U Međugorju održana korizmena duhovna obnova OFS-a Hercegovine

datum: 13.03.2017.

Svake godine se u korizmi održava područna duhovna obnova svjetovnih franjevaca. Ove godine se u subotu, 11. ožujka 2017. u Međugorju okupilo na molitvi i druženju oko 400 svjetovnih franjevaca iz cijele Hercegovine. Prvi dio programa održavao se u dvorani sv. Ivana Pavla II. s početkom u 16 sati. Najprije je sve pozdravila područna ministra Ankica Zelenika i zaželjela svima dobrodošlicu a nakon toga se obratio s par riječi fra Slavko Soldo, duhovni asistent bratstva Međugorje.

Duhovni nagovor je imao fra Bože Milić na temu „Korizma – vrijeme samospoznaje“. Fra Bože nam je u duhovnom nagovoru naznačio kako trebamo u vjeri uvijek biti otvoreni i napredovati, jer često imamo kriva shvaćanja koja je potrebno mijenjati. Jer nismo mi trećari iz koristi, u nama postoji duboka unutarnja potreba za nešto više. Objasnio nam je kako postoje 3 karakteristike koje nam pokazuju da li je duhovnost koju živimo ispravna a to su: poniznost, ljubav i sloboda. Ako duhovnost u nama ne proizvodi ove tri karakteristike onda smo negdje promašili. Utjelovljenje je Božja poniznost, ljubav je najveći zakon a sloboda je kada sve ostavljamo radi Boga poput svetog Franje, koji je bio slobodan od svoje budućnosti, od svoji snova, ideala, od materijalnoga, ostavlja svoje dosadašnje mišljenje i razmišlja na novi potpuno drugačiji način. Proces duhovnog rasta nije nimalo jednostavan i nema kvalitetne molitve bez dobrog vremena za molitvu.

Fra Bože nas upozorava na to da se u životu ne odvija sve željenim tempom i onako kako smo mi to zamišljali,ali je prva stvar da nema odustajanja, predaje jer samo ustrajni do kraja će se spasiti. Trebamo u životu Božju riječ ili neku situaciju ili događaj znati, shvatiti i spoznati. Lakše je znati i shvatiti nego spoznati to je puno teže. Spoznati nešto to znači imati uvid u nešto, a duhovni uvid je znanje srca ono ide dublje, kao da gledamo iza stvari, bit same stvari shvaćamo. Fra Bože je završio svoje predavanje riječima da spoznaja mijenja cjelokupni pogled našeg shvaćanja na život. Duhovnu obnovu obogatili su i svojim predivnim pjevanjem framaši iz Međugorja.

Nakon duhovnog nagovora pozdravio nas je i ministar OFS –a Međgorja Jure Čilić i naš područni duhovni asistent fra Antonio Šakota. Nakon završetka prvog dijela duhovna obnova je nastavljena u crkvi svetog Jakova molitvom krunice, sakramentom svete ispovijedi i svetom misom koju je predvodio fra Petar Ljubičić. Nakon svete mise vratili smo se u dvoranu na bratsko druženje uz bogatu zakusku. (slike)

 

Tekst: Josipa Marušić, OFS Kočerin

                                                                                 Fotografije: Katarina Udovičić, OFS Kočerin                                                                                                                                                                   

                                                                      www.svjetovni-franjevci.info