Arhiva Novosti

Novogodišnji molitveni susret u Međugorju

Na molitveni doček nove 2011. godine međugorskim župljanima pridružili su se, kako je to postalo uobičajeno posljednjih godina, brojni hodočasnici iz okolice, te iz najudaljenijih krajeva svijeta.

Objavljeno: 02.01.2011.

Statistike za prosinac 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 75.500

Broj svećenika koncelebranata: 1424 (45 dnevno)

U protekloj 2010. godini podijeljeno je ukupno 1 571 800 sv. pričesti,
a na sv. misama je koncelebriralo 38 227 svećenika.

Objavljeno: 01.01.2011.

Molitveni doček Nove godine u Međugorju

 

U Međugorje su već pristigle tisuće hodočasnika, uglavnom mladih, iz cijeloga svijeta, na tradicionalni molitveni doček Nove godine. Večernji molitveni program započinje u 17 sati molitvom krunice, a u 18 sati je sv. Misa zahvalnica za 2010. godinu. Nakon sv. Mise upriličuju se Žive jaslice na prostoru ispred crkve. Molitveni program dočeka Nove godine započinje u 22 sata Klanjanjem Isusu u Presvetome oltarskom sakramentu. Sveta misa započet će u 23,30. Sve pjesmom prati Međunarodni zbor i orkestar. Molitveni doček Nove godine odvijat će se u međugorskoj župnoj crkvi, a slika i ton prenose se u Veliku dvoranu, šator, kao i prostor oko crkve. Čitavi program prevodi se simultano na dvadesetak svjetskih jezika, a sve izravno prenosi i radiopostaja "Mir" Međugorje. U subotu je svetkovina Blažene Djevice Marije Bogorodice i građanska Nova Godina. Svete Mise u župnoj crkvi su u 8,11 i 18 sati. Ujedinimo se u molitvi za blagoslovljeno vrijeme nove 2011. godine!

Objavljeno: 30.12.2010.

Godišnji susret stipendista Udruge <<Fra Slavko Barbarić>>

Tradicionalni godišnji susret stipendista Udruge  <<Fra Slavko Barbarić>> održan je u srijedu, 29. prosinca, u Međugorju. Susret je započeo u 13 sati, svetom Misom koju je predslavio predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko. Nakon sv. Mise  studentima se obratio fra Karlo Lovrić koji je, između ostalog, kazao kako se u ovoj Udruzi prepoznaje čovjek, fratar i svećenik, dr. fra Slavko Barbarić, koji je imao srce za potrebe mladih ljudi i odlučio se za osnivanje jedne ovakve Udruge kako bi mogao pomoći mladima.

Objavljeno: 29.12.2010.

Čestitka - Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

Doista, od punine njegove svi primismo, i to milost na milost, jer On je MIR naš!
Sa željom da Božji mir vlada u srcima, u obiteljima, u svim zemljama i na cijelom svijetu, sjedinjeni u molitvi sa svim prijateljima Međugorja širom svijeta:
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO i NOVA 2011. GODINA!
Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca!


Župni ured Međugorje
Informativni centar «Mir» Međugorje

 (slike)

 

 Čestitka - Fra Petar Vlašić, župnik

Objavljeno: 26.12.2010.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2010.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 25 minuta i trajalo je 7 minuta.

Jakov je prenio: „Gospa mi je govorila o tajnama i na kraju rekla: molite, molite, molite“.

Objavljeno: 25.12.2010.

Božić u Međugorju

Međugorska župa svečano dočekuje i ovogodišnji Božić, najradosniji katolički blagdan. U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, devet dana prije Božića, osim nedjelje, slavile su se svete Mise zornice ujutro u 6h, koje su predslavili međugorski franjevci. Svojim pjevanjem liturgiju je pratila Franjevačka mladež Međugorja - FRAMA. Svakim danom na Podbrdu – brdu Gospina ukazanja molila se krunica u 14 sati.  Na Badnjak večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a sveta Misa Badnje večeri je u 18 sati. Nakon večernje sv. Mise zajednica Cenacolo uprizoruje žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 h, i nastavlja se sv. Misom polnoćkom. Na Božić, u subotu, 25. prosinca, sv. Mise su u župnoj crkvi u 8,11 i 18h. Navečer nema uobičajenoga cjelonoćnog klanjanja.  U nedjelju je blagdan sv. Stjepana, prvomučenika i svetkovina Svete obitelji, a svete Mise na hrvatskome jeziku slave se u župnoj crkvi u 8,11 i 18h. Nema krunice na Podbrdu. U ponedjeljak, 27. prosinca je  blagdan sv. Ivana apostola. Svete mise su u 8, 11 i 18h.  Svima želimo radosne i blagoslovljene blagdane!

Objavljeno: 23.12.2010.

Duhovna priprava za Božić u Međugorju

I ove godine međugorska župa pripravlja se za Božić Devetnicom koja započinje u srijedu 15. prosinca. Svakog dana, osim nedjeljom, u župnoj crkvi  slavit će se sv. Misa zornica u 6 sati ujutro. Također, kroz tih devet dana do Božića u 14 sati na Podbrdu molit će se krunica. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i redovito u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. Misa. Ispovijed je svako jutro za vrijeme mise zornice, tj. od 5:30 do 7:30, i za vrijeme večernjega molitvenog programa. U nedjelju 19. prosinca, iza večernje sv. Mise u velikoj dvorani  Župnoga ureda u Međugorju održat će se priredba ''Božić u mom mjestu'', koju priređuju župljani.

Objavljeno: 13.12.2010.

Hodočasnici iz Japana u Međugorju

U vremenu Došašća - priprave za Božić Međugorje posjećuju brojni hodočasnici. Maria Fujie Ito i Paulo Masanovi Yamasaki iz Japana prvi put su u posjetu Međugorju. Putovali su trideset sati da bi posjetili  ovo mjesto molitve i pomirenja. Maria nam je kazala da je za Međugorje čula prije dvadeset godina, ali zbog poslovnih obveza nije mogla ranije doći. Zahvalna je svima na gostoprimstvu te je dodala:  "Vjerujem u Gospine poruke, njezinu prisutnost i u ono što ona govori. Kada odem u mirovinu, doći ću ovdje ponovno.

Objavljeno: 11.12.2010.

U Međugorju proslavljena svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

U Međugorju je svečano proslavljena svetkovina Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. prosinca. Kao i za svaki Gospin blagdan, u ovome svjetski poznatome molitvenom mjestu, boravile su brojne hodočasničke skupine. Ponajviše onih iz BiH i Hrvatske, te organizirano iz Italije, Njemačke, Koreje, Francuske i Engleske. Manje skupine zabilježene su iz čitavoga svijeta – od Amerike do Japana. Mnogi svećenici, kao što je to i uobičajeno, bili su na raspolaganju sa sakrament sv. Ispovijedi. Slavljene su tri sv. Mise na hrvatskome jeziku, dvije na talijanskom te po jedna na njemačkom, korejskom, francuskom i engleskom jeziku.

Objavljeno: 08.12.2010.

Vjernici iz Međugorja na općoj audijenciji kod Pape

Vatikan, (IKA) - Na kraju današnje opće audijencije, u sklopu pozdrava hodočasničkim skupinama na različitim jezicima, Papa se obratio i okupljenim hrvatskim hodočasnicima: "Od srca pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Svetog Jakova iz Međugorja! Vaše hodočašće u Rim je dio puta priprave za Gospodinov dolazak. Stoga, u nadi budite blagovjesnici Božje ljubavi u vašem narodu. Hvaljen Isus i Marija!"

Objavljeno: 02.12.2010.

Statistike za studeni 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 50.600

Broj svećenika koncelebranata: 1241 (41 dnevno) (STATISTIKA)

Objavljeno: 01.12.2010.

Deseta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

Deseta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića, svećenika koji je osamnaest godina života posvetio širenju Gospinih poruka u svijetu i brizi za hodočasnike navršava se u srijedu,  24. studenog.  Fra Slavko Barbarić je umro 24. studenog 2000. nakon završene pobožnosti Križnoga puta, na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskom groblju Kovačica. Na desetu obljetnicu fra Slavkove smrti molit će se Križni put na Križevcu u 14 sati i slaviti sv. Misa u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, koju će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, fra Ivan Sesar. Ova sveta Misa bit će i spomen na sve pokojne franjevce koji su djelovali u župi Međugorje od početka Gospinih ukazanja.

Objavljeno: 23.11.2010.

Guy Murphy: Dolaskom u Međugorje primamo tolike milosti

Guy Murphy, 49-godišnji kemijski inženjer iz Chicaga, SAD, koji se proteklih petnaest godina posvetio vođenju hodočasnika u Međugorje i druga svetišta, početkom studenoga ove godine ponovno je boravio u našem mjestu. Guy kaže: Od svih svetišta, najviše čuda i obraćenja događa se ovdje, što je uistinu za sve blagoslov. Međugorje je za sve nas, iz cijelog svijeta, dom. No, nisam oduvijek tako osjećao za Međugorje, a danas sam vrlo sretan što mogu biti ovdje, zahvalan Gospi na njenim riječima ohrabrenja kojima nas poziva.

Objavljeno: 17.11.2010.

Claudia Koll na hodočašću u Međugorju

U Međugorju je početkom studenoga boravila čuvena talijanska glumica i obraćenica Claudia Koll. Za radiopostaju „Mir“ Međugorje progovorila je otvoreno o svom životu i obraćenju. Kao da slušamo neispisanu ispovijest Marije Magdalene u naše dane. Ispričala je tegobe svoga odrastanja bez majke - koja je umirala dok se ona rađala. Život s bakom, školovanje, krize identiteta i onda životnu izgubljenost u svijetu filma. Nakon nečednih prizora po filmovima, Claudia u Jubilarnoj, 2000-toj godini, prolazi kroz jubilejska vrata bazilike sv. Petra u Rimu i od toga trenutka osjeća kako se ruši njeno dotadašnje životno djelo.

Objavljeno: 14.11.2010.