Arhiva Novosti

Više cvijeća, manje smeća

Župni ured Međugorje, Frama Međugorje i O.Š. Bijakovići u subotu 26. ožujka 2011. u našoj župi organiziraju akciju čišćenja pod geslom "Više cvijeća, manje smeća". Cilj ove aktivnosti je odvojiti malo slobodnog vremena kako bi naš okoliš učinili ljepšim i sebi i drugima. Akcija počinje u subotu u 10 sati ujutro.
Svi su pozvani sudjelovati, od najmlađih do najstarijih. Po završetku akcije, u subotu poslijepodne i navečer, biti će organizirano zajedničko druženje svih sudionika po zaseocima.

Objavljeno: 24.03.2011.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2011.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice kod Plavog Križa. Ukazanje je započelo u 13:46  h i trajalo do 13:50 h.
Draga djeco! Ja sam s vama u ime najveće Ljubavi, u ime dragoga Boga koji vam se približio preko moga Sina i pokazao vam pravu ljubav. Ja vas želim povesti Božjim putem. Želim vas naučiti pravoj ljubavi, da je drugi vide u vama, da je vi vidite u drugima, da im budete braća i da drugi vide milosrdnog brata u vama. Djeco moja, ne bojte se otvoriti mi vaša srca. Ja ću vam majčinskom ljubavlju pokazati što od svakoga od vas očekujem, što očekujem od svojih apostola. Pođite sa mnom. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2011.

DUHOVNA OBNOVA U MEĐUGORJU

Danas je u Međugorju održana duhovna obnova za cijelu Provinciju za ožujak. Ova obnova je ujedno zamišljena i kao seminar u sklopu programa trajne formacije. Tema susreta bila je Pomirenje s Bogom - teorija i praksa. Ovo je drugi put da se u Međugorju u sklopu duhovnih obnova i trajne formacije organizira seminar o sakramentu pomirenja.
Susret je održan u tzv. Žutoj dvorani iza međugorske crkve. Započeo je u 9 i 30 molitvom srednjeg časa, nakon kojeg je slijedilo predavanje dr. don Ante Mateljana, profesora dogmatske teologije na KBF-u u Splitu. (slike)

Objavljeno: 16.03.2011.

Pješaci hodočasnici iz Slovenije

U Međugorje je u petak, 4.  ožujka 2011., stigla skupina od osam hodočasnika  iz mjesta Kamnik u Sloveniji. Na dugo i pomno planirano hodočašće osmero ih je pošlo iz Kamnika, prvu dionicu su prošli svi skupa pješice, da bi njih šestero put nastavilo automobilom, a dvojica - Miha Hribovšek i Vido Kregar - propješačili su put od 560 kilometara za 14 dana.

Objavljeno: 12.03.2011.

Osamnaesti susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje

U Međugorju je u nedjelju, 6.ožujka registracijom sudionika započeo 18. međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina  vezanih za Međugorje.  Na susretu se okupilo oko 350 sudionika, najviše njih iz Italije, zatim Bolivije, Španjolske, Francuske, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Irske, Engleske itd.  Tema susreta je: <<...Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta >>(Mt 28, 20). Sudionici će sudjelovati  na predavanjima, razgovorima s predavačima, u večernjem molitveno-liturgijskom programu te drugim programima koji su za njih organizirani do četvrtka, 10. ožujka. Koordinator ovoga susreta je fra Danko Perutina, međugorski franjevac. Prvi ovakav susret održan je u Međugorju od 21 do 23. lipnja 1994. godine, zatim u Baškoj vodi, u Tučepima, više puta u Neumu, da bi se od 2000. godine ponovno počeo održavati u Međugorju.

Objavljeno: 07.03.2011.

Prvi dani ožujka u Međugorju

 

U prvim danima mjeseca ožujka 2011. prema podacima Ureda informacija Međugorje su posjetile hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Rumunjske. Slavljene su svete Mise na hrvatskom jeziku te jezicima hodočasničkih skupina iz spomenutih zemalja. U utorak, 1. ožujka na večernjoj Svetoj Misi u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova suslavila su 23 svećenika. I dalje je u tijeku zimski raspored molitvenog programa u Međugorju koji traje do 1. svibnja. Prvi dani ožujka, od  6. do 10., okupit će u Međugorju organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara u svijetu, te molitvenih i dobrotvornih skupina  vezanih za Međugorje. Tema susreta je: «…Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta ». Predavači na ovogodišnjem seminaru su fra Tomislav Pervan, fra Danko Perutina i fra Mate Dragićević.

Objavljeno: 03.03.2011.

Statistike za veljaču 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 26.900

Broj svećenika koncelebranata: 780 (27 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2011.

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH

 

ALESSANDRO D'ERRICO

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH


Redakcija Večernjeg lista BiH proglasila je papinskog izaslanika najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga


Piše: Zoran Krešić (Večernji list)

 

Izaslanik Svete Stolice u BiH, nadbiskup Alessandro D’Errico diplomat je čija je služba u posljednjih pet godina u BiH protkana živom zauzetošću za ovu državu i njezine narode, izgradnju skladne kompozicije u kojoj bi i Hrvati katolici bili u jednakoj poziciji s druga dva naroda. Redakcija Večernjeg lista proglasila je nuncija D’Errica najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga i snošljivosti.Objavljeno: 28.02.2011.

''''U Međugorju se živi vjera''''

U Međugorju, kako je to uobičajeno u veljači, vlada mirnije razdoblje s manje hodočasnika. Prema podacima Ureda informacija od početka veljače Međugorje su posjetile skupine hodočasnika iz Češke, Austrije, Njemačke, SAD-a, Italije, Koreje i Poljske. Susreli smo Radoslava Daduliaka iz Slovačke koji  trenutno živi u Pragu. Sa suprugom Marijom posjetio je Međugorje prvi put. Ispričao nam je o svom životu, te da je pun dojmova o Međugorju.  ''To je prvo mjesto gdje osjećam da ljudi žive s Bogom u svom životu.  Čuje se molitva ljudi, tu se živi vjera! Za mene je Međugorje najljepše mjesto na svijetu'' - kazao je Radoslav.

Objavljeno: 11.02.2011.

Sjećanje na pobijene franjevce

U Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače obilježena je 66. godišnjica stradavanja hercegovačkih franjevaca, odnosno Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Komunisti su u Drugom svjetskom ratu i poraću ubili 66 franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije. Budući da ih je čak 34 iz širokobriješkog samostana ili samostanskog područja, od kojih je 12 ubijeno i spaljeno u samostanskom vrtu 7. veljače 1945. godine Široki Brijeg je određen kao središnje žrtvoslovno mjesto na razini Provincije, te 7. veljače kao dan sjećanja. U četvrtak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Stepinca i dan kada se sjećamo stradalih franjevaca međugorske župe. Sveta misa u 18 sati slavit će se za: fra Križana Galića, fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja-koji su mučki ubijeni u Drugom  svjetskom ratu. Molit će se za sve žrtve Prvog, Drugog i Domovinskog rata. A u ponedjeljak 14. veljače u 18 sati u franjevačkoj crkvi u Mostaru slavit će se sveta misa za sedmoricu ubijenih fratara iz tog samostana. Među njima su i fratri iz međugorske župe:fra Grgo Vasilj, fra Jozo Bencun i fra Bernardin Smoljan koji je kao župnik organizirao gradnju križa na Križevcu.

Objavljeno: 08.02.2011.

Završena duhovna obnova

U Međugorju je od 28. siječnja do 30. siječnja 2011. održana duhovna obnova koju je vodio  dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. On prati međugorska događanja još od listopada 1982. i u ovoj je župi održao brojne propovijedi, duhovne obnove, seminare, predavanja. Duhovna obnova je započela u petak, 28. siječnja večernjom sv. Misom koju je predslavio dr. Ivančić. Osim sudjelovanja u večernjem molitvenom programu, dr. Ivančić održao je i niz predavanja za župljane, djelatnike Župnog ureda, vlasnike pansiona i hotela, djecu i mlade.
Susreo se i s članovima zajednice ''Milosrdni otac''. U nedjelju, 30. siječnja predslavio je đačku misu u 9 i 30 te pučku u 11 sati čime je završila duhovna obnova. Osim župljana u duhovnoj obnovi sudjelovali su i vjernici iz okolnih mjesta. (slike)
 

Objavljeno: 03.02.2011.

Statistike za siječanj 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 51.500

Broj svećenika koncelebranata: 948 (30 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2011.

Duhovna obnova u župi Međugorje

Od petka 28. siječnja do nedjelje 30. siječnja  u župi Međugorje održat će se duhovna obnova koju će voditi dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba.

Program:

Objavljeno: 26.01.2011.

Svjedočanstvo Christiane Claessens, pratiteljice hodočašća iz Lausanne, Švicarska

 

Blaženi koji ne vidješe a povjerovaše (Iv 20,29)

Christiane Claessens – prvi svjedok ozdravljenja Švicarke Joëlle Beuret-Devanthéry u Međugorju, u listopadu 2010., opisuje hodočašće i događaje.

U subotu 16. listopada 2010., četrdeset i šest osoba, većim dijelom iz župe sv. Franje Saleškoga i sv. Terezije, pošlo je na privatno hodočašće u Međugorje. Bilo je to naše dvadeseto privatno hodočašće, koje se dogodilo u vrijeme kad smo obilježavali dvadesetu obljetnicu osnivanja molitvene skupine Kraljice Mira. Za našu skupinu bila je to predivna prigoda zahvaliti Gospodinu, jer je Marija svakoga od nas vodila za ruku i podržavala usprkos poteškoćama na koje smo nailazili tijekom tih dvadeset godina. Doista, sotona ne podnosi Djevicu Mariju, pa zato i mrzi molitvene skupine koje ona tako žarko želi potaknuti u svim župama. Po Božjoj milosti, mi smo ostali vjerni i svakoga smo se ponedjeljka okupljali na molitvu, meditaciju otajstava Kristova života, popraćenu porukama koje je Marija dala svijetu, i koje još uvijek daje svakoga mjeseca u Međugorju.

Objavljeno: 13.01.2011.

Novogodišnji molitveni susret u Međugorju

Na molitveni doček nove 2011. godine međugorskim župljanima pridružili su se, kako je to postalo uobičajeno posljednjih godina, brojni hodočasnici iz okolice, te iz najudaljenijih krajeva svijeta.

Objavljeno: 02.01.2011.