Fra Danko Perutina: Vjernici u Kini puni su nade i vjere, za razliku od nas mlakih zapadnih kršćana

datum: 25.10.2021.

U subotu će se održati online kongres o plodovima Međugorja u zemljama kineskog govornog područja. Nakon kongresa za njemačko i španjolsko govorno područje, ovo je već treći ovakav kongres, a kako se došlo na ideju organizacije ovakvih kongresa objasnio je fra Danko Perutina, mariolog, koji je i u organizacijskom odboru ovih kongresa.

”Članovi međugorske Fondacije u Španjolskoj su imali želju za 40. godišnjicu Gospinih ukazanja darovati nešto Gospi. Početna ideja bila je film koji bi trajao 40 minuta u kojem bi pokušali sažeti najljepše trenutke od 1981. do danas. U međuvremu, gospodin Hubert Liebherr, direktor Njemačkog međugorskog centra je došao na ideju da za 40. obljetnicu Gospinih ukazanja napravi dvodnevni Kongres u čast Gospi pod nazivom: „Međugorje, model nove evangelizacije za svijet“, koji je održan 30. i 31. siječnja 2021., koji je prevođen uživo na 15 svjetskih jezika. Potaknuti tom idejom entuzijasti iz Španjolske su stali s filmom i započeli raditi Kongres za španjolsko govorno područje koji se prenosio 29. i 30. svibnja 2021. uživo iz Informativnog centra u Međugorju pod naslovom „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“ (Mt 7,16). Praćen je u 22 zemlje španjolskog govornog područja”, kazao nam je fra Danko naglašavajući kako su reakcije bile odlične, a bio je i velik broj onih koji su pratili ove Kongrese, što je i razumljivo jer ”oko pola katolika u svijetu živi u Latinskoj Americi i Španjolskoj”.

Detaljan program ovoga Kongresa dostupan vam je OVDJE, a fra Danko je kazao i što gledatelji i slušatelji mogu očekivati od ovoga kongresa o plodovima Međugorja u zemljama kineskog govornog područja koji će se održati 30. listopada.

”Gledatelji mogu očekivati lijepe međugorske pjesme na mandarinskom i kantoneškom jeziku, kao i na hrvatskom, te svjedočanstva biskupa, nuncija, svećenika iz Hercegovačke franjevačke provincije, svjedočanstva obitelji, obraćenja… Uistinu je čudesno što je Gospa učinila u životima onih koji govore kineski jezik, a to su hodočasnici iz Hong Konga, Tajvana, Kine, Makaa, Malezije i svi Kinezi, koji su razasuti po cijelom svijetu”, kazao fra Danko, a mi danas možda pomalo i zaboravljamo da postoje trpeće i progonjene Crkve. Jedna od takvih je i katolička crkva u Kini, gdje se vjernici još progone. Fra Danko je u kontaktu s kineskim hodočasnicima pa nam rekao kako je danas biti katolik u Kini?

”Kina ima najveći gospodarski rast u svijetu u zadnjih 20 godina. Rastu gradovi, demografija, ali raste i broj kršćana. 1949 godine kad je utemeljena Kina bilo je oko 4 milijuna kršćana, a danas ih je 63 godine poslije oko 70 milijuna. Dok se u Zapadnoj Europi i Americi gasi vjera, skoro svi kineski katolici mole krunicu i pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu svaki dan, jer kako oni kažu bitka se ne može dobiti bez pomoći odozgor. Iako “podzemna crkva” puno pati oni su puni nade i vjere za razliku od nas mlakih zapadnih kršćana kojima su “duhovne antene” za slušanje Božjeg glasa potpuno slomljene”, kazao nam je fra Danko Perutina otkrivši na kraju kako se osim ovog kineskog kongresa, koji se već naveliko u priprema, planiraju i online kongresi o plodovima Međugorja za još neka govorna područja.

”Planiraju se također kongresi za rusko govorno područje u veljači 2022. Za englesko govorno područje krajem lipnja i početkom srpnja 2022. i za talijansko govorno područje u listopadu sljedeće godine”, kazao je fra Danko Perutina, a mi vas pozivamo da u subotu budete uz naš videoplatforme i online kongres o plodovima Međugorja u zemljama kineskog govornog područja pod nazivom „Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se“ (Mt 7,7).