U Međugorju proslavljena svetkovina sv. Jakova, zaštitnika župe

datum: 26.07.2018.

Svetkovina sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, svečano je proslavljena u srijedu 25. srpnja 2018. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati.  Središnju svetu misu u 11 sati predslavio je fra Goran Azinović u suslavlju sa nadbiskupom Henrykom Hoserom, apostolskim vizitatorom za župu Međugorje koji se po završetku misnog slavlja obratio međugorskim župljanima prigodnim govorom iz kojeg izdvajamo završni dio: „Mi Međugorčani imamo veliku odgovornost prema cijelom svijetu. Jer zaista Međugorje je postalo svjetsko središte molitve i obraćenja i zbog toga je Sveti Otac brinuo i mene poslao da pomognem ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti“.

Prije svete mise iz župne crkve je krenula tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova koji su ove godine nosili župljani iz Miletine. Na misnom slavlju uz 36 svećenika sudjelovao je vjerni puk, hodočasnici, te prijatelji iz okolnih mjesta. Liturgijsko je pjevanje animirao Mješoviti zbor „Kraljice mira“  pod ravnanjem s. Irene Azinović.

U župi se proteklih dana u pripremi za svetkovinu zaštitnika odvijao i devetodnevni molitveni i duhovni program. I ove su se godine u proslavu uključili međugorski župljani, te je svaki pojedini dio župe imao svoj dan tijekom devetnice od 16. do 24. srpnja: Miletina, Vionica, Šurmanci, Bijakovići, Međugorje, Majčino selo, Frama Međugorje, Treći red i humanitarna udruga Marijine ruke. U Međugorju je toga dana slavljeno 13 svetih misa, a Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz Italije, Irske, Poljske, Francuske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Kine, Kanade, SAD-a, Austrije, Njemačke, Mađarske, Vijetnama, Šri Lanke, Libanona i Koreje. (slike)