U Međugorju proslavljena 41. obljetnica Gospinih ukazanja

datum: 25.06.2022.

U Međugorju je večeras, 25. lipnja 2022. godine, svečano proslavljena 41. obljetnica Gospinih ukazanja. Svetu misu, uz mnoštvo vjernika i koncelebraciju 268 svećenika predslavio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Među koncelebrantima su bili i međugorski župnik fra Marinko Šakota, provincijski vikar Međugorčanin fra Miro Šego, donedavni provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te vizitator provincije fra Miro Relota.

Uvodeći u večerašnje misno slavlje fra Jozo Grbeš je na početku kazao kako ''smo dok slavimo euharistiju ono što uistinu jesmo''.

''Svjesni smo da smo važan dio nečega većega od nas i da smo u ovaj čas povezani s cijelim svijetom. Istina je da se u svaki čas, svake minute, svakoga dana i svakoga sata negdje u svijetu slavi euharistija koje smo i mi dio'', kazao je fra Jozo na početku misnog slavlja.

U svojoj homiliji fra Jozo Grbeš govorio je o ljubavi, koja nam je danas svima potrebna, naglasivši kako ''vjeruje da vas je ta ljubav dovela ovdje: ljubav Majke, koja zove neprestano i ljubav Krista, koji je glavni cilj''.

''Možda smo u životu sve razumjeli, možda imamo puno znanja, možda imamo puno pameti, možda puno završenih škola, možda imamo puno titula iza svojih imena, možda smo prošli cijelim svijetom, možda je naše lice na naslovnicama novina, možda nas svi poznaju, možda smo osvojili svijet…, ali ako ljubav nismo razumjeli, ništa mi razumjeli nismo!

Tako puno ljubavi je vezano za ime Međugorje. Tako puno ljubavi je sišlo s onog brda iznad Bijakovića.  Tako puno ljubavi se širi svijetom po imenu Međugorje.  Tako puno ljubavi je izliječilo ljudska tijela, ljudske duše, tako je puno izliječenih rana, podignutih ljudi, pomirenih sudbina, uzdignutih obitelji.  Nije li vam poznata ona veličanstvena poruka, podsjetnica: „Kada biste znali koliko vas ljubim, plakali biste od radosti!“

Kad bismo znali kako je dobro oprostiti, ne bismo nikada živjeli u svađi. Kad bismo znali kakvo je bogatstvo imati mir, ne bismo nikada tražili sukob. Kada bismo znali kako je velika milost u kajanju, ne bismo nikada bili oholi. Kada bismo znali kako je božanski biti jednostavan, ne bismo nikada nikome život zakomplicirali. Kada bismo znali kolika je snaga u poniznosti ne bismo se nikada gurali za prva mjesta. Kada bismo znali kolika je snaga u nesebičnosti, živjeli bismo život ljubavi. Kada bismo znali kako je blaženo i uspravno govoriti istinu, ne bismo se nikada nikome prodali.  Kada bismo upoznali Mariju, znali bismo da je Krist jedini Spasitelj svijeta'', kazao je fra Jozo poručujući nam kako je ''puno mira ušlo u ljudska srca, obitelji i svijet po imenu Međugorje''.

''Međugorje je Marija, Marija ljubav, a ljubav je Bog. Tako jasna je ta poveznica! Budimo je svjesni. Nemojte ju zaboraviti i napustiti. I Marija i ljubav uvijek vode Bogu ljubavi, Kristu Spasitelju!

Stoga i vama i sebi govorim: nemojmo večeras otići doma isti. Nemojmo biti isti! Napravimo korak naprijed. Pozvani smo biti bolji, savršeniji, autentičniji, jednostavniji, ponizniji. I do nas je! Uvijek je do nas! I Samo je do nas! Ova prilika danas  i večeras je jasan iskaz milosti!'', kazao je fra Jozo Grbeš u svojoj homiliji na 41. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, pozvavši na kraju ''Mariju, Gospu ljubavi, Kraljicu Mira'' da nam daruje svoj mir. Cijela propovijed fra Joze Grbeša dostupna je OVDJE.

Prije mise drugi put je održana procesija s Brda ukazanja do crkve sv. Jakova u kojoj je sudjelovalo mnoštvo hodočasnika iz cijeloga svijeta, župljana Međugorja i okolnih mjesta.

Ovih dana u Međugorju su bili hodočasnici sa svih kontinenata svijeta, iz tridesetak zemalja svijeta. Župljani su se za proslavu pripremali devetnicom, te su kroz tih devet dana u 16 sati molili radosna i žalosna otajstva Gospine krunice na Brdu ukazanja te predmolili krunicu na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova, za vrijeme večernjeg molitveno-liturgijskog programa.

Na uočnicu 41. obljetnice Gospinih ukazanja održana je i 31. Hodnja mira od Humca do Međugorja te Zavjetno hodočašće Kraljici Mira od Čitluka do Međugorja, a središnje večernje misno slavlje na uočnicu je predslavio humački župnik fra Ljubo Kurtović. (FOTO)