Arhiva Novosti

SEMINAR ZA GLAZBENE SEKCIJE FRAME

Od 9. do 11. prosinca u Međugorju u kući susreta Domus pacis održan je trodnevni seminar za članove glazbenih sekcija iz mjesnih bratstava hercegovačkih Frama. Seminar su, u organizaciji područnog vijeća Frame, zajedno s fra Josipom Vlašićem, područnim duhovnim asistentom, vodili bogoslovi fra Marin Karačić i fra Zvonimir Pavičić. Na seminaru je sudjelovao četrdeset i jedan framaš iz petnaest mjesnih bratstava (Šuica, Tomislavgrad, Roško Polje, Kongora, Posušje, Posuški Gradac, Kočerin, Drinovci, Ružići, Humac, Međugorje, Čitluk, Čerin, Mostar, Široki Brijeg).

Objavljeno: 13.12.2011.

Svetkovina Bezgrješnoga Začeća BDM u Međugorju

Svetkovina Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak 8. prosinca, svečano je i ove godine proslavljena u Međugorju. Međugorje su, uz domaće vjernike , pohodili i hodočasnici iz: Njemačke, Austrije, Italije, Koreje, Španjolske, Francuske i SAD-a. Slavljeno je osam sv. Misa, od toga četiri na hrvatskom - u 6, 8, 11 i 18 sati. Pred svetkovinu Bezgrješne u Međugorju se održao i seminar posta, šutnje i molitve za hrvatsko govorno područje.  (slike)

Objavljeno: 08.12.2011.

U Međugorju gostovalo Hvarsko pučko kazalište

U sklopu turneje po BiH, Hvarsko pučko kazalište iz grada Hvara gostovalo je u subotu 3. prosinca 2011. u Međugorju gdje je u crkvi sv. Jakova izvedena predstava "Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika" u dramaturškoj obradi i režiji Marina Carića. Najvažnija predstava ovog pučkog kazališta je spomenuta predstava koja je izvedena više od 200 puta. Milan Lakoš, tajnik kazališta kazao je da su 2011, odlučili s crkvenim prikazanjem života sv. Lovrinca, mučenika pohoditi Hrvate u Bosni i Hercegovini, te turneju završiti u Međugorju. U predstavi su sudjelovala 22 glumca. Matična kuća Hvarskog pučkog kazališta jedno je  od najstarijih kazališta (sagrađeno 1612. godine) u Europi.

Objavljeno: 06.12.2011.

Susret provincijala i njihovih definitorija iz šest provincija Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM u Međugorju, 30. studenog i 1. prosinca 2011.

U Međugorju je prvi put održan susret provincijskih uprava iz šest provincija Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM. Za vrijeme susreta, pod predsjedanjem provincijala domaćina dr. fra Ivana Sesara, sudionici su upoznali načine rada pojedinih uprava te izmijenili iskustva. Dr. fra Nikola Vukoja, tajnik konferencije, održao je prigodno predavanje i dao prijedloge za daljnji rad. (slike)

Objavljeno: 01.12.2011.

Statistike za studeni 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 66.000

Broj svećenika koncelebranata: 1348 (44 dnevno)
 

Objavljeno: 01.12.2011.

Početak Došašća u Međugorju

 

U nedjelju 27. studenog ušli smo u Došašće - vrijeme priprave za Božić. U Međugorju su, u ovome uobičajeno mirnijemu vremenu, hodočasnici iz SAD-a, Portugala, Koreje, Njemačke i Italije. Lijepo vrijeme privuklo je osobito mnogo hodočasnika za početak Došašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od ponedjeljka 28. studenog u župi Međugorje započinju svete mise zornice Rođenju Kristovu. Svaki dan, osim nedjelje, bit će u župnoj crkvi sveta  Misa zornica u 6 sati. Raspored molitveno-liturgijskoga programa ostaje isti za hrvatske i inozemne hodočasnike.

Objavljeno: 27.11.2011.

Obilježena 11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je u četvrtak, 24. studenoga, obilježena 11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Večernju sv. Misu u međugorskoj župnoj crkvi za pok. fra Slavka predslavio je dr. fra Ivan Dugandžić u suslavlju 25 svećenika. Fra Ivan je, između ostaloga, o fra Slavku kazao: ''Spominjemo se danas 11. obljetnice smrti  fra Slavka, franjevca, svećenika koji je od nas svih najduže u Međugorju djelovao i koji je stajao najmarljivije u službi Gospinih poruka. Fra Slavko nije bio samo učitelj posta i molitve, već svima uvjerljiv primjer i poticaj. On nije hodočasnike morao upućivati na Brdo ukazanja i Križevac već ih je predvodio, išao pred njima. Stoga se s ponosom i zahvalnošću sjećamo i molimo Gospodina da mu bude nagrada i plaća.'' I na Križevcu se toga dana sjećalo pok. fra Slavka. U 14 sati molio se Križni put, koji je, uz mnoštvo vjernika, predvodio fra Danko Perutina. Majčino selo, kojega je fra Slavko osnovao, prisjetilo se svoga utemeljitelja uz nazočnost braće franjevca, časnih sestara, djelatnika i štićenika Majčinog sela, članova zajednice Milosrdni Otac i mnogobrojnih župljana i hodočasnika. Pred okupljenima molitvu je predvodio fra Slaven Brekalo, a nakon molitve održana je izložba radova  koje su na temu Međugorja, Majčinog sela i lika i djela Slavka Barbarića napravili štićenici Majčinoga sela. (slike)

Objavljeno: 26.11.2011.

Radiopostaja Mir Međugorje proslavlja 14. rođendan

Radiopostaja ''Mir'' Međugorje 25. studenog 2011. obilježava 14. obljetnicu postojanja. Budući da obljetnica pada u petak, kad se u župi Međugorje redovito posti i moli križni put uz Križevac, ravnatelj, djelatnici, suradnici i podupiratelji Radiopostaje obljetnicu obilježavaju ovom pobožnošću. Molitva križnoga puta, u zajedništvu sa župljanima i hodočasnicima, započinje u podnožju Križevca u 14 sati. Inače, sadašnje prostorije radiopostaje ''Mir'' Međugorje blagoslovio je 7. studenoga 1997. msgr. Lazaro Perez, biskup iz Meksika, a službeni početak emitiranja bio je 25. studenoga 1997. Nakon početnoga prijenosa molitvenoga programa iz međugorske župne crkve sv. Jakova, programska shema postupno se razvijala i širila do današnjega 24-satnoga emitiranja.

Objavljeno: 24.11.2011.

11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak, 24. studenog, navršava se 11 godina od smrti fra Slavka Barbarića. Fra Slavko se rodio 11. ožujka 1946. u Dragićini, a školovao se u Čerinu, Visokom i Sarajevu. Magistrirao je u Grazu, a doktorirao u Freiburgu. Za svećenika je zaređen 1971., nakon čega je djelovao u više hercegovačkih župa. S događajima u Međugorju susreo se 1982., otkad se stavlja u Gospinu službu: molitvom, usmenom i pisanom riječju, svjedočanstvom, sudjelovanjem na molitvenim  susretima diljem svijeta, očinskim prihvaćanjem hodočasnika; brigom za ovisnike, siromašne i djecu o kojoj nema tko skrbiti, organiziranjem različitih sadržaja-hodnje mira, svećeničkog seminara, molitvenog susreta mladih, seminara za  bračne parove, seminara posta i molitve - što Međugorju daje prepoznatljiv pečat. Fra Slavko Barbarić je umro 24. studenog 2000. nakon završene pobožnosti Križnoga puta, na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskom groblju Kovačica. Na jedanaestu obljetnicu fra Slavkove smrti molit će se Križni put na Križevcu u 14 sati i slaviti sv. Misa u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova.

Objavljeno: 21.11.2011.

Susreti u Međugorju

Novinari radiopostaje „Mir“ Međugorje redovito u svojim emisijama ugošćuju međugorske hodočasnike. Evo nekih iskustava: Davor Terzić, kantautor iz Rovinja boravio je sa suprugom Vesnom u Međugorju. Davor je već  dugo godina prisutan na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a sudjelovao je na gotovo svim festivalima duhovne glazbe (Uskrs fest, Marija fest, Krapina fest i Frama fest…).  ''Hodočastili smo u Mariju Bistricu, Vepric te evo nas sedmi ili osmi put u Međugorju. Svake godine uspijemo izdvojiti vrijeme za sebe. Naš posao je vezan za glazbu, živimo od toga. Dolazimo zahvaliti za sve što nam je Bog dao u prošlih godinu dana. Ovdje se osjećamo ispunjeno.''- kažu supružnici Terzić. (slike)

Objavljeno: 17.11.2011.

U Međugorju i dalje mnoštvo hodočasnika

 

Međugorje su i  tijekom mjeseca listopada posjetili hodočasnici sa svih strana svijeta. Po broju podijeljenih svetih pričesti, i ovogodišnji listopad prelazi prošlogodišnji za više od sto tisuća. Uz brojne talijanske hodočasnike, krajem listopada i prvih dana studenoga u Ured informacija prijavljene su veće skupine hodočasnika i iz Brazila, Honga Konga, Portugala, Španjolske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, SAD-a, Kanade, Francuske, Engleske, Indije, Brazila, Rumunjske, Poljske, Austrije, Mađarske,Češke, Australije, Irske, Belgije te Hrvatske. Radi ovako velikoga broja hodočasničkih skupina, sav večernji molitveno liturgijski program održavao se na Vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova - kao u ljetno vrijeme.

Objavljeno: 03.11.2011.

Statistike za listopad 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 251.500

Broj svećenika koncelebranata: 4539 (146 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2011.

Listopad u Međugorju

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano je proslavljena u Međugorju u utorak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. Mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. U obredu su sudjelovali međugorski framaši, časne sestre franjevke i franjevci na službi u Međugorju, a pjesmom je sve pratio međugorski Veliki zbor. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju. Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz: Koreje, Brazila, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, Irske, SAD-a, Engleske, Francuske, Poljske, Slovenije, Mađarske, Španjolske, Libanona, Rumunjske, Australije, Slovačke, Belgije, Meksika, Argentine i Portugala. Inače, kao i kolovoz, i ovogodišnji rujan, u statistikama župe Međugorje, je najposjećeniji rujan od početka Gospinih ukazanja - s preko tristo tisuća podijeljenih svetih Pričesti. (slike)

Objavljeno: 08.10.2011.

TRIDESET GODINA MEĐUGORJA

U prigodi 30. obljetnice Gospinih ukazanja u Bijekovićima i Međugorju Župni ured Međugorje i Uredništvo znanstvenog časopisa Hercegovina franciscana organiziraju međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom TRIDESET GODINA MEĐUGORJA. Simpozij će se održati u Međugorju, u Dvorani Ivana Pavla II. u srijedu 5. listopada s početkom u 10 sati. Na njemu će sudjelovati ugledni teolozi, povjesničari, sociolozi i psiholozi iz domovine i inozemstva, kao i oni koji izbližega prate međugorska događanja, kako u prošlosti, tako danas. Simpozij je otvorenoga tipa, pa se pozivaju prije svega župljani župe Međugorje, kao i hodočasnici, ali i osobito međugorski vodiči te djelatnici Informativnog centra Mir Međugorje. Radovi sa simpozija bit će tiskani u sljedećem broju časopisa Hercegovina franciscana do Božića ove godine, a nadamo se i u posebnom zborniku radova. Dobro došli!

Objavljeno: 04.10.2011.

Statistike za rujan 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 300.500

 Broj svećenika koncelebranata: 5441 (181 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2011.