Arhiva Novosti

Svetkovina Svih Svetih i Dušnog dana u Međugorju

Na svetkovinu  Svih svetih i Dušnog dana groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa ih tradicionalno obilazimo i prisjećamo se u molitvi svojih pokojnika. Na svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan na svim grobljima u međugorskoj župi slave se svete Mise. Uz župljane koji žive izvan rodnoga mjesta, a redovito u ove dane pohode župu, u Međugorju borave i brojni hodočasnici iz raznih krajeva svijeta.

Objavljeno: 30.10.2012.

„Marija nas preko svojih poruka poziva da se vratimo Bogu“

U Međugorju i dalje borave hodočasnici iz mnogih krajeva. Ured informacija bilježi hodočasničke skupine iz Irske, SAD-a, Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Slovenije, Portugala, Španjolske, Poljske, Mađarske, Litve, Brazila, Rumunjske i Hrvatske. Susreli smo Jelicu Bikfu koja  dovodi hodočasnike iz Velike Gorice u Međugorje od 2001. Ovo joj je 107. dolazak sa hodočasnicima. Stotu skupinu hodočasnika vodila je u listopadu 2011., te kaže da je to bilo  njeno zlatno  hodočašće.

Objavljeno: 29.10.2012.

Bračni par stigao iz Italije pješice u Međugorje

Bračni par iz Italije, Giuseppe i Lilijana Mengoti, pješice su stigli u Međugorje. Žive na jezeru Como kod Lugana u blizini granice sa Švicarskom, a ovo im je prvi posjet Međugorju. Propješačili su 1067 kilometara u 36 dana puta. O razlogu hodočašća Giuseppe i Lilijana su kazali: ‘’Odlučili smo renovirati kuću, te napraviti jednu kapelicu. Odlučili smo u kapelicu staviti Gospin kip, te smo po taj kip došli hodočasteći pješice u Međugorje. Čuli smo mnogo o Međugorju. Tijekom puta ljudi su nam rekli da molimo za njih kada dođemo u Međugorje’’. Hodočašće je na njih ostavilo jedan dubok i pozitivan dojam. Kažu: ‘’Kad smo stigli, to je bio snažan osjećaj zbog svega. To je prekrasno iskustvo. Odavde ćemo ponijeti poruku mira, radosti. To je nešto što možemo ponijeti svojima doma’’-rekoše, između ostaloga, ovi zanimljivi hodočasnici.

Objavljeno: 19.10.2012.

Nadbiskup Latinske crkve i apostolski vikar latinskih katolika u Libanonu posjetio Međugorje

Nadbiskup Latinske crkve i apostolski vikar latinskih katolika u Libanonu Paul Dahdah boravio je u Međugorju. Za radiopostaju ‘’Mir’’ Međugorje  govorio je o vjerskom životu u Libanonu, plodovima Papinog posjeta Libanonu, o Međugorju i Godini vjere. Za Međugorje je čuo prije 15 godina kada je bio nadbiskup u Iraku. ‘’Kasnije sam primijetio da u Libanonu postoje mnoge zajednice koje idu u Međugorje, postoje organizirani pohodi koje organizira televizija ‘’Svjetlo’’ i oci maroniti. Ovaj fenomen obraćenja, pomirbe, molitve mogao bi se protumačiti u ovom vremenu  kao znakom vremena, osobito u svijetu koji je izgubio vrijednost. Sadašnji svijet je svijet osakaćen, nema više svojih uporišta. Vidio sam sada ovdje mlade kod Uskrslog Krista koji, siguran sam, traže smisao svojih života i vjere i želim se nadati da je fenomen trajan, autentičan i da će dugo, dugo trajati. Otac konventualac koji ovdje dolazi češće rekao mi je da je riječ o jednome fenomenu čiji je sadržaj ispovijedanje, pomirba i molitva…’’- kazao je, između ostaloga, ovaj nadbiskup.

Objavljeno: 18.10.2012.

PREMINUO FRA ZORAN OSTOJIĆ

Javljamo svoj braći franjevcima, rodbini, prijateljima i znancima,
da je okrijepljen svetim sakramentima, u Međugorju, 17. listopada 2012.,
blago u Gospodinu preminuo njegov sluga i naš brat

 
fra ZORAN OSTOJIĆ
župni vikar i župnik

u 99. godini života, 80. godini redovništva i 73. godini svećeništva.

 
Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Međugorju u četvrtak 18. listopada u 13 sati. Sprovodni obredi započet će sv. Misom zadušnicom istoga dana u 15 sati.
Pokop će biti na groblju Kovačica u Međugorju.
POČIVAO U MIRU BOŽJEM!     
                                                              
 BRAĆA HERCEGOVAČKI FRANJEVCI

Objavljeno: 17.10.2012.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

Među brojnim hodočasnicima iz Hrvatske koji u listopadu dolaze u Međugorje, novinari RPMM susreli su i Elia Karlovića, osnivača molitvene zajednice ''Kraljica Mira'' iz Pule te Slavka Fileša koji su podijelili svoje iskustvo Međugorja. Potaknut saznanjima o postojanju molitvenih zajednica širom svijeta, nadahnutih duhom i primjerom Međugorja, Elio je u Puli organizirao sastanak svećenika i vjernika, međugorskih hodočasnika, a jedan od važnih plodova svega je molitvena zajednica “Kraljica Mira“. Zajednica se okuplja svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu, s uobičajenim večernjim međugorskim programom: molitvom krunice, slavljenjem  sv. Mise i klanjanjem.

Objavljeno: 15.10.2012.

SEMINAR O OVISNOSTIMA

U Majčinom selu u Bijakovićima, župa Međugorje od 12. do 14. listopada održava se seminar s temom: "Ovisnost o igrama na sreću: između bolesti i osobne – društvene odgovornosti" u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita.  Pozdravne riječi uputio je predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine fra Ivan Sesar, a na seminaru sudjeluju brojni predavači. ‘’Želim izraziti radost da se događa ovaj seminar, jer vjerujem da će kroz ova stručna predavanja barem netko otkriti opasnost koja proizlazi iz ovisnosti o kocki, odnosno o igrama na sreću.

Objavljeno: 13.10.2012.

Početak listopada u Međugorju

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda, svečano je proslavljena u Međugorju u četvrtakak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. Mise, na Uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju. Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz: Njemačke, Austrije, SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Poljske, Srbije, Rumunjske, Libanona, Belgije, Nizozemske, Perua, Engleske, Kanade, Švicarske, Brazila i Venezuele.

Objavljeno: 05.10.2012.

Proslava svetkovine sv. Franje

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano će se proslaviti u Međugorju u četvrtak, 4. listopada svetim misama u 7.30, 8 te 18 sati. U 8 sati sveta misa je za Franjevački svjetovni red (trećare). Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavit će se nakon večernje sv. Mise, na uočnicu svetkovine 3. listopada. Za svetkovinu se vjernici, uz brojne hodočasnike pripravljaju trodnevnicom koja počinje u ponedjeljak, 1. listopada Krunica kroz trodnevnicu je u 17 sati, a sveta misa u 18 sati.

Objavljeno: 03.10.2012.

Statistike za rujan 2012.

 

 Broj podijeljenih sv. pričesti: 226 500

 Broj svećenika koncelebranata: 5324 (177 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2012.

''Međugorje mi je promijenilo život''

Jean Azar dolazi iz Libanona. Prvi put je bio u Međugorju 2002. godine. Tada je prolazio kroz jako teško razdoblje u  životu. Više puta je pokušao počiniti samoubojstvo i u Međugorju je dobio milost da se izliječi. ''Bog mi je dodirnuo srce preko Gospe i od tada hodam s njom. Mnogo stvari mi se promijenilo u životu, postao sam puno bolja osoba otkako živim Gospine poruke i razmišljam o njima svaki dan.

Objavljeno: 24.09.2012.

Završen Trinaesti  međunarodni seminar za bračne parove

Trinaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio oko 150 sudionika iz Konga, Belgije, Njemačke Kostarike, Latvije, Hrvatske, BiH, Slovačke održan je u Međugorju od 19. do 22. rujna  2012. godine, a tema mu je bila: "Suvremeni moralni izazovi u braku". Program se i ove godine odvijao preko jutarnjih i popodnevnih predavanja Tončija Matulića, profesora moralne teologije i socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potom molitveno-liturgijskog programa u međugorskoj crkvi, molitve na Križevcu i Podbrdu. Završio je sv. Misom u subotu, 22. rujna u 11 sati. Seminar za bračne parove pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić, a ovogodišnji koordinator seminara bio je fra Danko Perutina. (slike)

Objavljeno: 23.09.2012.

13. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

 

Trinaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se u Međugorju  od  19. do 22. rujna  2012. godine.

                        Tema seminara je:


„Suvremeni moralni izazovi u braku“

Objavljeno: 14.09.2012.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

Libanonski svećenik p. Charbel Zgheib boravio je u Međugorju sa skupinom mladih. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. ''Ovdje je prisutna vjera i zaista se osjeti da Bog postoji. I da, mir tu prevladava''-kaže p. Charbel koji dodaje da mnogo Libanonaca dolazi u Međugorje:''Mnogi dolaze iz znatiželje, ali ima osoba koje imaju mnogo poteškoća. Kada dođu ovamo, cijeli njihov život se mijenja. I kada se vrate u Libanon, oni su drugačiji, njihov pogled na život i svijet se posve mijenja jer su doživjeli iskustvo susreta s Isusom i Gospom''. (slike)

Objavljeno: 13.09.2012.

Međugorski hodočasnici

U Međugorje hodočasnici dolaze na razne načine. Susreli smo ovih dana mladu Slovenku koja je u Međugorje hodočastila biciklom.Biljana Nikoloska iz Ljubljane na put je pošla bez zaliha hrane i pića, a novca je ponijela samo toliko da plati misu zahvalnicu. I tako, s potpunim pouzdanjem u Božju providnost, kako kaže, nakon petodnevnog putovanja u Međugorje stigla u subotu 1. rujna. Szabó Ferenc došao je u Međugorje pješice iz Mađarske. Kaže kako je u ljeto 2010. osjetio  poziv da pođe u Međugorje.

Objavljeno: 11.09.2012.