Arhiva Novosti

Doček Nove 2015. godine u Međugorju

Međugorje za molitveni doček Nove 2015. godine očekuje mnoštvo hodočasnika, uglavnom mladih, iz čitavoga svijeta. Molitveni program, na Silvestrovo, u srijedu  31. 12. 2014., započinje molitvom krunice u 17 sati. Večernja sveta misa zahvalnica, za proteklu 2014. je u 18 sati, a nakon svete Mise zajednica "Cenacolo" uprizoruje Žive jaslice na platou ispred crkve. U 22 sata počinje molitveno bdijenje pred Presvetim, a potom je svečana sv. misa u 23:30. I ove godine cjelokupan program moguće je slikom i tonom pratiti u velikoj dvorani  Ivana Pavla II. Doček Nove godine iz župne crkve sv. Jakova u Međugorju uživo će prenositi i Radiopostaja Mir Međugorje.

Objavljeno: 29.12.2014.

Održan Božićni koncert župe Međugorje

U Međugorju je u subotu, 27. prosinca, u dvorani  Ivana  Pavla II. održan Božićni koncert na kojemu su nastupili Tedi Spalato, Ivan Mikulić, TS „Vranac“, Jelena Kordić, klapa Luka, Veliki župni zbor Kraljice mira, Golubići mira, Frama Međugorje i Frama band, Stephen Yeseta, TS „Misercordia“, Monija Jarak, diplar Jure Miloš i glumac Robert Pehar. Okupljenima se obratio župnik fra Marinko Šakota koji je svima čestitao Božić i božićne blagdane. Za vrijeme koncerta na video zidu prikazivani su video prilozi s tradicionalnim božićnim običajima iz našega kraja, a koncert je završio zajedničkom izvedbom pjesme „Narodi nam se Kralj nebeski“, koja je, kao i sve ostale izvedbe, nagrađena zasluženim pljeskom mnogobrojne publike. (slike)

Objavljeno: 28.12.2014.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju, 12. rujna 1998., Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 40 minuta i trajalo je 8 minuta. Jakov je, nakon toga, prenio poruku:

Draga djeco! Danas na ovaj milosni dan želim da svako vaše srce postane betlehemskom štalicom u kojoj se rodio Spasitelj svijeta. Ja sam vaša majka koja vas neizmjerno voli i brine se za svakoga od vas. Zato, djeco moja,  predajte se majci da bi mogla svako vaše srce i vaš život položiti pred malog Isusa, jer samo tako, djeco moja, vaša će srca biti svjedocima svakodnevnog Božjeg rođenja u vama. Dopustite Bogu da obasja vaše živote svjetlošću i vaša srca radošću da bi mogli svakodnevno obasjavati put i biti primjer istinske radosti drugima koji žive u tami i nisu otvoreni prema Bogu i njegovim milostima. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.

Objavljeno: 25.12.2014.

BOŽIĆ I BOŽIĆNI DANI U MEĐUGORJU

U srijedu, 24. prosinca je Badnji dan. Posljednja ovogodišnja misa zornica je u 6 sati. Poslijepodne neće biti krunice na Podbrdu. Večernji molitveni program u župnoj crkvi započinje krunicom u 17 sati, a sv. misa Badnje večeri je u 18 sati. Na njoj sudjeluju svi svećenici. Zato je ispovijedanje toga popodneva samo od 16 do 17.30 sati. Poslije večernje svete mise, bit će uprizorene žive jaslice  zajednice Cenacolo. U 22 sata počinje molitveno bdijenje koje traje sve do 23:20, a zatim od 23:30 slijedi sveta misa Ponoćka

Objavljeno: 23.12.2014.

ŽIVE JASLICE U MEĐUGORJU

Zajednica Cenacolo već godinama uprizoruje žive jaslice za sve župljane i hodočasnike koji posjećuju Međugorje. Scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire. Uprizorenje betlehemskih događaja i Isusova rođenja možete pogledati na Badnjak i 31. prosinca nakon večernje svete mise.  Žive jaslice će se uprizoriti i 28. prosinca, kada su Mladenci. Uz uobičajeni molitveni program, toga dana slavi se i sv. misa za djecu i njihove roditelje u 15 sati, a nakon mise bit će uprizorene žive jaslice.

Objavljeno: 19.12.2014.

Međugorje u pripravi za Božić

 Međugorska župa se i ove godine za blagdan Kristova rođenja pripravlja uz mise zornice ujutro u 6 h. A od ponedjeljka 15. prosinca, devetnicom. Mise zornice  tijekom cijelog Došašća prenosi i radiopostaja "Mir" Međugorje. Svakim danom devetnice  na Podbrdu – brdu Gospina ukazanja moli se krunica u 14 sati.  Već nekoliko dana članovi zajednice Cenacolo ispred međugorske župne crkve sv. Jakova pripremaju žive jaslice koje će, kako je to postalo uobičajeno, uprizoriti u božićno vrijeme. Novost je da će se ove godine uključiti u izvedbu i Veliki župni zbor, a vrijedni framaši župe Međugorje, predvođeni svojim duhovnim asistentom fra Stankom Ćosićem, pripremili su i ove godine adventsku akciju. Framaši su ovom hvalevrijednom akcijom, tj. prodavanjem adventskih vjenaca i čestitki u crkvenom dvorištu, prikupljali sredstva za najpotrebnije, kako bi im nadolazeći Božić učinili što sretnijim i radosnijim. Također, framaši svojim pjevanjem i čitanjem uveličavaju zornicu u Međugorju tijekom Devetnice.

Objavljeno: 18.12.2014.

Biciklima iz Španjolske u Međugorje

Dvoje hodočasnika, Luis Garcia i Marina, iz Španjolske su hodočastili u Međugorje biciklima. Ovo im je prvi put da dolaze u Međugorje. Luis je o hodočašću kazao: „Na hodočašću smo od Španjolske do Jeruzalema. A evo Bog je želio da posjetimo i Međugorje. Uvijek smo bili u Božjim rukama i Djevice Marije koja nas je cijelim putem čuvala. Ona je htjela da ja budem ovdje. Čuo sam za Gospu Međugorsku, zahvaljujući jednoj hodočasnici koja je poznavala Međugorje. To je zapalilo žar u mom srcu. I ona je htjela da posjetim sva marijanska svetišta u cijeloj Europi. Od svih svetišta koje sam posjetio, ovo je najljepše mjesto i na mene je ostavilo najjači dojam.

Objavljeno: 15.12.2014.

Devetnica Rođenju Kristovu

U ponedjeljak, 15. prosinca 2014. u Međugorju počinje  devetnica  rođenju Isusovu. Kroz tih devet dana do Božića u 14 sati na Podbrdu moli se krunica. Stoga u idući petak, 19. prosinca neće biti Križnog puta na Križevcu, nego krunica na Podbrdu.Večernji molitveno-liturgijski program u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova započinje, kao i obično, u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. misa, a nakon mise uobičajeni molitveni program. Kroz cijelo Došašće, osim nedjelje, slave se svete mise zornice  u 6h, koje predslave međugorski franjevci. Mogućnost Ispovijedi je svako jutro, prije mise zornice od 5,30 i za vrijeme večernjeg molitvenog programa. Pozivaju se župljani da to bude zajednička priprava za ovogodišnju proslavu rođenja Kristova.

Objavljeno: 14.12.2014.

PREDSTAVLJEN ZBORNIK O FRA STANKU VASILJU

Prošle je godine u sklopu pripreme za proslavu patrona župe svetog Jakova, u Međugorju održan simpozij o fra Stanku Vasilju. A u petak, 12. prosinca 2014., nakon večernje svete mise, predstavljen je Zbornik radova o fra Stanku s toga simpozija koji sadrži i sva fra Stankova pisana djela. Predstavljena je i fra Stankova glazbena ostavština, njegove note sabrane u Zbirku izabranih pjesama, himni i misa. Fra Stanko je u drugoj polovici 20. stoljeća bio prepoznatljiva ličnost u Provinciji hercegovačkih franjevaca, kao i u hercegovačkoj Crkvi.

Objavljeno: 13.12.2014.

Seminar za ministrante u Međugorju

Seminar za ministrante hercegovačkih župa u kojima djeluju franjevci održan je u Međugorju, od 5. do 7. prosinca 2014. Na seminaru koji je održan na temu: „Dođi, slijedi me“ bila su  trideset i dva ministranta iz 16 župa. Seminar je počeo krunicom i večernjom misom u župnoj crkvi u Međugorju koju je predvodio fra Stanko Mabić, promicatelj duhovnih zvanja.  Voditelj je bio fra Perica Ostojić, đakon na službi u Mostaru, a  promišljalo se i razgovaralo o pozivu ministranta, te na poseban način o duhovnom pozivu. Subota je bila ispunjena različitim zabavnim igrama, pjesmom, radom po grupama, molitvom i zajedničkim druženjem. Sve je  završilo u nedjelju sa svetom misom u 11,00 sati, koju je predvodio fra Stanko Mabić, te zajedničkim ručkom nakon svete mise. Ministranti su se vratili svojim župama i svojim kućama radosni zbog iskustava koje su na seminaru doživjeli.

Objavljeno: 12.12.2014.

Prva Nacionalna duhovna obnova Frame BiH

Od 5. do 7. prosinca 2014. godine u Međugorju je održana prva Nacionalna duhovna obnova Frame Bosne i Hercegovine pod geslom:„Besplatno primiste i besplatno dajte” (Mt 10, 8).  Osnovni cilj duhovne obnove je priprema za Božić, ali i rad na povezivanju dvaju područnih bratstava, Hercegovine i Bosne Srebrene. U Međugorju na duhovnoj obnovi okupilo se 100-ak framaša iz cijele BiH. Program je počeo okupljanjem i prijavama u dvorani Ivana Pavla II., nakon čega su framaši išli na krunicu i svetu misu u župnu crkvu sv. Jakova. Tijekom duhovnog trodnevlja mladi su sudjelovali u večrnjem molitvenom programu, posjetima Brdu ukazanja i Križevcu. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je, po mnogim framašima,  bio najljepši dio ove duhovne obnove koja je završena zajedničkom svetom misom.

Objavljeno: 11.12.2014.

Humanitarna akcija "Srcem za Posavinu"

U svibnju ove godine velike poplave su pogodile Posavinu. Mnogi još uvijek nisu u svojim domovima, a kako kaže fra Marijan Živković, župnik i gvardijan u Tolisi i oni  u ovom vremenu iščekuju Božić i nadaju se svjetlu i toplini koje daruje malo dijete Isus u božićnoj noći. Mnoge su njihove obitelji osiromašene i još uvijek se nadaju i raduju svakoj pomoći ljudi dobre volje i dobroga srca.

Radiopostaja Mir Međugorje i Humanitarna udruga Međugorje Mir Majčino selo organiziraju humanitarnu akciju ''Srcem za Posavinu''. Pozivamo vas da ovoga došašća otvorite svoja srca za potrebite i pomognete bližnjima novčanim prilozima, hranom, higijenskim potrepštinama, kućanskim aparatima  i rabljenim namještajem. Svoje priloge možete donijeti u Humanitarnu udrugu Međugorje Mir Majčino selo svakim radnim danom od 8 do 16h.

Odazovimo se ovom pozivu na pomoć i riječima župnika fra Marijana koji kaže: ''Nemojte nas zaboraviti jer još uvijek trebamo vašu pomoć!''

Objavljeno: 10.12.2014.

PREMINUO KREŠIMIR ŠEGO

Rano jutros u Međugorju je, nakon teške bolesti, preminuo Krešimir Šego, dugogodišnji glavni urednik, međugorskog mjesečnika Glasnik mira. Rodio se 11. veljače 1950., u Međugorju. Osnovnu školu završio je u Međugorju i Čitluku, a srednju u Čapljini. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Radio je kao novinar u Sarajevu te kao profesor u gimnaziji u Čitluku.
Pisao je pjesme, eseje, književne kritike. Posljednji ispraća polazi u srijedu 10. prosinca 2014. u 13.30 sati, ispred kuće žalosti u Međugorju. Pokop će biti na groblju Kovačica u Međugorju. POČIVAO U MIRU BOŽJEM!     
 

Objavljeno: 09.12.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Carla Nicolini dolazi iz Italije. Već dugi niz godina je učiteljica i ravnateljica u školi. U Međugorje je prvi put došla 1986.godine i to je iskustvo palo u zaborav. Drugi put dolazi 1999., i od tada je Međugorje posjetila 30-ak puta. „To je puno, već sam na početku vidjela što je Međugorje. Shvatila sam da je želja upoznati sve više i više Gospu bila snažna u meni. Gospa je ovdje jako prisutna. To mi je pomoglo shvatiti tko sam ja. I 2010. sam izvršila posvetu svoga života. I od tada je počeo prekrasan, snažan put put radosti,  unatoč poteškoćama i križevima koji nisu nedostajali.

Objavljeno: 08.12.2014.

Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

U ponedjeljak, 8. prosinca svetkovina je Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Sv. mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi u Međugorju su u 6 (sv. misa zornica),11 i 18 sati. Večernji molitveni program, kao i redovito, počinje krunicom u 17 sati, potom slijedi večernja sveta misa. Od početka Došašća, pa sve do Božića, svakim danom, osim nedjeljom, u župnoj crkvi slavi se sveta misa zornica u 6 sati. A u petak, 12. prosinca,nakon večernje svete mise u 19.30., u dvorani Ivana Pavla II., održat će se promocija Zbornika radova o fra Stanku Vasilju i promocija Zbirke odabranih pjesama, himni i misa fra Stankovih. U glazbenom dijelu programa sudjeluju Veliki župni zbor i klapa Luka.

Objavljeno: 07.12.2014.