U Međugorju svečano proslavljena svetkovina Velike Gospe

datum: 15.08.2017.

Za svetkovinu Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Međugorje je pohodilo više desetaka tisuća domaćih i inozemnih vjernika. Prema podacima Ureda informacija, toga je dana u crkvi, kapelici i na vanjskome oltaru slavljeno 16 sv. misa na hrvatskome i drugim svjetskim jezicima. Zabilježene su hodočasničke skupine iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije, Poljske, Engleske, SAD-a, Irske, Ukrajine, Slovačke, Francuske, Češke, Mađarske, Libanona, te dakako Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Misno slavlje u 11 sati u međugorskoj župnoj crkvi predvodio je fra Zvonimir Pavičić, dok je svečanu večernju sv. misu u 19 sati predvodio fra Antonio Šakota uz koncelebraciju 82 svećenika.

Fra Zvonimir je u propovijedi, između ostalog, kazao kako ne trebamo strahovati od zmaja današnjice, jer je konačna pobjeda u Božjim rukama: „Potrebno je zato biti vjeran i spreman uvijek za Boga dati svjedočanstvo života onako kako ga je dala i Marija i toliki sveci ove crkve. I danas, upravo sada u ovoj liturgiji objedinjujemo i slavimo sva ta slavlja i otajstvo našega spasenja po Isusu Kristu i Marijino slavno uznesenje i vjeru u naše uzdignuće. Sve je to objedinjeno u slavlju današnjega dana. I zato je ovaj dan toliko drag svim vjernicima. I zato je Gospojina toliko živa u narodu. I zato se tolike bose noge na današnji dan upravljaju Marijinim svetištima, da nam ona izmoli spas kod Gospodina, da ostanemo vjerni na svojim putima.“

Ovogodišnju svetkovinu osobito su obilježili mnogi bosonogi hodočasnici, koji su, nakon mnogih kilometara pješačenja tijekom cijele noći pristizali u Međugorje. Međugorske ispovjedaonice otvorile su svoja vrata za sakrament pomirenja već od ranoga jutra, a prva sveta misa slavljena je u 5 sati. Mnogi inozemni hodočasnici nastavili su svoj višednevni boravak u Međugorju sudjelujući u pobožnostima i obilazeći Križevac i Podbrdo. (slike)