Šesta Korizmena meditacija: Fra Ante Vučković o Božjoj riječi

datum: 25.03.2021.

Nakon fra Marinka Šakote i fra Stanka Mabića, šestu Korizmenu meditaciju pripremio je fra Ante Vučković. Tema njegove meditacije je Božja riječ.

''Već je dugo vremena kako je Bog uspostavio odnos s nama ljudima i to na najdublji mogući način govoreći nam našim jezikom i na našem jeziku objavljujući što je on. Vrhunac je, naravno, u tome da je Božja riječ – logos – uzela tijelo i nastanio se među nama, živio je među nama, pa nam je susret s Božjom riječju uvijek susret s najdubljom tajnom našeg ljudskog odnosa s Bogom i njegovog odnosa, njegove volje da bude u komunikaciji s nama.

Nama je Božja riječ važna zbog toga što mi – čak i prije nego se susretnemo s njome – vrlo intuitivno slutimo da je ona drukčija od naše riječi. Božja riječ stvara. Mi svojom riječju možemo činiti mnogo stvari, ali ne možemo stvarati kao što Bog stvara. Božja riječ nam hrani duh kao što nam hrana hrani tijelo i to je možda jedna od važnih metafora za Božju riječ. Naći ćemo je u proroka Ezekiela koji kaže: „Sine čovječji, progutaj što je pred tobom! Pojedi taj svitak, te idi i propovijedaj…“ (Ez 3,1) Hrana nam se pojavljuje kao snaga iz koje živimo. Tako nam Božja riječ postaje na sličan način snaga iz koje živi naš duh, iz koje djelujemo’’, kazao je u svojoj meditaciji fra Ante Vučković, stavljajući pred biblijske citate prem akojima je Božja riječ, nepromjenjiva, trajna, objektivna, vječna...

Fra Ante govori kako je ‘’bezbroj ljudi koji su promijenili svoj način života upravo iz susreta s Božjom riječju i u tim trenutcima je dovoljna jedna Božja riječ. Dovoljno je da ja razumijem da je upućena meni pa da se dogodi promjena’’.

Sveti Antun Pustinjak, sveti Augustin primjeri su čije je živote promijenila jedna Božja riječ koju su čuli.

''Možda se i u tvome životu dogodilo nešto slično, možda i u tvom životu ima riječi Božje koja dodiruje najdublje strune tvoga bića – mi opažamo svu dramatičnost ljudskog života, korjenitost. Doživljavamo da se u tim trenutcima događa životno raskrižje. Kao da smo nanovo rođeni. Neki kažu da su probuđeni riječju, a najveći dio doživljava i emotivnu pogođenost. To su sve već dobri razlozi da čitamo Božju riječ, da je uzmemo kao hranu, svakodnevno'', priča nam fra Ante navodeći 'spoznaju samoga sebe' kao jedan od razloga zašto bi trebalo čitati Božju riječ, te nas pita 'Što se događa kad mi sebe spoznajemo pred zrcalom Božje riječi?'

''Događa se da otkrijem svoje grijehe i istovremeno Njegovo milosrđe. Događa se da otkrijem svoje napuklosti, svoje bolesti, svoje potrebe, i istodobno, u istom trenutku, Njegovu volju da me iscijeli. Događa se da iskusim svoje suze i svoju tugu i istovremeno Božju volju da me utješi. Događa se da otkrijem svoje izgubljenosti i da Ga otkrijem kako me traži. Događa se da otkrijem kako samog sebe obmanjujem i da On hoće da spoznam sebe u Njegovoj istini. Događa se da otkrijem svoju smrtnost, svoje granice, svoju konačnost, i otkrijem u Njegovoj riječi da mi hoće dati život, neprolazni, vječni život'', objašnjava fra Ante Vučković i na kraju ovotjedne meditacije odgovara nam na pitanje: Zašto čitati Božju riječ?

''Da oblikujemo bolji svijet. Da ga učinimo boljim, da ga zaštitimo od samih sebe, da učimo o svojim odnosima, da ih bolje oblikujemo, da učimo tko smo mi sami, da spoznamo sami sebe, da se hranimo Božjom ljubavlju i da pustimo da u nama i u trenutcima težine može proplamsati nada – nada koja dolazi iz volje Božje da bude s nama u odnosu, u komunikaciji. Na taj način otkrivamo sličnosti naše nutrine s Bogom. Mi smo bića kao što je i On koja žele biti u odnosu, koja žele komunikaciju. Božja riječ nam je dana da možemo držati živim taj odnos.''

Cijelu Korizmenu meditaciju fra Ante Vučkovića, uz koju gregorijanske korale izvodi fra Zvonimir Pavičić, donosimo OVDJE.