Fra Jozo Grbeš ohrabrio mlade: Budite kritičari onih koji imaju moć, vlast, kape i pozicije

datum: 03.08.2022.

U Međugorju je danas, 3. kolovoza nastavljen program 33. međunarodnoga molitvenog susreta mladih, koji se održava do 6. kolovoza pod geslom: Učite od mene i naći ćete mir. U jutarnjem dijelu programu nakon molitve u 9 sati koju je predvodio fra Marinko Šakota, govorio je fra Massimo Fusarelli  generalni ministar Reda manje braće koji je uputio na geslo ovogodišnjeg Mladifesta.

''U pratnji Djevice Marije možemo se pouzdati u Gospodina, ići k Njemu, biti u odnosu s Njim, jedna blaga igra koja nas ne slama, već čini da uistinu postanemo to što jesmo. U slobodi, onoj istinskoj, možemo pronaći odmor i uživati mir. Dragi mladi, molim vas prihvatite tu slobodu vjere, ponesite tu slobodu kućama, tamo gdje živite, to će biti najveći dar koji je Gospodin, po Djevici Mariji u ovim danima, dao vama mladima i svima nama. I nemojte dar ponijeti kao nešto što ćete staviti u svoj džep. I recite, štoviše, vičite svojim životom da je nasljedovanje Gospodina Isusa put slobode, radosti, istinske sposobnosti ljubiti, mira koji nitko drugi ne zna dati'', kazao je fra Massimo Fusarelli.

Svjedočanstvo su jutros imali Antonio di Tommaso iz Italije i Jakov Čolo, međugorski vidioc, koji je izrazio radost zbog obraćanja mladima. Kazao je da su svi pozvani u Međugorje od naše Nebeske Majke.

Poslijepodnevni program počeo je svjedočanstvom Stijepe Gleđa Markosa, koji je i zasvirao te otpjevao nekoliko svojih duhovnih skladbi. Govorio je o svom životnom i glazbenom putu, odrastanju bez oca, lutanja, traženja smisla života, do potpunog preokreta u životu kada je na nagovor jednog svećenika napravio životnu ispovijed, nakon koje mu se promijenio život, jer je pozvao Isusa da uđe u njegov život i promijeni ga. Kazao je i kako je bio žestoki protivnik krunice.

''Malo pomalo, kako je Gospodin moje srce otvarao, kako me Majka polako njegovala naučila me moliti krunicu. Gospodin me je kroz ovo sve naučio o životu. Zato, dragi mladi, za čovjeka nikad nije kasno da osluškuje Isusa u svome srcu i da učini ono na što ga Gospodin poziva. Uvijek sam htio slavu, a na kraju sam upoznao Isusa koji me vodi putem poniznosti u svakom trenutku moga djelovanja'', poručio je mladima Stijepo Gleđ Markos.

Kao i svaku večer od 18 sati uslijedila je molitva krunica, a potom i sveta misa koju je predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a koncelebrirala su mu 564 svećenika.

U svojoj propovijedi kazao je kako su mladi došli na ovaj Mladifest naći istinu, koja uvijek vodi Kristu.

''Pozvani ste biti drugačiji. Biti drugačiji od svijeta u koji ste pozvani živjeti. Poput ove žene budite kritičari onih koji imaju moć, vlast, kape i pozicije, onih koji odlučuju o sudbinama naroda i svijeta, kako bismo svi zajedno mogli ići prema snazi vjere i svjedočanstva istine. Ništa manje nije hrabro biti kršćanin danas, kao što bijaše u  prvom stoljeću. U ovo doba 'alternativnih činjenica', izazov je pronaći istinu'', kazao je fra Jozo pozivajući mlade da budu iskreni, da se odreknu onoga što razdvaja obitelji, da odbace sebičnost, nasilje…

Pozvao je mlade da traže mudrost i da se ne boje.

''Ne bojte se! Neka strah ne uđe u vaše duše. Krist je svoje prijatelje nakon uskrsnuća pozdravljao upravo tim pozdravom: ne bojte se, ja sam tu. Kako jednostavna je ta mudrost: Gdje je On tu nema straha. Gdje je On tu nitko nije izgubljen. Nitko nije suvišan. Nitko nije prekrižen. Stoga neka ovo blaženo vrijeme vašeg boravka ovdje bude vrijeme zajedništva s Kristom. To nam Marija govori. To vam vaše srce kaže, to vam otvara sve riznice mudrosti, sreće, radosti. To vas čini slobodnima i hrabrima poći doma i biti svjedoci: svjedoci običnosti, svjedoci jednostavnosti, svjedoci ljubavi, svjedoci istine, svjedoci nade. Svjedoci Krista'', kazao je fra Jozo Grbeš, napominjući na kraju kako su u Međugorju ovih dana mladi iz oko 70 zemalja i sve ih je pozvao da, kada se vrate u svoje zemlje među svoje prijatelje, ne šute.

''Stvorite Međugorje u 70 zemalja, koje vape za duhom. Nemojte biti zadovoljni sa statusom quo. Vjera je dinamična stvarnost. Ona ne stoji, jer kad stojimo umiremo, kad stojimo idemo dolje, kad stojimo nestajemo. Ostati na istom je početak umiranja. Ostati na istom je dosadno i suprotno Duhu. Zato vas molim krenite naprijed. U ime Kristovo. S Kristom. Po snazi Marije. S Marijom. I lijepo će vam biti. Duša će vam biti kao planina. Srce puno. I postat ćete svjedoci zauvijek. Fantastičan je to život, neka bude i vaš'', zaključio je provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Nakon mise je uslijedilo je Čašćenje Križa i meditacija sa svijećama. Svjetlo je pošlo od uskrsne svijeće i proširilo se na tisuće ljudi sa svijećama na prostoru oko međugorske crkve koji je bio potpuni ispunjen župljanima i hodočasnicima iz cijeloga svijeta, koji simbolično primali to svjetlo kada dođe do njih, a potom ga darovali drugima te se na taj način preko njih širilo Isusovo svjetlo. (FOTO)