U Međugorju počela 25. međunarodna duhovna obnova za svećenike

datum: 05.07.2022.

Večernjim molitveno liturgijskim programom jučer 4. srpnja 2022. započela je u Međugorju 25. Međunarodna duhovna obnova za svećenike koja prvoga dana okuplja više od 170 sudionika iz 27 zemalja. Tema ovogodišnje duhovne obnove za svećenike kao i svih duhovnih obnova u Međugorju u ovoj godini je „Učite od mene i naći ćete mir (Mt 11, 28-30). u Gospinoj školi.

Jutros (5. srpnja) je sudionicima dobrodošlicu poželio koordinator duhovne obnove međugorski župnik fra Marinko Šakota.

''Draga braćo svećenici sve vas od srca pozdravljam. Nakon dvije godine ponovno smo zajedno na duhovnoj obnovi za svećenike. Vjerujem da se svi radujete. Malo nas je manje, jer neki nisu mogli doći, primjerice, svećenici iz Ukrajine. Budimo s njima povezani, a vjerujem da će i oni biti na neki način povezani s nama'', kazao je fra Marinko Šakota.

Sudionicima se obratio i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, koji je govorio o životu svetog arškog župnika. Istaknuo je i tri točke koje je papa Benedikt XVI. želio istaknuti u Godini posvećenog života, koje vrijede zauvijek.

''Kada slavim Euharistija trebam biti svjestan da smo u tom trenutku pretvorbe Isus i ja jedno.

Trebamo znati da nas Isus poziva da budemo posrednici. Mi smo uvijek posrednici između Boga i čovjeka, a u tome trebamo rasti u mudrosti, inteligenciji, strpljenju.

Moram biti uz Gospodina, a biti uz Gospodina mogu u molitvi da razumijem što trebam činiti, na koji način činiti, kada činiti…

Hvala vam što ste prihvatili poziv za sudjelovanje na ovoj duhovnoj obnovi i želim vam svako dobro u vašem, u našem svećeničkom životu'', kazao je nadbiskup Cavalli.

Fra Damir Pavić je  predavač na duhovnoj obnovi za svećenike. Želja za svećeništvom i put do njega je duboko povezan s Gospinim svetištem u Međugorju, gdje često dolazi kao hodočasnik, ali i sudjeluje u duhovnim programima župe. Fra Damir nije skrivao radost zbog ponovnog okupljanja svećenika u Međugorju na duhovnoj obnovim, a prve večeri je predslavio i svetu misu. U svojoj propovijedi govorio je o tome kakav svećenik treba biti u navještanju Božje riječi.

''Nitko ljepše nije propovijedao, a da nijednu riječ nije govorio negoli naša Majka Marija i koliko je ona protivljenja u svom životu imala'', istaknuo je fra Damir.

''Ako je itko trebao biti nemiran i na Boga ljut, to je trebala biti Blažena Djevica Marija. Pa mogla je reći svome Bogu: 'Pa dao si mi zadaću da budem majka Tvoga sina. Čim se rodio problemi. Bježi u Egipat, skrivaj ga, vraćaj se i taman kad je odrastao, Ti si mi ga uzeo i na kraju sam ga morala držati mrtvog u svome krilu'. Pa može li biti veći razlog da čovjek bude nemiran. Pa pogledajmo naš život. Kako se mi danas samo uznemirimo, kada stvari ne idu onako kako smo mi zamislili. Mi gubimo nutarnji mir. Marija nutarnji mir nikada nije gubila'', kazao je fra Damir Pavić, koji se na kraju zapitao: ''Što nas privlači u Međugorje?'', a potom je ponudio i odgovor.

''Pa ne privlači nas ovaj tvrdi hercegovački kamen, ne privlači nas okus ovog predivnog vina ovdje u Hercegovini, ni miris masline, ni smokve… ma nas privlači ovdje Majka, koja toliko godina strpljivo govori, kao svojoj djeci: 'Vratite se k mome sinu!' Govori nama svećenicima 41 godinu: 'Ma budite žive slike i prilike u ovome svijetu. S ljubavlju i s radošću donosite poruku moga sina'. Zato se nitko ne vraća prazan iz Međugorja. Svakome od nas je srce napunjeno zato što nam Majka govori s ljubavlju, a ondje gdje je ljubav tu je tu je mir, tu je radost, tu je ljepota života'', kazao je fra Damir Pavić u svojoj propovijedi na početku 25. međunarodne duhovne obnove za svećenike, koja traje do subote, a sastoji se od molitve, predavanja, Klanjanja pred Presvetim i večernjeg molitvenog programa župe Međugorje. U četvrtak ujutro u 6 sati je odlazak na Brdo ukazanja, a u petak molitva Križnog puta na Križevcu. (FOTO)