Kardinal Puljić: Papa mi je rekao da želi doći u Bosnu i Hercegovinu

datum: 21.04.2005.

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine, izravno je sudjelovao u izboru novoga Pape. Za Katoličku tiskovnu agenciju izjavio je da je tijekom izbora novog Pape doživio duboko iskustvo Crkve kroz zajedničko susretanje kardinala u kongregacijama prije izbora i u konklavi.

»Za mene je jedan od najdirljivijih trenutaka bio kad smo iz dvorane blagoslova u kardinalskoj odjeći ulazili procesijski u Sikstinsku kapelu te potom pjevali Litanije svih svetih. Mi putujuća Crkva molili smo proslavljenu Crkvu na nebu za pomoć u izboru novoga Pape«, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da su zazvali Duha Svetoga i započeli konklave. Ističe da se sve odvijalo vrlo pobožno i dostojanstveno.

»Dirljivo je bilo to što nam nije bilo važno odakle je pojedini kardinal i kojem narodu pripada. Bila je vrlo nazočna svijest crkvenosti i odgovornosti. Svi mi kardinali duboko smo doživljavali Crkvu na nov način dok smo bili zajedno bez doticaja sa svijetom. Kao Kardinalski zbor osjećali smo odgovornost u Crkvi i za cijelu Crkvu kao i sveopćost Crkve u cijelom svijetu. Ohrabreni tolikim molitvama cijele Crkve zaista smo doživljavali jedinstvo koje se pokazalo u kratkom trajanju konklava«, rekao je kardinal Puljić ističući da je za njega posebno dirljiv trenutak bio kada je kardinal Ratzinger prihvatio papinsku službu te izabrao ime Benedikt XVI. »Izabrao je to ime iz dva razloga: jer je sv. Benedikt zaštitnik Europe i zato što je papa Benedikt XV. bio veliki mirotvorac u teškim vremenima. Birajući to ime, novi Papa je naznačio u kojem smjeru će vršiti svoju službu«, riječi su kardinala Puljića.

Na pitanje o odnosu koji će novi Papa imati prema Bosni i Hercegovini, kardinal Puljić je rekao da novi Papa poznaje i prati naše stanje. »U trenutku kad sam mu nakon preuzimanja papinske službe izražavao odanost i poslušnost, papa Benedikt XVI. mi je rekao da želi doći u našu zemlju«.

O novom Papi kardinal Puljić kaže: »To je vrlo učen i vrlo jednostavan čovjek koji ima srca za čovjeka. Mislim da se već sinoćnjom gestom nazočnog svijeta na trgu ispred bazilike sv. Petra moglo vidjeti da je novi Papa vrlo prihvaćen. Rim ponovno ima svoga biskupa, a Katolička Crkva svog poglavara. Dok sam s kardinalom Bozanićem šetao trgom, vidio sam oduševljenje ljudi koji su bili iz raznih zemalja, a neki su došli samo da bi tu dočekali izbor novog Pape. Čak su i mnogi Nijemci, koji nisu skloni pokazati svoje osjećaje, bili oduševljeni, a njihovi kardinali su brisali suze radosnice«, kazao je kardinal Puljić ističući da će papa Benedikt XVI. nastaviti put prijašnjih papa te da je svaki papa dar Crkvi za svoje vrijeme.

Kardinal Puljić ostaje u Rimu do nedjelje kada će papa Benedikt XVI. preuzeti službu. Nakon što i na taj način izrazi zajedništvo s novim Poglavarom Katoličke Crkve, kardinal Puljić će se vratiti u domovinu. Po povratku predvodit će u sarajevskoj katedrali Misno slavlje te zajedno s cijelom mjesnom Crkvom zahvaliti Bogu za novoga Papu. (www.franjevci.info)