Arhiva Novosti

Održan koncert Vesne Podrug Kossjanenko u Međugorju

Poznata pijanistica iz Hrvatske prof. Vesna Podrug Kossjanenko održala je pijanistički recital u dvorani svetoga Josipa u Majčinom selu, u srijedu, 12. ožujka. Koncert su organizirali Osnovna glazbena škola Ljubuški u suradnji s Majčinim selom, a na početku je sve prisutne pozdravio ravnatelj Majčinog sela fra Dragan Ružić. Na programu su bila djela L.V.Beethovena, F.Schuberta, F.Liszta, F.Chopina. Prije samoga koncerta, prof. Vesna Podrug Kossjanenko  je za radiopostaju Mir Međugorje izjavila da je vrlo nenadano došlo do njenog gostovanja u Međugorju:

Objavljeno: 14.03.2014.

80. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Ove godine, točnije u nedjelju 16. ožujka  navršava se 80 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. Obljetnica će se obilježiti tako da će se u petak, 14. ožujka, u 14 sati moliti Križni put na Križevcu, a u nedjelju, 16. ožujka na svetoj misi u 11 sati prisjetit će se graditelja križa. Nakon nedjeljne večernje mise u 19 sati održat će se Svečana akademija(dokumentarni film o Križevcu).

Objavljeno: 14.03.2014.

Održan III. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame

Od 7. do 9. ožujka 2014. godine u Međugorju je održan III. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame, pod geslom “ Onaj tko ljubi Krista pun je radosti” (papa Franjo) na kojemu je sudjelovalo oko 110 framaša iz različitih dijelova BiH. Seminaru su također prisustvovali i nacionalni duhovni asistent Frame BiH fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina fra Slaven Brekalo, te predstavnica nacionalnog vijeća Frame Hrvatska Marta Radoš. Cilj seminara bio je osvrnuti se na važnost formacije u bratstvima s posebnim naglaskom na formaciju tijekom razdoblja simpatizerstva, odnosno upoznavanja s bratstvom.
Seminar je započeo okupljanjem sudionika u dvorani “Ivan Pavao II”, nakon kojeg je uslijedila sveta misa u župnoj crkvi u Međugorju.  Sudionici su sudjelovali i na predavanjima, a tijekom rada u skupinama,između ostalog,  razgovaralo se o trenutnoj formaciji u mjesnim bratstvima, teškoćama s kojima se odgovorni u Frami suočavaju te mogućim rješenjima postojećih problema.

Objavljeno: 11.03.2014.

Rudolph Karg: „Dolazak u Međugorje promijenio mi je život”

57.godišnji Rudolph Karg,  iz Njemačke u Međugorje dolazi od početka ukazanja. Svjedoči da mu je 1984. sestra detaljno opisala Međugorje te na njezin nagovor posjećuje ovo mjesto. Kaže da mu je taj dolazak promijenio život: „Došao sam i shvatio da ovdje Gospa dolazi. To je za mene bio veliki dar”.–ističe Rudolph koji je za vrijeme rata sa svojim prijateljima i organizacijom pomagao mnogim mjestima u BiH:

Objavljeno: 10.03.2014.

Svetom misom završio susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje

Svetom misom koju je predslavio fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe u petak, 7. ožujka u Međugorju je završio 21. međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. Fra Marinko, koji je bio i predavač na ovogodišnjem seminaru, kazao je u propovijedi o čemu su razmatrali posljednjih dana na seminaru : „Razmišljali smo o tome  gdje činimo pogrješke. Kada se samo oslonimo na sebe nastaje problem. Zato nam je Marija uzor.  I zato nam je tema seminara bila:''Evo ti Majke'', da učimo od nje, kako ona čini i što nam govori. Ona sve čini s Isusom, s Bogom. Kroz naše teme smo mogli vidjeti da je važno s Isusom živjeti. To nam Kraljica Mira ovdje govori.” Susret na kojemu je sudjelovalo  oko 250 sudionika iz 17 zemalja održavao se od 3. do 7. ožujka , a program se sastojao od predavanja, razgovora s predavačem, molitve na Križevcu, Brdu ukazanja te sudjelovanju u večernjem molitveno-liturgijskom programu u crkvi sv. Jakova u Međugorju. (slike)

Objavljeno: 07.03.2014.

Svjedočanstvo Alfreda Hecka: „Važno nam je da oni koji su bili u Međugorju žive duh ovoga mjesta”

Na susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje sudjelovao je i Alfred Heck iz Njemačke.  Alfred je  sudjelovao na prvome susretu kojega se rado prisjetio: „Bilo nas je 50-ak iz različitih zemalja. Vladala je obiteljska atmosfera. Moje osobno iskustvo je da se kroz godine mijenjaju franjevci, ali svatko od njih je ostavio dojam da nas je u ljubavi i srdačnosti vodio kroz seminar.”

Objavljeno: 06.03.2014.

Iskustva sudionika susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina u Međugorju

Među sudionicima 21. međunarodnog susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, koji se održava ovih dana u Međugorju je i Magdalena Kolar iz Baden Wettingena, iz Švicarske. Magdalena desetljećima dovodi hodočasnike u Međugorje:

Objavljeno: 05.03.2014.

21. Međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira i molitvenih skupina

U Međugorju je, u ponedjeljak 3. ožujka, registracijom sudionika započeo Dvadeset i prvi međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje na kojemu prvoga dana sudjeluje oko 250 sudionika iz 17 zemalja: Italije, SAD-a, Engleske, Irske, Rusije, Latvije, Ukrajine, Francuske, Španjolske, Koreje, Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske, Slovenije, Hrvatske i BiH. Susret obilježava tema "Evo ti majke", a predavač na ovogodišnjem seminaru je fra Marinko Šakota, župnik međugorske župe. Sudionici, osim na predavanjima i razgovorima s predavačem, sudjeluju i u večernjem molitveno - liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi, a predviđena je i molitva na Brdu ukazanja i Križevcu. Fra Marinko je, govoreći o temi ovogodišnjeg seminara, kazao da je Majka nama dana i da je ona s nama: „Ona nas vodi i to želimo sebi predočiti jer često zaboravimo da je ona tu. Ona je naša Majka koja nas vodi i voli i zato je trebamo čuti i slijediti. Kao što je Isus rekao Ivanu "Evo ti majke"  tako trebamo i mi osluhnuti ponovno što nam ona govori i poručuje. To će biti teme predavanja ”.
 

Objavljeno: 04.03.2014.

Korizma 2014.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 05. ožujka 2014., u Katoličkoj crkvi započinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Na svetim misama ujutro i navečer bit će obred pepeljanja-vidljivi znak prihvaćanja posta i pokore. Na Čistu srijedu je obvezan post i nemrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.
Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je:
Petkom:
Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje sv. mise u 18 sati. Na filijalama(Šurmanci, Vionica, Miletina) petkom u 16 sati.
 

Objavljeno: 03.03.2014.

Statistike za veljaču 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 28 800

Broj svećenika koncelebranata: 623 (22 dnevno)
 

Objavljeno: 01.03.2014.

21. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeset prvi  međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  3. do 7. ožujka 2014. godine.  Tema susreta je:

 
„Evo ti Majke!“ (Iv 19, 27)

PROGRAM

Objavljeno: 25.02.2014.

Članovi sastava Antonius iz Sarajeva boravili u Međugorju.

Članovi  sastava Antonius iz Sarajeva boravili su nedavno u Međugorju. Tom su prigodom gostovali i na radiopostaji Mir Međugorje. Složna, vesela i pričljiva ekipa mladih posvjedočila je o radu i svjedočenju kroz duhovnu glazbu, blagoslovu koji su primili kroz 5 godina djelovanja, a sve su povezali pjesmom koja se rađala u njihovim srcima. Plod njihovog rada je album ''Deus meus et omnia – Bog moj i sve moje'', objavljen 2011. godine na kojem se nalazi 11 pjesama.

Objavljeno: 22.02.2014.

Duhovna obnova za župljane župe Međugorje

 

 

I ove godine organiziramo duhovnu obnovu naše župe 21.,22. i 23. veljače (petak, subota i nedjelja). U crkvi sv. Jakova u Međugorju: molitva krunice u 17 sati, sv. misa u 18 sati. Nakon sv. mise u dvorani bl. Ivana Pavla II. (žuta dvorana) predavanje i razmjena iskustava. Duhovnu obnovu predvode franjevci na službi u župi Međugorje. Dođimo i duhovno se obnovimo.

Objavljeno: 18.02.2014.

Susret postulanata

U subotu, 15. veljače 2014. postulanti Franjevačke provincije Bosne Srebrene posjetili su postulante Hercegovačke franjevačke provincije u Mostaru. Postulante iz Visokog i njihovog meštra fra Danijela Rajića dočekalo je osam postulanata i njihov meštar fra Stanko Mabić.

Objavljeno: 17.02.2014.

Danko Kustura iz Splita: „U Međugorju se srce ispunja ljubavlju, radošću i mirom”

Danko Kustura iz Splita prvi je put u Međugorje hodočastio ubrzo nakon što su počela ukazanja te nastavio dolaziti barem dva puta godišnje. Cijeli svoj život živio je kršćanski, no hodočašća u Međugorje osnažila su njegovu vjeru. Redovito čita katolički tisak, a od svoje skromne mirovine prijatelje i rodbinu redovito daruje godišnjom pretplatom na Glasnik mira. Kaže da se glas o ukazanju u Međugorju širio poput vjetra. U Međugorje prvi put hodočasti 10. travnja 1983.:

Objavljeno: 12.02.2014.