Arhiva Novosti

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2013.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:52  h i trajalo do 13:58 h.
Draga djeco! Pozivam vas da s potpunim pouzdanjem i radošću blagoslivljate ime Gospodnje i da mu iz dana u dan iz srca zahvaljujete na velikoj ljubavi. Moj vam je Sin preko te ljubavi koju je križem pokazao dao mogućnost da vam sve bude oprošteno, da se ne morate sramiti, skrivati i iz straha ne otvarati vrata svoga srca mome Sinu. Naprotiv, djeco moja, pomirite se s nebeskim Ocem da biste mogli zavoljeti sami sebe kao što vas moj Sin voli. Kad zavolite sami sebe voljet ćete i druge ljude, vidjet ćete u njima moga Sina i prepoznati veličinu njegove ljubavi. Živite u vjeri! Moj vas Sin preko mene priprema za djela koja želi učiniti preko vas, preko kojih se želi proslaviti. Zahvaljujte mu. Posebno mu zahvaljujte na pastirima, na vašim posrednicima u pomirenju s nebeskim Ocem. Ja se zahvaljujem vama, svojoj djeci. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2013.

79. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Ove godine, točnije u subotu 16. ožujka  navršava se 79 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Već sljedeće godine, 12. travnja, upriličena je pokornička procesija na Križevac i poslije nje slavljena sv. Misa. U rujnu 1935. na Križevcu je upriličena i proslava Uzvišenja sv. Križa, sukladno odredbi mjesnoga biskupa fra Alojzija Mišića. U posljednja tri desetljeća Križevac je postao neizostavna hodočasnička postaja mnogih namjernika koji hodočaste u Međugorje, a svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju redovitu pobožnost Križnoga puta.

Objavljeno: 15.03.2013.

IZABRAN NOVI PAPA - FRANJO

Novi, 266. papa, isusovac je, Argentinac, Jorge Mario Bergoglio, sedamdesetšestogodišnji dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa. Novi papa izabrao je ime Franjo. To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi puta da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.
Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija "San Jose" u San Miguelu.
Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju "Immacolata" u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju "Salvatore" u Buenos Airesu. (IKA)

Objavljeno: 14.03.2013.

Govore sudionici susreta

Među sudionicima 20. međunarodnog susreta  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje koji se održavao od 3. do 7. ožujka izdvajamo sudjelovanje  Huberta Liepherra koji  je s tristotinjak prijatelja iz cijelog svijeta 1992. godine pokrenuo Hodnju mira. Prvi put je došao u Međugorje u lipnju 1987. godine. ''Dobio sam mnoge blagoslove od Neba preko Međugorja, pokušavam promijeniti svoj život svaki dan iako je to prilično teško. Od te 1987. dolazim redovito u Međugorje i dovodim skupine hodočasnika iz Južne Njemačke, iz Stuttgarta i Munchena, svake godine od 800 do 1000 hodočasnika''-ističe Hubert te dodaje kako na seminaru sudjeluje od početka, od kad je počeo u Tučepima 1991. /1992. godine: ''Pomaže nam da ostvarimo dobar odnos sa župom, s franjevcima. Oni nam ukazuju na koje bi stvari trebali pripaziti kad dovodimo hodočasnike i tako obogatiti svoj život. Najveći dar od Međugorja koji možete dobiti je da shvatite da postoji Bog i vječnost.  (slike)
 

Objavljeno: 07.03.2013.

Počeo Dvadeseti međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina

U Međugorju je, u nedjelju 3. ožujka, počeo Dvadeseti međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje. Na seminaru su sudionici iz 17 zemalja, iz: Italije, Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Libanona, Poljske, Francuske, Belgije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Latvije, Rusije, Ukrajine, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret obilježava tema vezana uz Godinu vjere: "Umnoži nam vjeru". Sudionici, osim na predavanjima i razgovorima s predavačima, sudjeluju i u večernjem molitveno - liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi. Predavači na ovogodišnjem seminaru su: fra Ivan Dugandžić, fra Danimir Pezer te far Mario Cifrak. Koordinator je fra Danko Perutina. (slike)

Objavljeno: 04.03.2013.

20. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeseti međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  3. do 7. ožujka 2013. godine.  Tema susreta je:
 
«Umnoži nam vjeru»(Lk 17, 5)

Objavljeno: 02.03.2013.

Statistike za veljaču 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 45 500

Broj svećenika koncelebranata: 1212 (43 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2013.

Iskustva hodočasnika, sudionika hodočašća "Radost zajedništva"

''Radost zajedništva'' naziv je hodočašća koje je održano u Međugorju od 22. do 25. veljače. Među brojnim hodočasnicima susreli smo gospođu Bernadovu iz Češke koja nam je kazala da već godinu i pol dobiva pozive različitih ljudi da dođe u Međugorje: ''Sada sam konačno odlučila doći. Moja je kći bolesna i ide na tešku operaciju i došla sam ponajviše zbog toga. Nisam još puno toga vidjela u Međugorju, ali ovdje na ovome mjestu već osjećam veliku ljubav''. 

Objavljeno: 28.02.2013.

Sedmi nacionalni tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame

Pedesetak duhovnih asistenata koji animiraju bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (FSR) i Franjevačke mladeži (Frame)  u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini okupili su se po sedmi put na godišnjem nacionalnom tečaju. Susret se održava od 25. do 27. veljače 2013. u Međugorju s temama "Uvođenje u Franjevačke izvore" i "Noviji dokumenti o Franjevačkom svjetovnom redu i Franjevačkoj mladeži". Asistenti, uz župljane i hodočasnike, sudjeluju i u molitveno liturgijskom programu ovoga mjesta molitve. (slike)

Objavljeno: 26.02.2013.

RADOST ZAJEDNIŠTVA

Od 22. do 25. veljače u Međugorju će boraviti oko 4.000 (četiri tisuće) hodočasnika kojima župljani župe Međugorje osiguravaju besplatan boravak uz puni pansion. Naime, ovo je jedan od brojnih poduhvata kojim su  župljani župe Međugorje, zajedno sa Župnim uredom Međugorje, željeli na konkretan način sudjelovati u novoj evangelizaciji i odazvati se Papinu pozivu. Ovaj put omogućeno je hodočasnicima iz istočnih zemalja: Mađarske, Rumunjske, Češke, Slovačke, Poljske, Ukrajine, Latvije, Litve, Rusije, Albanije, Srbije, Crne Gore, te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su željeli, a do sada nisu imali mogućnost doći u Međugorje (lošijeg imovinskog stanja, mnogobrojne obitelji itd.). Župljani župe Međugorje su i ovaj put, kao i toliko puta do sada, pokazali da imaju veliko srce i posvjedočili zašto je Gospa izabrala ovu župu na poseban način.
 

Objavljeno: 21.02.2013.

Franjevački susret u Međugorju

U Međugorju je, u ponedjeljak, 18. veljače, započeo susret Definitorija - Uprava franjevačkih provincija Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije - JKPMOFM. Ovo je već drugi susret koji organizira krovna Konferencija Provincijala OFM, sukladno zaključcima susreta s Generalnim ministrom i njegovim definitorijem održanom u Splitu 2011. Susret, kojem predsjeda domaćin i predsjednik Konferencije, fra Ivan Sesar, trajat će do srijede 20. veljače. Osim radnog djela susreta, sudionici će sudjelovati i u molitveno liturgijskom životu ovoga molitvenog mjesta.

Objavljeno: 18.02.2013.

Duhovna obnova za župljane

Organiziramo duhovnu obnovu naše župe 15.,16. i 17. veljače.
U crkvi: sv. Krunica u 17 sati, sv. Misa u 18 sati
Nakon sv. Mise u dvorani bl. Ivana Pavla II. (žuta dvorana) kratko
predavanje, meditacija i razgovor.
Duhovnu obnovu predvode franjevci na službi u župi Međugorje.
Župljani i hodočasnici pozvani su u ovome korizmenom vremenu i na
pobožnost križnoga puta: petkom na Križevcu u 14 sati, a u župnoj
crkvi sv. Jakova u 18 sati; nedjeljom prije pučke Mise u 10,30, te
nakon večernje sv. Mise u 18 sati.
 

Objavljeno: 11.02.2013.

Sjećanje na pobijene franjevce

U Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače obilježena je 68. godišnjica stradavanja hercegovačkih franjevaca, odnosno 3. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Ove je godine 7. veljače po prvi put obilježen i kao >>Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk <<. U nedjelju, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Stepinca i dan kada se sjećamo stradalih franjevaca međugorske župe. Sveta misa u 18 sati slavit će se za ubijene franjevce i žrtve Prvoga i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata iz župe Međugorje. Nakon sv. mise bit će predavanje u dvorani bl. Ivana Pavla II. (žuta dvorana), a predavači su : dr. fra Robert Jolić i mr. fra Miljenko Mića Stojić. Teme  će biti o povijesti stradalih iz župe  Međugorje i o pokrenutom postupku mučeništva.

Objavljeno: 08.02.2013.

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

U nedjelju, 3. veljače u crkvi sv. Jakova u Međugorju, 100-ak mladih, članova Franjevačke mladeži iz Međugorja, imali su obrede primanja i  obećanja pod večernjom sv. Misom u 18 sati. Sv. Misu je predslavio fra  Josip Vlašić, regionalni duhovni asistent, u koncelebraciji 11 svećenika. Obredom je ravnao fra Slaven Brekalo, duhovni asistent  međugorske Frame, a svojim pjevanjem misno slavlje je uveličao zbor  mladih predvođen glazbenom sekcijom Frame s Humca. Na završetku svečanoga misnog slavlja sudionicima se obratio i framašima čestitao međugorski župni upravitelj fra Marinko Šakota. Franjevačka mladež  u  Međugorju djeluje od  1995. Pjesmom, molitvom i brojnim drugim  aktivnostima, oni daju svoj doprinos plodnom duhovnom ozračju župe.

Objavljeno: 05.02.2013.

Statistike za siječanj 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 47 500

Broj svećenika koncelebranata: 995 (32 dnevno)
 

Objavljeno: 01.02.2013.