Arhiva Novosti

CVJETNICA U MEĐUGORJU

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvodi nas u Veliki tjedan i pripremu za najveću kršćansku svetkovinu, Uskrs. U Međugorju je, kao i dosadašnjih godina, liturgija Cvjetnice 13. travnja počela  na temeljima stare župne crkve u 10,30. U liturgijski predviđenoj procesiji, nakon čitanja evanđelja o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem te blagoslova grančica, ministranti, čitači, pjevači, svećenici i puk Božji – župljani i hodočasnici - krenuli su prema župnoj crkvi gdje je u 11 sati slavljena sv. misa Muke Gospodnje koju je predvodio fra Karlo Lovrić. U 18 sati svetu misu predvodio je fra Mladen Herceg u koncelebraciji 7 svećenika. Župljanima su se i ove godine pridružili brojni hodočasnici iz okolnih mjesta BiH, Hrvatske te iz Engleske, Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije i Irske. Tijekom dana, osim tri svete mise na hrvatskome, slavljeno je i pet svetih misa na jezicima inozemnih hodočasnika. Mnoštvo hodočasnika pridružilo se i molitvenom zajedništvu krunice na Podbrdu u 14 sati. (slike)

Objavljeno: 13.04.2014.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje u Međugorju

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 13.travnja započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga, u procesiji se ide u župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su još u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu. Na filijalama mise su po uobičajenom rasporedu.
 

Objavljeno: 07.04.2014.

Križni put u izvedbi zborova „Pro Musica“ iz Mostara i „Prijatelji“ iz Čitluka

Svakoga petka u međugorskoj župnoj crkvi u korizmi, nakon večernje svete mise moli se Križni put koji predvode međugorski franjevci. A 4. travnja zborovi „Pro Musica“ iz Mostara i „Prijatelji“ iz Čitluka predvodili su Križni put pjesmom i riječju. Don Dragan Filipović, voditelj zbora ''Pro Musica'' uglazbio je stihove hrvatskog pjesnika Branka Klarića, koji je nestao u ratnom vihoru: „Ovaj Križni put je pisan za zbor, soliste i orkestar. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali, koji su pomagali da zbor stane na noge s ovom kompozicijom Križnog puta. Svidio mi se tekst Branka Klarića, i otkrivajući tekstualnu melodiju napravio sam Križni put. Pok. Branko Klarić je za svaku postaju Križnog puta napravio jednu, dvije strofe, a mnogima je taj tekst poznat.''-kazao je don Dragan, a  Križni put je kao i svakoga petka izravno prenosila Radiopostaja ''Mir'' Međugorje.
 

Objavljeno: 06.04.2014.

Statistike za ožujak 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 65 800

Broj svećenika koncelebranata: 1344 (43 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2014.

Hodočasnici iz Istre u Međugorju

Proteklog su vikenda Međugorje posjetili hodočasnici iz Istre. Točnije, oko 150 hodočasnika iz Rovinja i okolice. Riječ je o godišnjem hodočašću koji se organizira uvijek u korizmenom vremenu. Rebeka Sebastijan i Marija Pendić iz Rovinja svjedočile su  o svom iskustvu hodočašća i obraćenja u programu Radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Rebeka je govorila o ovogodišnjem hodočašću u Međugorje i djelovanju vjernika kroz Franjevački svjetovni red u Rovinju: 

Objavljeno: 26.03.2014.

U Međugorju održan izborni kapitul Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Izborni kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 21. do 23. ožujka 2014. u Međugorju. Na kapitulu su sudjelovali: članovi područnog vijeća, ministri mjesnih bratstava, zastupnici mjesnih bratstava (čiji je broj ovisio o broju članova pojedinog mjesnog bratstva), područna predsjednica Frame te dvoje zastupnika područnog bratstva Frame. U radu kapitula sudjelovalo je ukupno 33 sudionika.

Objavljeno: 24.03.2014.

Zbor Mihovil iz Splita u Međugorju

Međugorje posjećuju brojni hodočasnici s raznih strana svijeta. Mnogi od njih budu gosti u programu Radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Tako su u srijedu 19. ožujka bili gosti članovi sastava Mihovil iz Splita. Uz pjesmu i svjedočanstvo vjere prošlo je zajedničko druženje u emisiji Večer duhovne glazbe. Sastav je osnovan 2006. godine i djeluje u splitskoj župi Kamen. Zbor danas broji tridesetak članova, nosi ime zaštitnika njihove župe sv. Mihovila, a djeluje pod vodstvom Mate Pocrnjića. Sastav zapaženo sudjeluje na brojnim festivalima duhovne glazbe, kao što su: Uskrsfest, Hosanafest, Marijafest, Papafest i Krapinafest. Kao plod njihovog rada i zalaganja je nosač zvuka s autorskim pjesmama. Nosač zvuka pod nazivom „Zagrljaj ljubavi“ (2009.) sadrži dvanaest pjesama koji su plod njihovog promišljanja i njihove molitve. 

Objavljeno: 21.03.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

U Međugorju su proteklih dana boravili hodočasnici iz Poljske, Slovačke, Španjolske, Meksika, Argentine, Italije, SAD-a, Češke, Njemačke, Austrije, Koreje, Mađarske, Latvije i Slovenije. Svoje iskustvo s nama podijelio je Massimo Nosscenttini iz Italije koji je čuo za Međugorje već 1981., a  1983. prvi put dolazi ovamo. Po profesiji je vozač autobusa. Svjedoči kako je Gospa u potpunosti promijenila njegov život:

Objavljeno: 20.03.2014.

Giosepina Russo: „Hodočašće u Međugorje je najveći dar koji sam primila u životu“

Giosepina Russo sa Sicilije je djelatnica agencije za hodočašća u marijanska svetišta diljem svijeta. U nekoliko navrata posjetila je sva marijanska svetišta u Europi ali nikako joj se nije pružala prilika da hodočasti u Međugorje. Iako su joj govorili kako Međugorje nije priznato i da ga ne treba spominjati pred hodočasnicima, imala je veliku želju doći ovamo. Gđa. Russo ističe kako nije ni znala gdje se Međugorje nalazi u Europi. Prošle godine došla je prvi put u Međugorje i ostala 15 dana. Kaže kako je hodočašće u Međugorje najveći dar koji je primila u životu. Došavši ispred vanjskog oltara i vidjevši Gospin kip s ispruženom rukom prema oltaru osjećala se kao da je u raju.

Objavljeno: 18.03.2014.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2014.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:46  h i trajalo do 13:51 h.
Draga djeco! Kao majka vam želim biti od pomoći. Želim vam svojom majčinskom ljubavlju pomoći otvoriti svoje srce i da u njega na prvo mjesto stavite moga Sina. Želim da vas po vašoj ljubavi prema mome Sinu i po vašoj molitvi obasja Božje svjetlo i ispuni Božje milosrđe. Želim da se tako otjera tama i smrtna sjena koja vas želi okružiti i zavesti. Želim da osjetite radost blagoslova Božjeg obećanja. Vi, djeca čovjeka, vi ste Božja djeca, vi ste moja djeca. Zato, djeco moja, pođite putovima kojima vas moja ljubav vodi, uči poniznosti, mudrosti i nalazi put k Nebeskom Ocu. Molite sa mnom za one koji me ne prihvaćaju i ne slijede, one koji zbog tvrdoće svoga srca ne mogu osjetiti radost poniznosti, pobožnosti, mira i ljubavi- radost moga Sina. Molite da vam vaši pastiri svojim blagoslovljenim rukama uvijek daju radost Božjeg blagoslova. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2014.

Obilježena 80. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U Međugorju je u nedjelju, 16. ožujka  obilježena  80. godišnjica od završetka izgradnje križa na  Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. U pučkoj misi u 11 sati koju je predslavio župnik  fra Marinko Šakota, vjernici su se prisjetili franjevaca i župljana koji su gradili križ, a navečer je održana svečana akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film o gradnji križa na Križevcu. Scenarij filma u kojem je kratki sažetak proteklih osamdeset godina potpisuje dr. Ivica Šarac, a autor filma je Mario Vasilj Totin. Jedno malo brdo postalo je, kako je fra Marinko  kazao na svetoj misi, brdo preobraženja:

Objavljeno: 17.03.2014.

Fra Grgur Blažević: „Kao dijete s roditeljima sam stalno odlazio u Međugorje”

Fra Grgur Blažević član je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Rođen je 1978. u Zagrebu, gdje je 15. lipnja prošle godine zaređen za svećenika. Danas je župni vikar u župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Njegov otac Grga redovito hodočasti Kraljici Mira, a k tomu je i i organizator hodočašća već desetljećima. Fra Grgur ističe kako je Međugorje oblikovalo njegovu obitelj, tj. njegove  roditelje koji su u nju unosili duh Međugorja:

Objavljeno: 15.03.2014.

BISKUP ADRIANO LANGA, OFM, IZ MOZAMBIkA POSJETIO HERCEGOVAČKU FRANJEVAČKU PROVINCIJU

Mons  Adriano Langa, OFM, nekadašnji generalni definitor Reda, a sada biskup biskupije Inhambane u Mozambiku ovih dana je posjetio Provinciju. U pratnji fra Stojana Damjanovića navratio je u Međugorje, na Humac i u Mostar. Braća su ga svagdje ljubazno primila i upoznala ga sa životom i radom Provincije, što je on s velikim zanimanjem saslušao. On je također ukratko predstavio svoju biskupiju. Obuhvaća 68.000 km2 , a  duga je 700 km. Ima 22 župe, 650 kršćanskih zajednica i 43 svećenika. Svijet je vrlo siromašan, te je zahvalan i za najmanju sitnicu pomoći u korist svoje biskupije i tamošnjih vjernika. Mons. Langa je i proteklih godina boravio u Međugorju. Prvi put je došao sredinom devedesetih godina, iz znatiželje, zato jer je čuo o Međugorju od braće franjevaca iz Hercegovačke franjevačke provincije koji djeluju u Kongu. Prilikom posjeta 2012.  kazao je da je upoznao Međugorje kao mjesto molitve: „Svima kažem da je Međugorje mjesto koje treba upoznati, jer nas Međugorje poziva na molitvu, Međugorje je mjesto susreta s Bogom”.- poručio je biskup iz Mozambika.

Objavljeno: 14.03.2014.

Kanonsko oblikovanje bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR-a) u Međugorju

Na prvu korizmenu nedjelju, 9. ožujka 2014., u međugorskoj župnoj crkvi slavljen je obred primanja i zavjetovanja članova FSR-a. Pod svetom misom u 9.30 sati devetero članova bratstva položilo je trajne zavjete, njih dvoje privremene, a osamnaestero ih je primljeno u Red. Zavjete naših članova primila je područna ministra FSR-a u Hercegovini Marija Brnadić, a u ime Crkve potvrdio područni duhovni asistent fra Ljubo Kurtović, koji je predvodio misno slavlje uz koncelebraciju fra Ivana Landeke ml., duhovnog asistenta bratstva. Uz fra Ivana koji je pripremao kandidate i pružao im potrebnu duhovnu asistenciju, u formaciji je sudjelovala Mila Čuljak, područna učiteljica formacije, te pripremala kandidate za zavjetovanje. Skladnim liturgijskim pjevanjem slavlje je uveličao mali župni zbor pod ravnanjem s. Irene Azinović.
FSR Međugorje
 

Objavljeno: 14.03.2014.

Održan koncert Vesne Podrug Kossjanenko u Međugorju

Poznata pijanistica iz Hrvatske prof. Vesna Podrug Kossjanenko održala je pijanistički recital u dvorani svetoga Josipa u Majčinom selu, u srijedu, 12. ožujka. Koncert su organizirali Osnovna glazbena škola Ljubuški u suradnji s Majčinim selom, a na početku je sve prisutne pozdravio ravnatelj Majčinog sela fra Dragan Ružić. Na programu su bila djela L.V.Beethovena, F.Schuberta, F.Liszta, F.Chopina. Prije samoga koncerta, prof. Vesna Podrug Kossjanenko  je za radiopostaju Mir Međugorje izjavila da je vrlo nenadano došlo do njenog gostovanja u Međugorju:

Objavljeno: 14.03.2014.