Fra Andrea Murabale iz Konga posjetio Međugorje

datum: 24.04.2013.

Fra Andrea Murabale, vikar franjevačke provincije u Kongu, ovih je dana boravio u Međugorju. Kazao nam je kako su prvi misionari u jednom dijelu Konga bili upravo iz Hrvatske te se posebno prisjetio pokojnog fra Joze Vasilja, koji je ostavio duboke tragove u toj j zemlji:
Fra Andrea je govorio i o brojnim duhovnim zvanjima u svojoj domovini, o životu u Kongu te o iskustvu Međugorja. „Fra Jozo je u Kongu učinio mnoga dobra djela. Sjećam ga se kao jedne iznimne osobe. Prvi put sam ga susreo 1989., kad  sam bio u novicijatu. Prvo što sam kod njega zamijetio bila je njegova inteligencija i srdačnost s kojom je s nama razgovarao. U novicijat je došao navečer, a ujutro je već znao imena svih nas dvadeset novaka. Bio mi je profesor i odgojitelj punih šest godina, a predavanja su mu bila tako živa da ih je bila radost slušati. K tomu, pamtio je rođendan svakoga novaka i studenta i nikada nam nije propustio čestitati rođendan.“
Govoreći dalje o fra Jozi, koji je rođen u Međugorju, fra Andrea se posebno sjeća njegova osjećaja bratstva i ljubavi koju je iskazivao prema bratu čovjeku: „To je bio čovjek ljubavi. Jednom smo zajedno otišli u zatvor, a fra Jozo je, vidjevši zatvorenika koji nije imao što obući, skinuo svoju košulju i dao mu je“.
Fra Andrei je ovo bilo drugo hodočašće u Međugorje, o kojemu kaže: „Ovo je doista mjesto molitve.  Međugorski franjevci mi često govore o hrvatskim misionarima, što mi je iznimna  prigoda sjetiti se susreta s ljudima koji su toliko pridonijeli dobru moga naroda. Ovdje mi je zaista lijepo“.