Arhiva Novosti

Iskustvo obraćenja nakon prvog susreta s Međugorjem

70- godišnji Paulo De Polo iz Trevisa u Italiji hodočastio je ovih dana u Međugorje.  To je njegov 72. posjet, a već više godina dovodi hodočasnike. Prvi put je došao 1990., jer je na poslu čuo o Međugorju od jedne gospođe. Gosp. De Polo svjedoči: „Prvi put dolazim s petero ljudi. Nisam imao tada ni putovnicu, putovao sam preko Slovenije, ne znajući gdje se geografski Međugorje nalazi.

Objavljeno: 21.06.2015.

Međugorski hodočasnik Siniša Pucić: „Međugorje je izvor moje vjere”

Među brojnim hodočasnicima koji u ovom vremenu devetnice Kraljici mira hodočaste u Međugorje susreli smo i Sinišu Pucića  iz Rijeke. Trenutno je franjevački postulant u Samoboru kraj Zagreba. Posvjedočio nam je o svom sadašnjem životu u samostanu te o tome kako je Međugorje utjecalo na njegov životni odabir. Kaže nam kako uvijek rado dođe u Međugorje:

Objavljeno: 19.06.2015.

Međugorje u duhovnoj pripravi za 34. obljetnicu Gospinih ukazanja

U ovoj Devetnici, od 15. lipnja 2015, prema Gospinu kipu na Podbrdo uspinju se skupine hodočasnika sa svih strana svijeta. Svakog se popodneva, u 16 sati moli krunica, koju predmole franjevci na službi u Međugorju. Prijepodnevne svete mise slave se na različitim jezicima, a večernji molitveni program započinje molitvom krunice u 18 sati. U molitvu su ukjlučeni i župljani.

Objavljeno: 17.06.2015.

Iskustvo međugorskog hodočasnika

Hodočasnik iz Rijeke, glazbenik Dorijan Škrobonja u Međugorju je doživio posebno iskustvo Gospine blizine iz koje je nastala i pjesma posvećena Mariji, pod imenom „Ispred tebe Majko“. O svome iskustvu Međugorja Dorijan kaže: „Prvi put sam bio u Međugorju kao dijete sa svojim roditeljima 1987., ili 1988. Iz katoličke sam obitelji, već rano su mi roditelji usadili vjeru prema Majci Božjoj.

Objavljeno: 16.06.2015.

Svetom misom završeno 4. međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom

U Međugorju je u nedjelju, 14. lipnja svetom misom u 11 sati, koju je predslavio fra Marinko Šakota, završeno 4. hodočašće za osobe s invaliditetom koje se održavalo pod geslom „U Marijinoj školi”, a ove godine je okupilo  oko 1500 sudionika.  Župljani župe Međugorje osigurali su besplatan smještaj hodočasnicima koji su pristigli iz Latvije,Ukrajine, Poljske, Slovenije, Slovačke, SAD-a, Italije, te BiH i Hrvatske.Hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorju organizirali su udruga Susret, župni ured Međugorje i Majčino selo.  (slike)

Objavljeno: 15.06.2015.

Devetnica Kraljici mira u Međugorju

 

Za 34. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski župljani i hodočasnici pripravljaju se devetnicom koja počinje u ponedjeljak, 15. lipnja 2015.  Svaki dan u 16 sati moli se krunica na Brdu ukazanja – Podbrdu.  U petak neće biti križnog puta na Križevcu, nego se također moli krunica na Brdu ukazanja u 16 sati.

Objavljeno: 14.06.2015.

Iskustva sudionika 4. Hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju „U Marijinoj školi“

Na hodočašću za osobe s invaliditetom u Međugorju, koje traje do 14. lipnja  sudjeluju i hodočasnici iz Ukrajine. „Prošle godine doputovao je samo jedan bus iz Ukrajine, ove godine čak tri, i to zahvaljujući dobrim ljudima. U konkretnim djelima vidjeli smo da ljubav i dobro postoji. Vraćajući se kući, bili smo obnovljeni u duhu.

Objavljeno: 13.06.2015.

S. Rastislava Ralbovsky o Hodočašću za osobe s invaliditetom

U Međugorju je u tijeku 4. Međunarodno hodočašća za osobe s invaliditetom koje se održava pod geslom: „U Marijinoj školi”. Poticaj za organizaciju ovog susreta je dugogodišnje hodočašćenje s. Rastislave Ralbovsky sa zajednicom osoba s posebnim potrebama iz Đakova. I ove godine s. Rastislava je u Međugorju. O počecima hodočašća je kazala:

Objavljeno: 13.06.2015.

Počelo 4. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorju

4. po redu hodočašće za osobe s invaliditetom započelo je u Međugorju u četvrtak, 11. lipnja večernjom svetom misom koju je na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio fra Marinko Šakota, koordinator hodočašća u suslavlju 44 svećenika. Organizator je udruga „Susret“ iz Čitluka, u suradnji sa Župnim uredom i „Majčinim selom.  (slike)

Objavljeno: 12.06.2015.

4. MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE ZA OSOBE S INVALIDITETOM “U MARIJINOJ ŠKOLI” 2015.

U Međugorju u četvrtak, 11. lipnja počinje Četvrto međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom.  Glavni organizator je Udruga „Susret“ iz Čitluka u suradnji sa Župnim uredom Međugorje i „Majčinim selom“. Predsjednica udruge Susret Jasminka Vasilj, najavljujući hodočašće koje traje do 14. lipnja, kazala je: 

(Program)

Objavljeno: 11.06.2015.

Međugorska hodočasnica Ivana Juranović: „Nakon Međugorja sam se ponovno vratila molitvi krunice”

32-godišnja Ivana Juranović iz Siska u Međugorje dolazi intenzivnije od 2013. Odrastala je uz ministriranje, Framu, vođenje zborova, ali kako kaže, nije poznavala pravu Božju ljubav. Sve se promijenilo nakon hodočašća u Međugorje prije dvije godine: „U Međugorje me privukla Gospa, jer sam ju vidjela u snovima. Osjećala sam tada neopisiv mir u sebi, nisam znala što se događa.

Objavljeno: 11.06.2015.

Hodočasnici iz Vojvodine u Međugorju

Velečasni Vinko Cvijin je župni upravitelj u župama Vajska i Bođani u Bačkoj, u Vojvodini. On je sa svojim župljanima, dvadesetak rumunjskih Roma, i sedam Hrvata katolika, nakon svete mise s papom Franjom na Koševu, hodočastio u Međugorje. Vlč. Vinko je u programu radiopostaje „Mir” Međugorje, između ostaloga, govorio o dojmovima s mise na Koševu i romskim običajima. „Dobili smo obavijest od svećenika iz naše biskupije, da je susret s papom Franjom u Sarajevu, u subotu 6. lipnja, i rekli su nam da kažemo župljanima. 

Objavljeno: 10.06.2015.

 

Prvi put u Međugorju

O. Silvano Ruaro, iz Italije hodočastio je ovih dana u Međugorje prvi put. Od 1970. godine djeluje kao misionar u Kongu. Izrazio je radost zbog posjeta Međugorju te dodao: „Ove godine slavim pedeset godina svećeništva, zaređen sam 25. lipnja 1965. Prijatelj mi je predložio da dođem s njim u Međugorje, tako da sam došao na tjedan dana molitve i tišine, baš zbog toga. Najviše vremena provodim u molitvi, u kapelici klanjanja, molim na mjestima gdje se Gospa ukazivala. I to mi je važno i potrebno jer je život misionara dosta aktivan. Ljudi nas stalno traže i zovu ”. O djelovanju u Kongu o. Silvano kaže: „Ovih četrdeset i pet godina sam se uglavnom bavio obrazovanjem i odgojem mladih. Osnovao sam mnogo škola, a sada sam već dvije godine među Pigmejima. Mislim da je najvažnija stvar, kada je riječ o Pigmejima, biti među njima, voljeti ih, biti svjestan toga da oni imaju svoje dostojanstvo. Mnogo radim s njima u poljima i nabavljam im oruđe za zemljoradnju. Na njihovom jeziku ima jedna izreka koja kaže da je rad radost. I vidim da su oni to shvatili i sada rade i prodaju svoje proizvode. Prije toga, ako su radili, radili su u poljima drugih plemena. A sada postaju neovisni, i to je za njih jako važno.

Objavljeno: 09.06.2015.

Župa Međugorje na susretu s papom Franjom u Sarajevu

Dolazak pape Franje u Sarajevo, u subotu, 6. lipnja 2015. okupio je vjernike Bosne i Hercegovine kao i vjernike drugih zemalja. Među hodočasnicima bilo je i 650 osoba iz župe Međugorje, među njima međugorski framaši, župni zbor, zajedno s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, te ostalim svećenicima iz župe Međugorje. (slike)

Objavljeno: 08.06.2015.

Apostolsko putovanje Njegove Svetosti pape Franje u Sarajevo (Bosna i Hercegovina) - Konferencija za tisak na letu iz Sarajeva u Rim, 07.06.2015.

Tijekom leta zrakoplovom iz Sarajeva u Rim po završetku svoga apostolskog pohoda glavnom gradu BiH, papa Franjo se susreo s novinarima u zrakoplovu na prigodnoj tiskovnoj konferenciji koju je vodio pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi.

 

Objavljeno: 08.06.2015.