Arhiva Novosti

Završen Četrnaesti  međunarodni seminar za bračne parove

Četrnaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio 150 sudionika, održan je u Međugorju od 3. do 6. srpnja  2013. godine.
Tema seminara je bila: „Brak kao mjesto i sredstvo duhovnoga rasta muža i žene“. Predavači na seminaru bili su  dr.fra Mirko Mataušić i psihologinja Vesna Gračner. Sudionici seminara redovito su sudjelovali u molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj crkvi, a molitveno su pohodili Križevcu i Podbrdo.
Seminar je završio sv. Misom u subotu, 6. srpnja u 11 sati. Podsjetimo, ovaj važni susret bračnih parova pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić.
Koordinator seminara bio je fra Danko Perutina.
 

Objavljeno: 07.07.2013.

Mlada Misa don Filipa Pavlovića

U srijedu 3. srpnja 2013. sav vjernički život u župi Međugorje bio je u znaku mladomisničkog slavlja don Filipa Pavlovića iz Bijakovića.
Sveto misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Jakova započelo je u 11 sati, a prisustvovali su mu obitelj, prijatelji, te mnoštvo hodočasnika koji su željeli biti dio ovog lijepog događaja za cijelu župu.
Na početku sv. Mise don Filipu je čestitao upravitelj međugorske župe fra Marinko Šakota, a propovijedao je vlč. Anđelko Katanec. Vlč. Anđelko je opisao kako je don Filip došao do svoga cilja te da je za sve nas to jedinstveno, vrijedno i sveto.
Vlč. Filip Pavlović rođen je 26.prosinca 1983. godine u Mostaru. Za đakona je zaređen 29. rujna 2012. u Zagrebu, a kao đakon pastoralno je djelovao u župi Bl. Alojzija Stepinca Bestovje - Novaki- Rakitje kod Zagreba. Zagrebački nadbiskup, uzoriti kardinal Josip Bozanić svečano ga je zaredio za svećenika 15. lipnja u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Marijina. (slike)
 

Objavljeno: 04.07.2013.

Statistike za lipanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 900

Broj svećenika koncelebranata: 3920 (130 dnevno)
 

Objavljeno: 01.07.2013.

14. međunarodni seminar za bračne parove

Četrnaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se
u Međugorju  od  3. do 6. srpnja  2013. godine.
Tema seminara je: „Brak kao mjesto i sredstvo duhovnoga rasta muža i žene“
Program:

Objavljeno: 01.07.2013.

Marijanski dan u Godini vjere

Održat će se 12. i 13. listopada u Vatikanu

 

Vatikan, (IKA) - Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije objavilo je program i jednoga od većih događanja u Godini vjere, Marijanski dan – "Blažena ti što povjerova", koji će se održati u Vatikanu 12. i 13. listopada 2013. Skupina za pripravu ovoga događaja, u kojoj kao teolog sudjeluje i dr. fra Miljenko Šteko, dala je opširne upute, izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana.
Sudjelovanje na Marijanskome danu prijavljuje se izravno u Tajništvu Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Obrazac prijave može se naći na službenoj mrežnoj stranici Vijeća: http://www.annusfidei.va/, a popunjen treba poslati do 31. kolovoza 2013., na elektroničku poštu: giornatamariana@annusfidei.va, ili na broj faxa: 0039 06 69869521. Vijeće je pripremilo tri različita obrasca prijave, koje su besplatne: A – marijanske skupine B – pojedinačni vjernici, i C – biskupi.
Marijanski dan održava se na obljetnicu posljednjeg ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi, a za ovu prigodu u Vatikanu će biti i izvorni kip Fatimske Gospe iz Fatime. Misu će predslaviti Sveti Otac u nedjelju 13. listopada u 10.30. Na Marijanski dan pozvane su sve skupine s marijanskom duhovnošću, obitelji i pojedini vjernici koji na osobit način časte Blaženu Djevicu Mariju.
 

Objavljeno: 28.06.2013.

Pješice iz Rame u Međugorje

Za 32. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorje su mnogi hodočasnici došli pješice.  Među njima je i skupina od 29  hodočasnika iz Rame čiji je hod  do Međugorja trajao tri dana. Neki iz ove skupine redovito dolaze na zavjet Gospi pa im je ovo, rekli su nam, dvadeset i neko hodočašće.
Svi su došli sa svojim osobnim problemima, zavjetima i željama kako bi svojom poniznom i ustrajnom molitvom zahvalili Gospi na darovima i bili sudionicima proslave obljetnice.
 „Što smo bili bliže Međugorju osjećali smo veću snagu i mir“ -  kazali su nam hodočasnici iz Rame.

Objavljeno: 27.06.2013.

OBILJEŽENA 32.OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je obilježena u utorak, 25. lipnja 2013.
Uz hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Međugorju su u većim organiziranim skupinama boravili hodočasnici iz: Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Mađarske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Koreje, Francuske, Poljske, Italije, Ukrajine, Japana, Slovačke, Češke, Belgije, Portugala, Brazila, Slovenije i Rumunjske. (slike)
 

Objavljeno: 26.06.2013.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2013.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 2  minute, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj. Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:       

Gospa nije dala poruku.

Blagoslovila nas je svojim majčinskim blagoslovom.

 

Objavljeno: 25.06.2013.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Marinko Šušak, Širokobriježanin koji živi u Zagrebu i njegov prijatelj Dragutin Bosak iz Krapine, u nedjelju 9.lipnja  nakon misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali i blagoslova na grobu blaženog Alojzija Stepinca  krenuli su na zavjetno hodočašće Majci Božjoj u Međugorje. Geslo njihova hodočašća bile su riječi:  ‘’U križu je spas!’’.
Noseći veliki križ i hrvatski barjak u Međugorje su stigli na uočnicu Gospinih ukazanja, 24.lipnja,.
Dva prijatelja, Hercegovac i Zagorac, ispunili su svoje zavjetno hodočašće moleći krunicu za hrvatske uznike u Hagu, zaboravljene i obespravljene branitelje HV-a i HVO-a, te za svoje obitelji. Hodočasnički križ su blagoslovili prije mjesec dana na stratištu, jami u kojoj su spaljeni i pobijeni i spaljeni hercegovački franjevci u Širokom Brijegu. Po okončanju hodočašća u Međugorje križ će predati Viceposlutaluri mučenika na trajno čuvanje i spomen ovog križnog puta za Domovinu i hrvatski narod.
 

Objavljeno: 24.06.2013.

DVADESET I DRUGA HODNJA MIRA

U ponedjeljak, 24. lipnja 2013.,  tisuće hodočasnika sudjelovalo je na 22. Hodnji mira Humac – Međugorje. 
Nakon pozdravnoga govora hodočasnike je na vanjskom oltaru crkve sv Ante na Humcu križem blagoslovio humački gvardijan fra Velimir Mandić. Uz molitvu i pjesmu u čast Kraljice Mira sudionici su pred međugorsku župnu crkvu sv. Jakova stigli oko 10 sati, gdje ih je dočekao fra Danko Perutina. Tom su prigodom sudionici Hodnje mira i drugi nazočni vjernici sudjelovali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i primili blagoslov s Presvetim.
Hodnju mira je 1992. pokrenuo Hubert Liebherr, organizator hodočašća iz Njemačke. Zgrožen ratom na ovim prostorima, s nekolicinom prijatelja Međugorja iz inozemstva  pješice su hodočastli od Humca do Međgorja jer su povjerovali Gospinim riječima da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti.
 

Objavljeno: 24.06.2013.

32.OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u utorak, 25. lipnja 2013. proslaviti 32. obljetnicu Gospinih ukazanja. Na uočnicu - blagdan sv. Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja, održana je tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.
Svete Mise na Ivandan na hrvatskome jeziku slavljene su u 7, 8, 11 i večernja svečana misa uočnice u 19 sati, koju je predslavio fra Ivan Landeka.
Na dan obljetnice 25. lipnja misna slavlja na hrvatskome jeziku bit će slavljena u  5, 6, 7, 8, 9 i11 sati, a središnji večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice i nastavlja se misnim slavljem u 19 sati. Misno slavlje predslavit će dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.
Od 22 sata do 5 sati ujutro program se nastavlja redovitim mjesečnim cjelonoćnim klanjanjem.
Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a sve one koji dolaze u Međugorje da budu u istinskom duhovnom i molitvenom ozračju.
 

Objavljeno: 24.06.2013.

32. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u utorak, 25. lipnja 2013. proslaviti 32. obljetnicu Gospinih ukazanja.
Na uočnicu, blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja u ponedjeljak 24. lipnja u 6 sati ujutro polazi tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Dolazak pred župnu crkvu predviđen je oko 10 sati kada će biti blagoslov Presvetim svih sudionika.
Svete Mise u ponedjeljak na hrvatskome jeziku su  u 7, 8, 11 te večernja svečana Misa uočnice u 19 sati. Od 22 do 5 sati ujutro bit će pobožnost klanjanja Isusu u Presvetome Oltarskom Sakramentu.
 

Objavljeno: 23.06.2013.

Međugorje u pripravi za 32. obljetnicu Gospinih ukazanja

Međugorski župljani te domaći i hodočasnici iz svijeta pripravljaju se za proslavu 32. obljetnice Gospinih ukazanja.
U subotu 15. lipnja 2013. počela je devetnica tijekom koje se svaki dan u 16 sati moli Krunica na Brdu ukazanja.  Večernji molitveno-liturgijski program počinje u 18 sati molitvom Krunice i nastavlja se sv. Misom u 19 sati.
Ured informacija u tjednu prije godišnjice bilježi skupine hodočasnika iz Njemačke, Austrije, Italije, SAD-a, Irske, Kanade, Libanona, Španjolske, Slovačke, Poljske, Kine,  Mađarske i Hong Konga. 
Svaki od hodočasnika ima svoju povijest vezanu uz Međugorje. Primjerice, Judy Paterson dolazi iz Južne Afrike i ovo joj je deseto hodočašće Kraljici Mira.  Judy nam je, između ostaloga, posvjedočila:  „Došla sam se zahvaliti. Imala sam mnoga iskustava. Prije tri godine ovdje sam doživjela ozdravljenje. Bila sam jako bolesna, liječnici su mi bili prognozirali još tri tjedna života. Skupila sam snagu, došla sam i molila, a kad sam se vratila doma ja sam ozdravila. Trebalo mi je mnogo vremena, ali sam ozdravila. Došla sam zahvaliti Gospi jer je moje ozdravljenje  došlo preko našega Gospodina i Gospe. Znam da su mi oni dali zdravlje.“
 

Objavljeno: 19.06.2013.

DEVETNICA KRALJICI MIRA

Za 32. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski župljani i hodočasnici pripravljat će se devetnicom koja počinje u subotu, 15. lipnja 2013.
Svaki dan u 16 sati moli se krunica na Brdu ukazanja – Podbrdu.  
Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice, a sv. Misa je u 19 sati.
Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene u protekle 32 godine preko Nebeske Majke.

Objavljeno: 12.06.2013.

Apostoli mira u Međugorju

Članovi glazbenog sastava Apostoli mira iz župe Sv. Vida i Jurja u Mađarevu u varaždinskoj biskupiji boravili su 1. i 2. lipnja u Međugorju. 
Pjesmom i sviranjem uveličali su subotnju večernju svetu Misu, a u nedjelju su hodočastili na međugorska brda. Tom prigodom su posjetili i Radiopostaju „Mir“ Međugorje te ispričali kako je započeo njihov put, kako je Gospodina slaviti pjesmom, ali i osobno iskustvo Međugorja.
Duhovna glazbena skupina Apostoli mira osnovana je jubilarne 2000. godine i otada animiraju molitveni život mladih u svojoj župi ali i drugim mjestima. Nastupili su na brojnim molitvenim susretima. 
 

Objavljeno: 03.06.2013.