U Međugorju proslavljena svetkovina sv. Jakova, zaštitnika župe

datum: 26.07.2017.

Svetkovina sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, svečano je proslavljena u utorak 25. srpnja 2017. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. misa, koju je predslavio dugogodišnji međugorski župnik, trenutno župnik u župi sv. Franje Asiškog u Posuškom Gracu fra Ivan Landeka st., slavljena je u 11 sati u Gaju u blizini međugorske župne crkve. Prije svete mise iz župne je crkve krenula tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova koji su ove godine nosili članovi zajednice Milosrdni Otac. Na misnom su slavlju sudjelovali brojni svećenici, vjerni puk, hodočasnici, te prijatelji iz okolnih mjesta. Liturgijsko je pjevanje animirao Mješoviti zbor „Kraljice mira“  pod ravnanjem s. Irene Azinović. Na ovom je slavlju međugorski župljanin i župnik u Čitluku fra Miro Šego proslavio 25.-tu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja.

Fra Ivan je, između ostalog, u propovijedi rekao: „Sveti Jakov prvi je od apostola svoje svjedočenje za Krista potvrdio mučeničkom smrću. Ta rečenica iz liturgije crkve vrijedi da je ponovimo mnogo puta. Dakle, svjedočenje za Krista je mučeničkom smrću potvrdio. I na početku ovoga razmišljanja moramo te činjenice postati svjesni. Jakovljevo svjedočenje nije bio nekakav sitniš, nekakav džeparac, nekakav okrajak ili ogrizak, nego je bio svjedočenje mučeničkom smrću, svjedočenje gdje njemu više ništa nije ostalo - ništa mu više nije ostalo iz vjernosti i ljubavi prema Kristu! Ta činjenica nas mora, braćo i sestre, malo protresti. Sveti Jakov riskira da mu ništa ne ostane i to iz ljubavi prema Kristu. U ovoj župi svetkovina sv. Jakova bila je dugo jedan važan vjernički događaj. I ne samo vjernički nego i društveni. Ova župna crkva stavljena je pod zaštitu sv. Jakova. Istina, posljednjih 36 godina ova svetkovina malo pomalo dolazi u drugi plan, kao da potiho nestaje sv. Jakova. No, kao župa ne bismo smjeli zapustiti ovu svetkovinu. Posebice jer je sv. Jakov zaštitnik hodočasnika i ovo mjesto kroz koje hodočasnici prolaze je mjesto kojemu je potreban sv. Jakov, možda više nego što je to bilo ikada prije“, kazao je fra Ivan, koji je na kraju propovijedi čestitao fra Miri Šegi dvadeset i pet godina svećeničkog života. To je na kraju misnog slavlja učinio i župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota, a župljani su fra Miri darovali i misnicu. Fra Marinko je čestitao župljanima i hodočasnicima svetkovinu sv. Jakova apostola, te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi slavlja. „Danas je poseban dan za našu župu, svetkovina sv. Jakova. Ove godine je i 125.-ta obljetnica od osnutka župe i stavljanja pod zaštitu sv. Jakova apostola. Ova svetkovina je prigoda posvijestiti sebi tko smo i na što smo pozvani. Mnogo je milosti i mnogo je kušnji i izazova. Zato se uvijek iznova trebamo buditi i obnavljati, sjetiti se svoga poslanja i svoje odgovornosti“, poručio je fra Marinko. Naime, župa Međugorje je utemeljena 1892. godine i odmah stavljena pod zaštitu sv. Jakova, što je zanimljivo i znakovito jer je taj svetac zaštitnik hodočasnika.

U župi se proteklih dana u pripremi za svetkovinu zaštitnika odvijao i devetodnevni molitveni i duhovni program. I ove su se godine u proslavu uključili međugorski župljani, te je svaki pojedini dio župe imao svoj dan tijekom devetnice od 16. do 24. srpnja: Miletina, Vionica, Šurmanci, Bijakovići, Međugorje, Majčino selo, Frama Međugorje, Treći red i humanitarna udruga Marijine ruke. U Međugorju je toga dana slavljeno 12 svetih misa - od toga četiri na hrvatskom jeziku, te po jedna na talijanskom, njemačkom, poljskom, engleskom, mađarskom, slovačkom, ukrajinskom i francuskom jeziku, a Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Kanade, SAD-a, Irske, Mađarske, Slovačke, Ukrajine i Francuske. (medjugorje.hr)  (slike)