Blagdan Uzvišenja sv. Križa – Misa na Križevcu

datum: 09.09.2007.

Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje nakon 8. rujna, blagdana Male Gospe. U čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani, usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ visok 8,5 a širok 3,5 metara. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova Križa dobivene iz Rima.

16. ožujka 1934. tamo je po prvi put slavljena sv. Misa. Već u rujnu 1935., biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se blagdan Uzvišenja sv. Križa u Međugorju slavi u prvu nedjelju poslije Male Gospe i da se tada na Križevcu slavi pučka Misa. Sve do 1981. bio je to blagdan za župljane i prijatelje iz okolnih mjesta, a od 1981. blagdan za hodočasnike iz cijelog svijeta.

U Međugorju nas Gospa neprestano poziva da molimo pred Križem i da častimo Kristov Križ. I ove su se godine brojni domaći i strani hodočasnici odazvali njenom pozivu. Masa svijeta slijevala se tijekom noći i u rane jutarnje sate prema svetištu. U 10 h u podnožju Križevca započela je molitva krunice koju su predvodili međugorski fratri a u 11h je započela svečana sveta Misa koju je predslavio i na kojoj je propovijedao fra Miro Šego, gvardijan samostana na Humcu, rodom iz Bijakovića, župa Međugorje. Na Križevcu je podijeljeno 5.700 sv. Pričesti a koncelebriralo je 90 svećenika.

Budući da se na taj dan tijekom prijepodneva ne slave sv. Mise na drugim jezicima, u župnoj je crkvi u podne slavljena jedinstvena sveta Misa za domaće i strane hodočasnike. Predslavio ju je fra Tomislav Pervan u koncelebraciji sa 54 svećenika.

Večernju svetu Misu na vanjskom oltaru predvodio je fra Karlo Lovrić u koncelebraciji sa 73 svećenika.

Procjenjuje se da je u subotu i nedjelju u Međugorju bilo oko 50.000 hodočasnika.