Uskrsna čestitka međugorskog župnika fra Marinka Šakote

datum: 15.04.2022.

Dragi župljani župe Međugorje,
dragi hodočasnici,
dragi prijatelji na cijelom svijetu,

želim vam uputiti nekoliko riječi povodom Uskrsa, ili bolje rečeno povodom Pashe, Vazma. To je važno naglasiti jer Uskrs nije samo onaj trenutak uskrsnuća u nedjeljno jutro, nego je povezan sa smrću Gospodinovom – Veliki petak, Velika subota i uskrsno nedjeljno jutro su jedna cjelina, Pasha. To je taj prijelaz, prolaz Isusov, kao što je židovski narod prošao kroz Crveno more i izišao iz ropstva u slobodu. To je Isusov prolaz kroz smrt u život. Naravno, nije to samo Isusov prolaz, nego to treba biti i naš prolaz, naša Pasha, naš Uskrs.

Promatramo prirodu. Gledamo kako je u prirodi za vrijeme zime sve bilo, možemo reći, kao mrtvo. Nigdje nije bilo tragova života, a sada već pomalo u prirodi opažamo kako se budi život. Sve je čekalo da padne kiša pa da se onda probudi. Kiša je pala, nakon suše, i opažamo kako se sve budi. Na livadama opažamo kako klice klijaju, na stablima kako pupaju… Cvijeće dolazi, cvijeće se budi. Sunce grije, toplina sunčeva i sve su to uvjeti da život novi nastaje. Tako je i u nama.

Dragi prijatelji, i u nama postoje pupovi i  klice koji su postojali i u stablima za vrijeme zime i na livadama, ali koji su propupali i proklijali kad su se stvorili uvjeti za to. Krist svojim uskrsnućem stvara uvjete da i u nama te klice života, klice nade, klice vjere, klice ljubavi… sada proklijaju.

Pa i onda kada osjećamo tamu na Veliki petak, tako i u nama postoje trenuci tame, trenuci beznađa, trenuci očaja, trenuci nejasnoća, razočaranja, kada mislimo da nema nekog izlaza, da nema nekog rješenja, da ne vidimo svjetla, da ne vidimo ništa pozitivno… Ti trenuci su u našem životu i normalni, i postoje, međutim Uskrs i Kristova Pasha daju nam nadu. To je temelj naše vjere – da život ima zadnju riječ, da Gospodin ima zadnju riječ, da smo u Njegovoj ruci, da smo Njegova ljubljena bića, da nas On nije ostavio, da nas On nije napustio, da želi da živimo s njim vječno…

Uskrs nam daje tu nadu! Zato neka nam ovi dani Kristove Pashe, Kristova Uskrsa budu dani kada će te klice vjere, nade i ljubavi u nama oživjeti. Od srca vam želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

Fra Marinko Šakota