Mariju od Propetoga blaženom 2003, Ivana Merza blaženim 2003. Nemojmo zaboraviti ni Majku Tereziju koja je Albanka iz Makedonije, ali je vjeru primila preko hrvatskih misionara u Skopju, za koju je hrvatski jezik bio jezik njezine katoličke vjere.

Objavljeno: 12.04.2005.

Blaženka Brdar: s 83 godine još organizira hodočašća!

Ovih dana, osamdesetitrogodišnja Blaženka Brdar iz Rijeke obilježava 150-to hodočašće koje je organizirala u Međugorje. Prvi puta je došla 7. svibnja 1983, pa se dobro sjeća tog teškog razdoblja kad je policija zabranjivala odlazak na Brdo ukazanja i na Križevac, i kad su je fratri iz Rijeke odvraćali od odlazaka u Međugorje. Prvih godina organizirala je po dva autobusa godišnje, a s vremenom ih je bilo i po 12 godišnje. Sve se to događalo bez ikakve promidžbe, jednostavno telefonom i osobnim kontaktima.

Objavljeno: 11.04.2005.

Dvadeset godina vjernosti Međugorju

Luc Gevaert iz flamanskog dijela Belgije na prvo hodočašće u Međugorje došao je 29.03.1985, s cijelom obitelji, da bi ovdje proslavio godišnjicu braka. Od tada su mnogi laici i svećenici, posebno mladi, od njega tražili da ih povede na hodočašće, pa je postao organizator. Dolazio je i za vrijeme rata, bez straha, jer je osjećao Gospinu zaštitu. U međuvremenu, dvoje od njegovo petoro djece su u braku a jedan od njegovih sinova postao je svećenik. Luc je svjedok mnogih milosti, pa čak i izvanrednih iscjeljenja.

Objavljeno: 10.04.2005.

Sveta Misa zadušnica za Papu

U petak 8. travnja navečer, u župnoj crkvi sv. Jakova održana je sveta Misa zadušnica za Svetog Oca Ivana Pavla II. U prepunoj crkvi, Svetu Misu predslavio je župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s međugorskim fratrima i četrdeset i jednim svećenikom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva.

Objavljeno: 09.04.2005.

Hvala, Sveti Oče Ivane Pavle II

Hvala, Sveti Oče Ivane Pavle II

Objavljeno: 08.04.2005.

Križni put i Sv. Misa za Svetog Oca

Sveti Otac Ivan Pavao II. bit će pokopan u petak 8. travnja kripti Bazilike svetog Petra u Rimu. Toga dana ćemo u Međugorju na njegove nakane moliti Put Križa u 14 h i slaviti za njega sv. Misu zadušnicu u 18 h.

Objavljeno: 05.04.2005.

Prigodni radio program za Papu

Od trenutka saznanja kako Papa Ivan Pavao II. teško trpi i boluje, Radiopostaja «Mir» Međugorje emitira poseban cjelodnevni program u čast Svetoga Oca.

Objavljeno: 04.04.2005.

Preminuo je Sveti Otac Ivan Pavao II

Sveti Otac Papa Ivan Pavao II. umro je 2. travnja u 21.37 sati. Župa Međugorje i hodočasnici bili su u klanjanju pred Presvetim. U tom trenutku, svećenik je razmatrao o Isusu u Getsemanskom vrtu koji poziva učenike da s njim bdiju i mole. Pjevalo se: «Ostani tu i uza me bdij» a odmah za tim: «Trebam te, Isuse, tebi se utječem. Ti si izvor života, ti si moja utjeha, molim Te, Isuse, usliši me.»

Ivan Pavao II. bio je marijanski Papa. Njegovo papinsko geslo bilo je «Totus tuus ego sum et omnia mea tua sunt». Marija je za njega bila Majka Crkve i put koji vodi prema Kristu. U tom je smislu obnovio marijansku pobožnost, posebno molitvu krunice, uvodeći u Ružarij Otajstva svjetla. Uvijek je govorio da se marijanska pobožnost mora živjeti kristocentrično i o tome je pisao, posebno u enciklici «Redemptoris Mater» (1987) i u Apostolskom pismu «Rosarium Virginis Mariae» (2002), ali i u Apostolskom pismu «Novo Millennio Ineunte» (2001) u kojem je Mariji povjerio život ljudi i svijeta novog tisućljeća.

Sveti Otac nije službeno priznao međugorska ukazanja ali je u njih vjerovao i to je mnogima rekao. Tijekom svojeg pontifikata provodio je ono na što je Gospa pozivala.

Objavljeno: 03.04.2005.

Umro je Papa

Papa je umro u 21.37 sati.
 

Objavljeno: 02.04.2005.