Tamburaška rapsodija u Hercegovini

datum: 31.08.2017.

Tamburaška rapsodija u Hercegovini je događaj, odnosno niz događaja koji će se održati početkom rujna ove godine. Organizator je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP), u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin ovog susreta je župa Međugorje.

Povod i ideja za ovakav događaj su povijesno simbolični. Naime, 2017. godine obilježava se stota godišnjica od poznatog pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića koji je iz Hercegovine u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece kako bi ih spasio od gladi i suše koja je u to teško vrijeme vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj iz naše neposredne povijesti, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu, te je tako i ovaj glazbeno–tamburaški susret dio tih događanja.

Tamburaška rapsodija u Hercegovini je u stvari preslika događaja pod nazivom Baranjska rapsodija, a koja se svake godine održava u Belom Manastiru u Baranji u organizaciji HDTP. Radi se, naime, o petodnevnom tamburaškom kampu u kojem se intenzivno radi s velikim orkestrom od oko 100 ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, te priređuju i koncerti, a sve pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog. Jedini tamburaški orkestar iz BiH koji sudjeluje u cijelom ovom projektu je tamburaški orkestar Misericordia iz Šurmanaca, župa Međugorje, jer su oni aktivni članovi HDTP, te sudjeluju i u Baranjskoj rapsodiji, a ovaj će put biti u ulozi domaćina. Vokalni će solisti također biti iz domaćih redova - uz veliki orkestar Tamburaške rapsodije u Hercegovini, nastupit će i veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego.

Središnji događaj bit će cjelovečernji tamburaški koncert u ponedjeljak 4. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg-Stjepana Kosače u 20h, te svečana akademija 5. rujna u 19h na istom mjestu. Događaju će nazočiti i predsjednica Republike Hrvatske, koja je ujedno i su-pokrovitelj ovoga događaja, a uz nju i drugi predstavnici izvršne vlasti i društva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U sklopu ove manifestacije nešto ranije je planirano i otvaranje DOMPES-a, tj. novoizgrađenog studentskog doma i pučke kuhinje u Mostaru. Na koncu, veliki će tamburaški orkestar u srijedu 6. rujna, u suradnji sa župnim zborom u Međugorju, svirati i na večernjoj misi na vanjskom oltaru.

Iz organizacijskog se Odbora nadaju kako će ovom Tamburaškom rapsodijom u Hercegovini na prigodan način obilježiti veliko djelo našega franjevca fra Didaka Buntića, ali i pokrenuti možebitne nove suradnje i događaje vezane za tamburašku glazbu, a koja se danas tako dobro prihvaća i u Hercegovini. Stručni organizatori ovoga događaja također podsjećaju kako, gledano povijesno i znanstveno, tambura ovim putem ne dolazi u Hercegovinu, nego se samo vraća kući.