U Međugorju proslavljen zaštitnik župe sveti Jakov

datum: 25.07.2019.

Na svetkovinu sv. Jakova apostola starijeg (25. srpnja) zaštitnika međugorske župe središnja proslava i svečana sveta misa bila je u 11 sati u Gaju u blizini crkve. Prije mise bila je procesija iz crkve s kipom sv. Jakova. Misno slavlje predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, koji je rekao da župljani Međugorja imaju veliku odgovornost za gostoprimstvo i pomoć onima koji dolaze u Međugorje i traže izvor Božje milosti.

-Draga braćo i sestre, zahvalimo Bogu za Njegovu neizmjernu dobrotu i za naše poslanje koji dotiče život hodočasnika koji ovdje dolaze, kazao je mons Hoser, a sve je pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota.  

-Danas je poseban dan za našu župu – blagdan svetog Jakova apostola koji je od 1892. godine, kada je naša župa utemeljena, naš patron, zaštitnik i uzor, ali dragi hodočasnici sveti Jakov je i vaš zaštitnik – zaštitnik hodočasnika zato ovo je i vaš dan. Hvala Bogu za ovaj dan, hvala svetom Jakovu i dragoj Gospi na svim milostima koje primamo, kazao ej fra Marinko.

Na misi je propovijedao don Filip Pavlović iz Bijakovića, župa Međugorje, trenutno na službi u župi Hrnetić, u Karlovcu, koji je kazao kako ljudi ovoga kraja osjećaju istinsku odanost i privrženost svetom Jakovu.  

-Na poseban način to se osjeća kod svake proslave župnoga patrona ovdje u Gaju, u Bijakovićima. To je privrženost koja nadilazi samu pobožnost prema zaštitniku župe. Moglo bi se reći da ovdje svatko svetog Jakova osjeća kao svoga. Možda je to zbog činjenice da u njegovim karakternim crtama i u njegovoj ambicioznosti vidimo tragove i vlastitoga karaktera i ambicija, kazao je don Filip koji se osvrnuo i na gradnju križa na Križevcu koji je izgrađen prije 85 godina te izgradnju velike crkve u Međugorju prije pedeset godina nazvavši ih ambicioznima, ali da tadašnji župljani ni slutili nisu da grade ispovjedaonicu cijeloga svijeta.

-Poruka današnje svetkovine, poruka našega patrona svetoga Jakova mogla bi biti i ova: Ne bojte se predati svoje srce ambicioznim ciljevima koje Bog ima za vas. Bog uvijek daje više. Bog uvijek čini bolje i Bog vas nikada neće razočarati. Ne bojte se…, poručio je don Filip Pavlović.

Na misi su koncelebrirali mnogi svećenici iz broćanskog dekanata, Hercegovine i cijeloga svijeta. (FOTO)