Proslavljen blagdan Milosrdnog Isusa u Šurmancima

datum: 30.03.2008.

Filijalna crkva međugorske župe u Šurmancima posvećena Milosrdnom Isusu svake godine na Mali Uskrs slavi obljetnicu posvećenja. Vjernici se za blagdan pripremaju devetnicom Krunice Milosrdnog Isusa. Na sam blagdan, središnje slavlje je sveta Misa koju je ove godine predslavio fra Miljenko Šteko. Na Misi su se mještanima pridružili i brojni hodočasnici.

U poslijepodnevnim satima, nekoliko stotina talijanskih hodočasnika u procesiji i pješice sišlo je iz Međugorja do Šurmanaca da bi tamo u 15 h pred ikonom Milosrdnog Isusa molili krunicu Milosrdnog Isusa.

Inače, izgradnju ove crkve molitvama i materijalno je pomogla jedna molitvena skupina iz Trenta (Italija) koja je međugorskoj župi poklonila i monumentalnu sliku Milosrdnog Isusa bremenitu značenjem: čudo iscjeljenja koje se dogodilo posredstvom te slike bilo je jedan od dokaza pri beatifikaciji sestre Faustine Kowalske i priznanju pobožnosti prema Milosrdnom Isusu, te proglašenju blagdana Milosrđa u prvu nedjelju poslije Uskrsa. Ova se slika nalazi iznad oltara u crkvici u Šurmancima koja je upravo zbog toga posvećena Milosrdnom Isusu.

Otkad je izgrađena crkvica Milosrdnog Isusa u Šurmancima, tamo hodočaste brojni vjernici. Odlaze organizirano u skupinama da bi pred ikonom Milosrdnog Isusa molili krunicu u čast Božanskog Milosrđa i preporučili se Milosrdnom Isusu.