Svećenici o 21. seminaru za svećenike u Međugorju

datum: 06.07.2016.

Don Tomislav Planinić iz Zadarske nadbiskupije i don Hrvoje Poljak iz Riječke nadbiskupije sudionici su ovogodišnjeg 21. seminara za svećenike u Međugorju koji traje od 4. do 9. srpnja. Tema seminara je: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“.(Lk 6, 36) - „U Gospinoj školi“. Na seminaru se okupilo 299 sudionika iz 24 zemlje: BiH, Hrvatske, Poljske, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Španjolske, Francuske, Slovenije, Meksika, SAD-a, Konga, Indije, Eritreje, Irske, Češke, Litve, Latvije, Ukrajine, Vojvodine, Austrije, Ugande i Švicarske.

Don Hrvoje kaže da je već petu ili šestu godinu za redom na svećeničkim duhovnim vježbama. „Ovdje mi je posebno lijepo, zbog toga što vlada marijansko ozračje i što je duboko prisutna Gospa, i to osjeća svaki sudionik, svećenik, vjernik. Posebno mi se sviđa što se kroz ove duhovne vježbe uspjelo povezati i Božje milosrđe koje obilježava ovu godinu. Posebno što je papa Franjo inicirao Godinu milosrđa. Isto tako tu su dva svećenika, franjevca, koji vode duhovne vježbe pa se s tim uvela i zanimljiva raznolikost. A posebno mi je uvijek drago kad se spominje fra Slavko Barbarić  koji je, kako kažu, dobri duh Međugorja i koji je jako puno učinio za Međugorje. Zato su ove duhovne vježbe jedinstvene, mogu reći da nema u Hrvatskoj takvo nešto. I svakodnevni duhovni program koji mi nastojimo pratiti jako mi se sviđa. Jednostavno čovjek polako upija i ulazi u Marijinu školu, školu poniznosti, školu klanjanja pred Presvetim. Mi znamo reći, i kad ne bi bilo svećeničkog seminara, sama nazočnost ovdje čovjeku je duhovna obnova. Hodočašća na mjesta Gospina ukazanja, Križni put na Križevac, klanjanje pred Presvetim, po svemu tome Bog i Božja milost čovjeka zahvaćaju. Biti u Međugorju duhovna je obnova. Ovdje na poseban način naše srce se otvara za Boga i za molitvu. Oslobođeni smo drugih poticaja svijeta koji nas zarobljava, odvlači. Ovdje pod Marijinom zaštitom više se možemo otvoriti Bogu, više nas privlači Bog zbog Gospine prisutnosti i snage koja se izlijeva iz Njezina srca u naša srca“, kazao je don Hrvoje.

Don Tomislav je kazao o svome iskustvu sa seminara: „Meni su dosad ove duhovne vježbe najbolje. Uspjelo se dosta proživljeno govoriti o iskustvu milosrđa u vlastitom životu preko naših voditelja. To mi je jako drago. Više nas uvode u duhovni život, približuju milosrdnom Isusu“.