U Mostaru počelo obilježavanje 100. obljetnice spašavanja djece od gladi

datum: 05.09.2017.

U ponedjeljak 4. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg-Stjepana Kosače u Mostaru održan je koncert „100 tamburaša u povodu 100-te obljetnice spašavanja djece od gladi”. Uz veliki tamburaški orkestar, nastupio je i veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego, a sve pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog. Ovaj koncert je središnji događaj višednevne tamburaške rapsodije u Hercegovini, a organizator je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP), u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom.  Domaćin ovog susreta je župa Međugorje.

Povod i ideja za ovakav događaj je stota godišnjica od poznatog pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića koji je iz Hercegovine u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece kako bi ih spasio od gladi i suše koja je u to teško vrijeme vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama obilježavala ovu veliku obljetnicu, te je tako i ovaj glazbeno–tamburaški susret dio tih događanja. Maestro Bjelinski je uoči ovoga koncerta za program Radiopostaje „Mir” Međugorje istaknuo: „Ja sam počašćen da sam pozvan od strane organizatora. Moram reći da ovaj orkestar treću godinu počinje dobivati svoju formu. Glazba koju sviramo je različita u stilovima, ima lakših i teških kompozicija. Kad se to sve spoji, to ima jednu jako dobru, odličnu energiju - imamo i soliste i zbor.”

U sklopu obilježavanja ove manifestacije 5. rujna će biti upriličeno otvorenje Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u i Svečana akademija u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače. Veliki tamburaški orkestar će u srijedu 6. rujna u suradnji sa župnim zborom u Međugorju svirati i večernju misu na vanjskom oltaru.