Redovna godišnja skupština Frame Hercegovina

datum: 12.04.2016.

Od 8. do 10. travnja 2016. godine, u Međugorju, u Kući mira održana je redovna godišnja skupština Frame Hercegovina. U petak, 8. travnja, nakon smještaja i svete mise u crkvi sv. Jakova, počela je skupština na kojoj su sudjelovali predsjednici i delegati 23 mjesna bratstva te područno vijeće s područnim duhovnim asistentom fra Slavenom Brekalom.

Na početku područno je vijeće izrazilo dobrodošlicu svim sudionicima skupštine te je područna predsjednica Josipa Matić uputila par poticajnih riječi kako bi sudionici što kvalitetnije i otvorenije pristupili samoj skupštini. Nakon međusobnog upoznavanja sudionika, slijedilo je podnošenje izvješća mjesnih bratstava. U svojim kratkim izvješćima predsjednici su se posebno osvrnuli na rad njihovog vijeća, stanje u bratstvu, aktivnosti u župi, rad s glasnicima sv. Franje, odnos s duhovnim asistentom i OFS – om te eventualne probleme u bratstvu.

Podnošenje izvješća nastavljeno je i u subotu jutro, nakon čega je slijedio rad po grupama. Framaši su bili podijeljeni u 6 grupa u kojima se raspravljalo o formaciji framaša, radu mjesnog vijeća, odnosu sa duhovnim asistentom, radu područnog vijeća, suradnji sa OFS–om. Zatim je slijedila rasprava u kojoj su mogli sudjelovati i duhovni asistenti mjesnih bratstava. Sama rasprava počela je podnošenjem izvješća područne predsjednice Josipe Matić, koja se osvrnula na rad područnog vijeća, stanje i život Frame, mjesna bratstva, seminare, Framafest, Tragove, te suradnju s OFS–om. Trenutno u Frami Hercegovina postoje 22 kanonski ustanovljena mjesna bratstva koja broje 1710 članova.

Nakon izvješća područne predsjednice, područni duhovni asistent fra Slaven Brekalo osvrnuo se na aktivnosti koje Hercegovačko područno bratstvo očekuju u budućnosti. Najveći projekt koji ih očekuje jest sabor Frame Hercegovina koji će se održati na Čerinu od 10. do 12. lipnja 2016. godine. U nedjelju  je održao predavanje Vinko Glibić, bratski animator te predstavnik OFS-a u područnom vijeću Frame Hercegovina. „Nadamo se da će ovo naše zajedničko sudjelovanje na skupštini biti plodonosno za sva mjesna bratstva kako bismo djelovanje u svojim bratstvima još više poboljšali. Skupštinu smo završili svetom misom, nakon koje je uslijedio plenum te odlazak kućama”, kazuju framaši. (framahercegovina.com/medjugorje.hr)