Svečano proslavljen spomendan sv. Franje u Međugorju

datum: 04.10.2017.

U Međugorju je u srijedu 4. listopada svečano proslavljen spomendan sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda. Proslava je počela na uočnicu, u utorak 3.listopada. Na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, nakon večernje sv. mise, slavljen je tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje - Memoria Transitus. Misnim je slavljem predsjedao fra Zvonimir Pavičić, vikar u župi Međugorje kao i obredom preminuća sv. Franje. Nazočili su i brojni Gospini štovatelji sa svih kontinenata, koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju.

Fra Zvonimir je u programu Radiopostaje „Mir“  Međugorje govorio o značenju obreda preminuća sv. Franje: „Naši crkveni oci su nas savjetovali da gledamo one zadnje trenutke naših svetaca i da se nadahnjujemo na zadnjim trenucima njihova života, jer su to trenuci koji nama umnažaju vjeru u skorašnji naš susret s Gospodinom. Pa evo tako i franjevačka obitelj slavi obred preminuća, ne zbog toga da bismo žalovali nego da bismo po njegovom preminuću ponovno užgali tu vjeru i ponovno se napajali na njegovoj karizmi i duhu. Znamo da se sv. Franjo napajao na sv. Evanđelju. Kad kažemo napajati se na karizmi sv. Franje, to znači ponovno se vraćati Evanđelju, a Evanđelje je sam Gospodin Isus Krist. Mi se kroz obred preminuća vraćamo Gospodinu“.

A u prvim danima mjeseca listopada Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz Poljske, Ukrajine, Belgije, Libanona, Portugala, Brazila, Španjolske, Argentine, Rumunjske, Italije, Francuske, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Njemačke, Austrije, Mađarske, Južnoafričke Republike, Švicarske, Koreje, Slovačke i Češke.

Valja spomenuti kako je samo u mjesecu rujnu podijeljeno  170 500 svetih pričesti, te kako je u prosjeku dnevno 151 svećenik slavio svetu misu. (slike)