U Međugorju održana Međunarodna duhovna obnova za svećenike

datum: 07.07.2023.

U Međugorju je održana 26. Međunarodna duhovna obnova za svećenike. Počela je u ponedjeljak 3. srpnja večernjom svetom misom na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova.

Predavač na ovoj duhovnoj obnovi bio je fra Miljenko Šteko, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, koji je ranije vršio i službu provincijala te predsjednika Unije Manje braće Europe, a pastoralno je djelovao i u Međugorju… Danas je gvardijan Međunarodnog zavoda Antonianum u Rimu.

On je svaku večer ove duhovne obnove, čija je tema bila „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49), predslavio svetu misu.

Na ovoj duhovnoj obnovi za svećenike koja je trajala do petka, sudjelovalo je oko 300 svećenika iz: Litve, Moldavije, Latvije, Ukrajine, Obale Bjelokosti, Francuske, Senegala, Konga, Burkine Faso, Gabona, Belgije, Toga, Njemačke, Austrije, Slovačke, Švicarske, Italije, Rumunjske, Indije, SAD-a, Malawija, Danske, Portorika, Perua, Kolumbije, Španjolske, Meksika, BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Poljske, Rusije i Mađarske.

”Ovdje večeras vidite svećenike okupljene s raznih strana svijeta u malo većem broju. Došli smo na duhovnu obnovu. Provest ćemo nekoliko dana ovdje u Međugorju, u Gospinoj školi. Želimo, uz Gospin zagovor, i mi sami dublje prodrijeti u tajnu svoga svećeništva. Želimo svoje svećeništvo izmjeriti na vagi Gospodinovih riječi. Želimo se ispitati jesmo li u punoj mjeri Isusova braća, što nam to nedostaje, što nas ometa da budemo potpuno Njegovi? Za propuste se želimo kajati, a sve ono što smo započeli dobro graditi na čvrstim temeljima Evanđelja želimo nastaviti graditi i dovršiti u pravo vrijeme. Nastojat ćemo ovih dana snažnije i bogatije hraniti se Isusovim riječima nego tjelesnom hranom. Ovi nam dani trebaju donijeti duhovno osvježenje.

Zahvaljujem svim župljanima koji su primili svećenike u svoje domove, a molim cijelu okupljenu zajednicu ovdje u Međugorju i one koji nas budu slušali i gledali u daljini da mole za duhovna zvanja, da mole za svećenike i redovnike i druge Bogu posvećene osobe. Ovaj svijet je toliko ranjen da trebamo duhovne osobe, no bez usrdne molitve cijele Crkve nećemo imati dovoljno duhovnih zvanja, ali ne samo duhovnih zvanja, jer to nije dostatno. Treba imati dovoljno svetih, svetih i požrtvovnih duhovnih zvanja, svećenika, redovnika i redovnica”, kazao je fra Miljenko u svojoj homiliji na misi prve večeri, naglašavajući kako je ”Bog Gospodar svega pa i duhovnih zvanja, ali nije htio da brojnost i kvaliteta duhovnih zvanja ovise samo o njegovoj dobroti i darežljivosti nego i o našoj molitvi”. Istaknuo je i Međugorje kao jednu oazu za koju samo Bog dragi zna koliko se zvanja u njoj rodilo i koliki su ovdje u svom srcu osjetili poziv.

Svećenici su tijekom ove duhovne obnove uz predavanja i mise, sudjelovali i u molitvi krunice na Brdu ukazanja, križnog puta na Križevcu…

„Jutros smo se ponovno okupili, mi svećenici koji smo na duhovnim vježbama krenuli smo prema Križevcu, a upravo smo sada stigli. I kako se kaže, svijet se najljepše vidi kada si na brdu, odnosno kada si na križu. Dok smo se penjali, normalno svatko od nas je osjećao neku bol, sigurno neko trpljenje, ali ovo sada je velika milost da smo svi tu, pogotovo što ćemo imati sada milost da ćemo se moći svi pomiriti s Bogom i vratiti se prema ljudima kojima nas Bog šalje”, kazao je fra Anto Radoš, svećenik Franjevačke provincije Bosna Srebrena.

“Velika nam je radost što možemo biti ovdje na 26. međunarodnoj duhovnoj obnovi za svećenike i da smo tu iz 35 zemalja svijeta. Drago nam je što sve vas svake godine možemo ugostiti ovdje, odnosno biti u Marijinoj školi, jednostavno uzeti vrijeme za sebe kako bismo se obnovili i kako bismo obnovljena duha mogli poći dalje tamo gdje smo raspoređeni, ljudima kojima smo poslani služiti”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, međugorski župnik.

Svećenici su posjetili i grob fra Slavka Barbarića, kao i druga molitvena mjesta u Međugorju, a duhovna obnova završila je svetom misom koju je predslavio apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

„Dragi svećenici, zahvaljujem vam što ste došli u ovo sveto mjesto obnoviti svoj život. Iskreno zahvaljujem fra Miljenku Šteki, i poštovanom župniku, fra Zvonimiru Pavičiću, za doprinos koji su dali ovim duhovnim vježbama. Zahvaljujem svim osobama koje su posvetile svoje znanje i vrijeme kako bi sve ovo dobro proteklo. Od srca zahvaljujem obiteljima Župe koje su velikodušno i kvalitetno primile svećenike iz mnogih dijelova svijeta”, kazao je mons. Cavalli.

U Međugorju sada slijedi hodočašće kojim će se obilježiti Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, a koje će se održati u nedjelju 23. srpnja 2023. godine pod geslom ''Od koljena do koljena dobrota je Njegova'' (Lk 1, 50), zaštitnik župe Međugorje sv. Jakov proslavit će se 25. srpnja, a dan kasnije počinje 34. Festival mladih koji će trajati do kraja srpnja. (FOTO)