Papa Franjo o Mladifestu: Vrijeme je ispunjeno molitvom, katehezom i bratskim susretom

datum: 06.06.2023.

''Na dan 11. veljače 2017., Sveti Otac je zadužio Mons. Henryka Hosera, SAC, nadbiskupa Waršave-Praga (Poljska), da se uputi u Međugorje kao posebni izaslanik Svete Stolice.

Svrha poslanja jest zadobiti što dublje spoznaje o pastoralnoj situaciji ove stvarnosti, a ponad svega, o potrebama vjernika koji tamo odlaze na hodočašće te, na osnovu njih, sugerirati moguće pastoralne inicijative za budućnost. Poslanje će stoga imati isključivo pastoralni karakter'', bila je vijest iz Vatikana na blagdan Gospe Lurdske, a već sljedeće godine, 31. svibnja 2018. Sveti Otac je imenovao nadbiskupa Henryka Hosera,  umirovljenoga biskupa Varšave-Praga apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme.

Nadbiskup Hoser naglašavao je kako je odnos Svete Stolice prema Međugorju vrlo dobar i pozitivan, a papa Franjo u svibnju 2019. godine donio je odluku kojom odobrava hodočašća u Međugorje, koja će od sada pa nadalje biskupije i župe moći službeno organizirati te neće više biti samo u „privatnom“ obliku kao što je to do sada bilo.

''Priopćili su to tijekom mise u Međugorju, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto i nadbiskup Henryk Hoser, posebni apostolski vizitator Svete Stolice'', javio je tada Vatican News.

Nakon smrti nadbiskupa Hosera, papa Franjo je 27. studenog 2021. imenovao nadbiskupa Aldu Cavallija, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

Godine 2019. misu otvaranja Mladifesta predslavio je Papin vikar Rimske biskupije Angelo De Donatis, koji tada kazao kako je ''zahvalan Bogu i svima vama na pozivu da predslavim svetu misu otvaranja 30. Festivala mladih. Svima vama donosim topli pozdrav i blagoslov Svetog Oca''.

'Ovdje se moli za Papu'

Te je godine katehezu mladima držao i tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup Jose Rodriguez Carballo.

''Ovdje se živi katoličanstvo Crkve i vidim da postoji duboko jedinstvo sa Svetim Ocem. Ovdje se moli za Papu i kada sam danas u katehezi citirao Svetoga Oca upravo tada su bili najjači aplauzi. Ovi mladi ljube Crkvu i stoga zahvaljujem Svetom Ocu što je otvorio mogućnost dolaska ovdje da se ovdje moli'', kazao je nadbiskup Carballo, a 2020. godine svoju poruku mladima koji su se okupili u Međugorju uputio je i Sveti Otac.

''Godišnji susret mladih u Međugorju vrijeme je ispunjeno molitvom, katehezom i bratskim susretom, koje vam pruža priliku da upoznate živog Isusa Krista, na poseban način u slavlju presvete Euharistije, u klanjanju pred Presvetim kao i u sakramentu Pomirenja. Tako vam pomaže otkriti drugačiji način življenja, različit od onoga koji nudi kultura privremenoga, prema kojoj ništa ne može biti trajno i koja poznaje isključivo uživanje u sadašnjem trenutku. U tom ozračju relativizma, u kojem je teško pronaći istinite i sigurne odgovore, geslo Festivala: 'Dođite i vidjet ćete' (Iv 1, 39), riječi koje je Isus uputio svojim učenicima, blagoslov su. Isus upire svoj pogled i prema vama pozivajući vas da pođete i ostanete s njim'', poručio je, između ostalog papa Franjo, koji je svoju poruku mladima uputio i sljedeće godine za 32. Mladifest.

'Tjedan predane molitve i susreta s Isusom Kristom'

''Festival mladih je tjedan predane molitve i susreta s Isusom Kristom, posebno u njegovoj živoj Riječi, u slavlju Euharistije, euharistijskom klanjanju i sakramentu Pomirenja. Ovaj događaj – prema iskustvu mnogih – ima snagu uputiti nas prema Gospodinu. Upravo je to prvi korak ''bogatog mladića'' o kojem nam govore sinoptička evanđelja (usp. Mt 19,16-22; Mk 10,17-22; Lk 18,18-23), koji se uputio, štoviše, pohitao ususret Gospodinu, pun zanosa i čežnje da pronađe Učitelja kako bi baštinio život vječni, to jest istinsku radost. Ovogodišnje geslo Festivala je zapravo pitanje koje je ovaj mladić uputio Isusu: ''koje mi je dobro činiti?''. Riječi su to koje nas stavljaju pred Gospodina koji upire svoj pogled prema nama i, ljubeći nas, poziva: ''Dođi i idi za mnom!'', napisao je u svojoj poruci papa Franjo, a koju su pročitali mladi iz župe Međugorje.

Prošle godine je poruku Svetoga Oca sudionicima Mladifesta pročitao apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

''Dragi mladi, dok se ovih dana odmarate u Isusu Kristu, sve vas povjeravam Blaženoj Djevici Mariji, našoj nebeskoj Majci, kako biste po njezinu zagovoru i primjeru mogli uzeti na sebe slatko breme nasljedovanja Krista. Neka vas prati pogled Boga Oca koji vas ljubi, kako biste u susretu s drugima mogli biti svjedoci mira kojeg ćete zauzvrat primiti na dar. Molim na tu nakanu i blagoslivljam vas, te se ujedno preporučujem u vaše molitve'', poručio je prošle godine sudionicima 33. Mladifesta papa Franjo.

Ovogodišnji 34. Mladifest po redu održava se tjedan dana ranije nego je uobičajeno jer je početkom kolovoza Svjetski susret mladih u Lisabonu na kojem sudjeluje i papa Franjo. Mladifest će tako biti od 26. – 30. srpnja pod geslom „Evo majke mojei braće moje!” (Mt 12, 49)