Započeo 22. međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

datum: 04.07.2017.

U Međugorju je u ponedjeljak 3. srpnja registracijom sudionika i večernjim molitveno-liturgijskim programom započeo dvadeset i drugi međunarodni seminar za svećenike, na kojem se prvoga dana okupilo oko 250 sudionika iz 28 zemalja. Zemlje iz kojih sudionici dolaze su Engleska, Irska, Južnoafrička Republika, Srbija, Mađarska, Italija, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Meksiko, Peru, Poljska, Albanija, Slovačka, Austrija, Švicarska, Francuska, Le Reunion, Kongo, Togo, Benin, Obala Bjelokosti, Litva, Ukrajina, BiH i Hrvatska. Svečano misno slavlje otvorenja na vanjskom oltaru predslavio je don Ivan Filipović, ovogodišnji predavač na seminaru. Koordinator je fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Tema ovoga međunarodnog susreta svećenika jeDa ljubav vaša sve više raste (Fil 1, 9), a traje do subote 8. srpnja. Naime, prvi seminar za svećenike održao je pokojni fra Slavko Barbarić 1996. godine. Na tim se duhovnim vježbama okupilo 30-ak svećenika, a tijekom godina ovaj se broj neprestano povećavao. Međugorski župljani kroz sve ove godine svećenicima iz cijeloga svijeta tijekom ovog seminara besplatno osiguravaju smještaj. (slike)

 

PROGRAM SEMINARA

Ponedjeljak 3. srpnja 2017.

16:00 – 18:00  Prijave sudionika (Nova dvorana)

18:00   POČETAK SEMINARA

 Molitva krunice, Sv. misa, Molitva za ozdravljenje i Slavna otajstva krunice

 

 Utorak 4. srpnja 2017.

 9:00    Klanjanje pred Presvetim

 9:30   Predavanje, molitva

12:00   Stanka (Klanjanje u tišini)

15:30   Predavanje, molitva

18:00  Večernji molitveni program (Krunica, Sv. misa, Molitva za ozdravljenje, Slavna otajstva  krunice)

22:00   Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu

 

Srijeda 5. srpnja 2017. 

9:00     Klanjanje pred Presvetim

9:30     Predavanje, molitva 

12:00   Stanka (Klanjanje u tišini) 

15:30   Predavanje, molitva 

18:00   Večernji molitveni program (Krunica, Sv. misa, Molitva za ozdravljenje, Slavna otajstva krunice)

 

Četvrtak 6. srpnja 2017.

6:00     Krunica na Brdu ukazanja

10:00 Predavanje, molitva

12:00   Stanka (Klanjanje u tišini)  

15:30   Predavanje, Molitva

18:00  Večernji molitveni program (Krunica, Sv. misa i Klanjanje)

 

Petak 7. srpnja 2017.

6:00    Put križa na Križevcu, prigoda za ispovijed

15:30  Predavanje, molitva

18.00  Večernji molitveni program (Krunica, Sv. misa, Čašćenje Križa Gospodinova)

 

Subota 8. srpnja 2017.

08.30   Odlazak na grob fra Slavka Barbarića, molitva

09.00   Iskustva, svjedočanstva

ZAVRŠETAK SUSRETA SV. MISOM U 11 SATI.

 

Voditelj seminara za svećenike don Ivan Filipović rođen je 29. studenoga 1968. u Tomislavgradu (BiH), gdje su i korijeni njegove obitelji. Kao dijete s roditeljima seli u u Đakovo (RH), gdje su mu se rodila dva brata i najmlađa sestra. Odrasta u mirnoj, kršćanskoj obitelji, gdje su mu prenesene istinske ljudske vrijednosti, iako je u njegovu odrastanju zasigurno nedostajala prisutnost oca koji je bio na "privremenom radu" u Njemačkoj. U Đakovu završava osnovnu i srednju školu matematičko-informatičkoga smjera, koja mu omogućuje upis na Informatički fakultet u Varaždinu, koji nije završio.

Prekida studij i u devetnaestoj godini napušta domovinu, te odlazi u "svijet" tražiti istinsku slobodu, autonomnost, ljudsku afirmaciju…. U njegovim traženjima život ga kroz neka  vremenska razdoblja vodi i kroz nekoliko europskih metropola, u kojima je upoznao puno toga lijepoga, ali, na žalost, i svijet droge. Iz „tog zagrljaja smrti“ se uspio iščupati uz pomoć Zajednice Cenacolo, koja ga je prihvatila u 26.  godini života u dosta teškom stanju ovisnosti. Poslije četiri godine liječenja, Zajednica mu omogućuje produbiti njegovo zanimanje za humanističke znanosti na Institutu za religiozne znanosti u Pisi (Italija). Na Institutu je sa zadovoljstvom i uspjehom završio dvije godine studija. Nakon toga seli u središnju kuću Zajednice u Saluzzo (sjeverna Italija), gdje s nekolicinom mladih iz iste Zajednice završava Teološki fakultet u Fossanu. Za svećenika je zaređen 17. srpnja 2004. godine u biskupiji Saluzzo, a s dozvolom biskupa radi i djeluje u Zajednici Cenacolo, kojoj je posvetio život i u kojoj i danas živi.