Tijelo svetog Leopolda stiglo u Herceg Novi

datum: 15.09.2017.

Herceg Novi, (IKA) – Stakleni sarkofag s relikvijama neraspadnutog tijela u pratnji delegacije iz Padove u Herceg Novi u petak 15. rujna u popodnevnim satima donijeli su volonteri Croce Verde, u pratnji delegacije iz Padove, upravitelja svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, fra Flaviana Giovannia Gusella i provincijala Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčevića. Tijelo je ranije bilo u Zadru koji je bio prvo mjesto svečeva putovanja Jadranom, od 14. do 18. rujna. Tijelo su u Parku Boka dočekali mjesni kotorski biskup mons. Ilija Janjić, skadarski nadbiskup mons. Angelo Massafra, srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, te drugi svećenici, redovnici i redovnice, sjemeništarci, bogoslovi, domaći vjernici i hodočasnici iz susjednih zemalja. 

Uz pratnju crkvenih zvona, svečanu ulaznu procesiju predvodila je Bokeljska mornarica. Uslijedila je liturgija dočeka koju je predvodio mons. Ilija Janjić. Leopoldova ljubav prema braći ljudima bila je veća od njegovih osobnih želja i ciljeva pa čak i od one da se vrati među svoj narod. Istaknuo je to mons. Janjić u kratkoj homiliji dodajući kako bismo i mi poput njega trebali nastojati razabrati što je važno za ostvarenje većeg dobra.  „Sveti Leopold znao je zalutalog vratiti na pravi put, pomoći da se pomiri s Bogom i bratom čovjekom. Najveći će plodovi ovog dolaska biti naš iskreni povratak Bogu" rekao je mons. Janjić. 
 

U Herceg Novom uz prisutnost svečevog tijelo slijedi bogat program: svečana molitva Večernje i bdjenje nakon kojeg će tijelo biti prebačeno u obližnju crkvu sv. Antuna. Sutradan, u subotu, središnje euharistijsko slavlje predslavit će splitsko-makarski metropolit i nadbiskup mons. Marin Barišić. Završnu misu predslavit će mons. Ilija Janjić. Tijelo sv. Leopolda nakon Herceg Novog nastavlja svoj put prema Dubrovniku, Splitu i posljednje Rijeci.  Župa Međugorje organizirano će hodočastiti u Dubrovnik u povodu dolaska neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića.