VI. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

datum: 02.02.2016.

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, 4. veljače započinju ''VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'', u povodu 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Kao i prošle godine, Dani će biti prenošeni i preko interneta video signalom. Poveznicu i potrebne podatke moći će se pronaći na portalima: hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info. Sve će zemaljskim vezama i preko interneta uživo prenositi i Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com).

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30 sati, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18 sati, a prvoga dana, u četvrtak, bit će i klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u 19 sati. Prvi dan sv. misu predvodi i propovijeda fra Ante Bekavac, drugoga dana fra Ivan Prusina, trećega fra Svetozar Kraljević.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na ''V. nagradnom natječaju'' s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti osnovnoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na sam dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao ''Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk'', što ga je 23. veljače 2012. proglasila općina Široki Brijeg, te kao ''Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja'', što ga je 4. veljače 2015. proglasila Zapadno-hercegovačka županija.

U sklopu ovih dana sjećanja, dva dana prije, 5. veljače, u 10 sati izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Zapadno-hercegovačke županije te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava.