1. svibnja u Međugorju - Zlatna harfa 2009.

datum: 02.05.2009.

Iznimno velik broj hodočasnika koji su za prvosvibanjske blagdane došli na hodočašće u Međugorje, proljetno vrijeme i 13 dječjih zborova koji su pjevali na večernjoj svetoj Misi 1. svibnja, bili su poticaj da se večernji molitveni program ranije nego što je uobičajeno održi na vanjskom oltaru.
Zlatna harfa, tradicionalni susret dječjih zborova hercegovačkih župa, po drugi se puta zaredom održao 1. svibnja u Međugorju, a sudjelovalo je 13 zborova. Svaki je zbor izveo po dvije skladbe, jednu izbornu i jednu „zadanu“, unaprijed izvučenu ždrijebom. Program je započeo u 15 h. Susret je otvorio međugorski župnih fra Petar Vlašić koji je svojim riječima pohvalio i ohrabrio kako male pjevače, tako i voditelje zborova. Kroz program je vodila Sanja Pehar. Po završetku glazbenog programa, svi su zborovi pjevali na večernjoj svetoj Misi u 19 sati.
Temeljne zadaće Zlatne harfe su obnova liturgijskog pjevanja, poticanje suradnje među voditeljima crkvenog pjevanja kao i poticanje stvaralačkog duha skladatelja. Prva Zlatna harfa održala se 1. srpnja 1984. u Kočerinu, i okupila je dvjestotinjak malih pjevača. Ove je susrete pokrenuo fra Mićo Pinjuh, tadašnji župnik u Kočerinu. Zlatna harfa nije natjecateljskog karaktera, pa svi zborovi neovisno o izvedbi dobivaju priznanje za svoj trud.
Ove je godine Zlatnu harfu obilježila posebna obljetnica – deset godina umjetničke suradnje između skladatelja maestra Đele Jusića i međugorskih zborova „Kraljica Mira“, „Magnificat“ i „Golubići mira“ pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. Đeli Jusiću, koji je za tu prigodu došao iz Dubrovnika, tom je prigodom izražena zahvalnost i priznanje za predani i nadahnuti rad.
Kao iznenađenje, uručeni su mu CD i pjesmarica „Ave Maria“ s duhovnim pjesmama koje je skladao za međugorske zborove