U Međugorju predstavljen roman „Nekoliko ptica i jedno nebo“

datum: 01.12.2016.

U Međugorju je nakon večernjeg molitveno-liturgijskog programa u srijedu, 30. studenog, u dvorani Ivana Pavla II. predstavljen roman hrvatskoga književnika Mire Gavrana „Nekoliko ptica i jedno nebo“. Organizatori su bili Župni ured Međugorje i Informativni centar „MIR“ Međugorje. Na početku ove večeri, međugorski je župnik fra Marinko Šakota pozdravio sve prisutne i izrazio im dobrodošlicu.

Uz autora, o knjizi su govorili hercegovački franjevac i književnik fra Ante Marić, prof. dramaturgije Dragan Komadina, te glumac HNK-a Mostar, Robert Pehar, koji je čitao ulomke iz spomenutog romana.

U središtu je zbivanja novoga romana Mire Gavrana fra Didak Buntić, koji je u vrijeme Prvoga svjetskoga rata, kada je velika suša harala Hercegovinom te su mnogi umirali od gladi, pokrenuo akciju spašavanja djece preselivši ih u Slavoniju i Srijem, kako bi ih udomio u obiteljima koje su time pokazale svoju humanost u teškim vremenima.

„Doista sam sretan da sam u ovakvom ugodnom društvu, na pravom mjestu, okružen ljudima dobre volje, ljudima koji zaista ovo što je u romanu doživljavaju kao nešto bitno, a ne samo kao običnu priču. Moji korijeni - i po majci i po ocu - su hercegovački, a ja sam jedini u obitelji rođen u Slavoniji, tako da je ova priča o fra Didaku koji vodi djecu iz Hercegovine u Slavoniju dobro došla za mene kao pisca koji može to povezati i koji je intimno vezan za oba prostora“, kazao je književnik Gavran, koji je jednom prigodom kazao kako je, iako mu nije bilo teško napisati ovaj roman, ipak najteži koji je napisao.

„Radnja se romana događa od 1917. do 1922., ali se isto tako događa 1987. i 1997. godine u Zagrebu, Međugorju i Mostaru. Povezivanje ta dva vremena i prostora tražilo je neku vještinu. Nadam se da će roman biti blizak i drag ne samo ljudima iz Hercegovine i Hrvatske, nego i ljudima iz svih drugih zemalja koji će ga sutra čitati u prijevodu“, ističe gosp. Gavran.

U glazbenom je dijelu večeri nastupila klapa Signum iz Čapljine. Župni ured Međugorje je novi roman Mire Gavrana darovao obližnjim školama, kako bi u svojim knjižnicama imali ovo štivo. Predstavnici škola su tijekom večeri preuzeli te nagrade.

Roman Mire Gavrana „Nekoliko ptica i jedno nebo“ bit će predstavljen i u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, 1. prosinca u 19.30 sati. (slike)