Sveti Otac Ivan Pavao II štovao je kipić međugorske Gospe iz Civitavecchie

datum: 02.06.2005.

Il Messagero od srijede, 1. lipnja 2005. - «Ratzingerovo "otvaranje": Papa Wojtyla štovao je kipić Gospe iz Civitavecchie», piše Orazio Petrosillo

Iz Vatikana – « Gospa iz Civitavecchie učinit će velike stvari » rekao je Benedikt XVI. pozdravljajući Mons. Girolama Grilla na kraju sastanka Talijanske biskupske konferencije. Točno prošlog 1. travnja, dan prije smrti Ivana Pavla II., biskup Civitavecchie dostavio je izvještaj Kongregaciji za nauk vjere na čijem je čelu kardinal Ratzinger. Jedna komisija pod pokroviteljstvom Kongregacije bila je donijela pravorijek da ne može ustanoviti nadnaravni karakter suzenja, što je u TV-emisiji «Porta a porta» bio javno potvrdio kardinal Tarcisio Bertone, tadašnji Ratzingerov suradnik.

U jučerašnjem susretu, Mons. Grillo nas je podsjetio ne veliko štovanje koje je Ivan Pavao II. imao prema Gospi iz Civitavecchie i na njegovu želju da se taj pravorijek ne objavljuje, očekujući daljnja proučavanja. Ponavljajući neke već rečene stvari i dodajući neke neobjavljene pojedinosti, Grillo je ispričao da je jedne večeri krajem veljače 1995., Ivanu Pavlu II. bio donio čudotvorni kipić u Vatikan. Papa ga je štovao, pred njim molio, i na kraju na Gospinu glavu stavio krunu koju je sam donio.

Detaljni izvještaj o toj večeri i čašćenju koje je iskazao Papa nalazi se u dnevniku Mons. Grilla koji je, strahujući da mu se nakon smrti neće vjerovati u vezi s onim što je Papa Wojtyla učinio, od Papinog tajnika mons. Stanislawa Dziwisza zatražio neku vrstu svjedočanstva samog Pape. Kopija dotičnih stranica iz biskupovog dnevnika bila je poslana u Vatikan i Papa ih je potvrdio svojim potpisom: « Joannes Paulus PP II », 20. listopada 2000.

Podsjetimo da je kipić koji predstavlja Međugorsku Gospu plakao krvave suze (klinička ispitivanja potvrđuju da se radi u ljudskoj krvi muškarca) trinaest puta u kući obitelji Gregori, od 2. do 6. veljače 1995., u nazočnosti desetaka svjedoka među kojima su bili i javni službenici, te četrnaesti put u biskupovoj kući, slijedećeg 15. ožujka. Jedna teološka komisija izrazila se u prilog nadnaravnog porijekla tih događaja, jedna druga, pod pokroviteljstvom Kongregacije, poriče im nadnaravni karakter.