Sv. misa u Međugorju u spomen žrtvama proteklih ratova

datum: 06.02.2017.

U utorak 7. veljače na Širokom Brijegu će se obilježiti 72. obljetnica stradanja franjevaca i puka. Program započinje molitvom pred skloništem u 16 sati, a nakon toga će sv. misu u širokobriješkoj bazilici predslaviti fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

No, i Međugorje se ovih dana sjeća svojih žrtava. Tako će se i ove godine na spomendan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, tj. u petak 10. veljače, u župnoj crkvi u 18 sati slaviti sveta misa za sve župljane stradale tijekom Prvog i Drugog svjetskog, te Domovinskog rata, kao i za sve koji su darovali život za vjeru i domovinu.

Naime, u Prvom svjetskom ratu iz međugorske je župe poginula ili nestala 61 osoba, u Drugom svjetskom ratu 386 osoba (najviše u svibnju 1945.), a u Domovinskom ratu 10 osoba. Župa se napose sjeća franjevaca koji su u Međugorju rođeni ili su ovdje pastoralno djelovali, a koji su tijekom i neposredno poslije Drugog svjetskog rata umrli mučeničkom smrću, stradajući od partizana i komunista. Od 66 hercegovačkih franjevaca stradalih u tom razdoblju, desetorica su u župi rođeni ili su u njoj bili dušobrižnici. To su fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević (st.), fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj, fra Križan Galić, fra Bono Jelavić, fra Paško Martinac, fra Anđelko Nuić i fra Bernardin Smoljan.