Župljani župe Međugorje proslavili blagdan sv. Jakova

datum: 26.07.2016.

Međugorska župa proslavila je u ponedjeljak, 25. srpnja, blagdan sv. Jakova apostola, svoga nebeskog zaštitnika. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8 i 19 sati, a središnja sv. misa koju je predvodio don Ljubo Planinić, župnik u Kruševu, slavljena je u 11 sati u Gaju kod stare međugorske crkve. Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, koji su ove godine nosili članovi udruge Marijine ruke, pošla je u 10, 45 sati iz crkve, uz pjevanje litanija.

Na kraju misnog slavlja u Gaju, koje je pjesmom uveličao Veliki župni zbor na čelu sa s. Irenom Azinović, nazočne je pozdravio fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Za ovu proslavu župljani su se, zajedno s brojnim hodočasnicima, pripravljali devetodnevnim molitvenim programom.

 Međugorska župa utemeljena je 1892. godine i odmah stavljena pod zaštitu sv. Jakova apostola, što je zanimljivo i znakovito jer je taj svetac zaštitnik hodočasnika.  Životom obične hercegovačke župe živjela je do lipnja 1981. godine. Otada Međugorje i crkva sv. Jakova postaju središnjom točkom okupljanja milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. (slike)