Stepinčevo - Obljetnica mučeničke smrti fratara iz župe Međugorje

datum: 10.02.2005.

Na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, 10. veljače, u župi Međugorje redovito se slavi spomen na mučeničku smrt fratara iz župe Međugorje: fra Križana Galića, fra Joze Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestorice od 66 fratara franjevačke hercegovačke provincije, koje su partizani i komunisti pogubili za vrijeme i na samom kraju II. svjetskog rata.

Misna žrtva prikazuje se i u spomen svim žrtvama iz župe Međugorje palim u tijeku Prvog i Drugog svjetskog, te Domovinskog rata, kao i svima koji su darovali živote za vjeru i domovinu. Misno slavlje, uz koncelebraciju 18 svećenika, predvodio je međugorski župnik fra Branko Radoš. U prigodnoj propovijedi fra Branko je istaknuo nesavladivu vjernost mučenika Kristu i Crkvi. Njihov uzor govor je našem vremenu koje olako popušta lažnim vrijednostima, istaknuo je fra Branko. Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem sestre s. Slavice Kožul, dok je kratki životopis ubijenih međugorskih fratara pročitala Sanja Komadina s Radiopostaje «Mir» Međugorje.

 

Životopis pobijenih fratra

Partizanske vlasti su od 1942. – 1945. godine ubile 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije. Među njima šestoricu koji su vezani za ovu župu.

Fra Križan Galić, rođen u Gorici 30. studenog 1870. Službovao u raznim župama Hercegovine. Kao starac  ratnih je godina boravio na Humcu. Nakon bombardiranja humačkog samostana došao u Međugorje. Bio je čovjek odlučnosti i hrabrosti. Na prijetnje partizana nije se obazirao, ostao je čuvati župni ured. Mučki ubijen bombom u župnom uredu u Međugorju 30. listopada 1944. Pokopan na groblju Kovačica u Međugorju.

Fra Jozo Bencun, rođen u Međugorju 26. rujna 1869. godine. Kao svećenik djelovao u gotovo svim dijelovima Hercegovine. Zadnje godine provodio u samostanu na Širokom Brijegu odakle su ga partizani odveli i u Mostaru ubili 14. veljače 1945. godine. Bačen u Neretvu.

Fra Marko Dragićević, rođen u Međugorju 17. veljače 1902. Nakon završenog postdiplomskog studija iz filologije kao profesor i odgojitelj djelovao je u Franjevačkoj gimnaziji na Širokom Brijegu. 11. veljače 1945. godine odveden od oltara u Izbičnu i poslije toga ubijen. Za grob mu se ne zna.

Fra Mariofil Sivrić, rođen na današnji dan 10. veljače 1913. u Međugorju. Partizani ga zatekli na Širokom Brijegu gdje je djelovao kao kapelan, prefekt konvikta i vikar samostana. Odveden iz samostana i nakon 10. veljače 1945. godine ubijen negdje kod Širokog Brijega. Za grob mu se ne zna.

Fra Grgo Vasilj, rođen 13. ožujka 1886. u Međugorju. Kao svećenik djelovao od Mostara do Tomislavgrada. Bio je čovjek široka srca, dobrote i susretljivosti. Brinuo se za brojne izbjeglice iz Istočne Hrecegovine koji su u ratnom vihoru smještaj našli u crkvi i samostanu u Mostaru. Kao aktualni mostarski gvardijan 14. veljače 1945. godine zajedno sa sedmoricom braće ubijen i bačen u Neretvu.

Fra Jenko Vasilj, rođen u Međugorju 2. svibnja 1914. godine. Kao mladi kapelan i kateheta djelovao u Konjicu. U svibnju 1945. na Križnom putu zajedno s još nekoliko fratara ubijen kod Klanjca u Hrvatskom Zagorju. Za grob mu se ne zna.