Proslava svetkovine sv. Jakova, zaštitnika međugorske župe

datum: 22.07.2017.

U utorak 25. srpnja 2017. svetkovina je sv. Jakova apostola starijeg, zaštitnika međugorske župe. Svete mise su u župnoj crkvi u 7, 8, 11 i 19 sati. Središnja proslava i svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju, a predslavit će je fra Ivan Landeka st. Procesija s kipom polazi iz crkve u 10:45 sati. Ove će godine kip nositi članovi zajednice Milosrdni Otac. Kako je taj dan ujedno i 25. u mjesecu, od 22 sata je redovito euharistijsko klanjanje, nakon čega će Presveto biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro. Za ovu se proslavu međugorski župljani pripravljaju devetnicom. Molitveni program počinje kao i redovito molitvom krunice na vanjskom oltaru u 18 sati i nastavlja se svetom misom u 19 sati. Krunicu kroz ove dane predmole međugorski župljani.

Međugorska župa utemeljena je 1892. i stavljena pod zaštitu sv. Jakova apostola. Te je godine sagrađena i župna kuća, a samo pet godina kasnije, tj. 1897. godine, trudom župnika i mještana sagrađena je župna crkva. Iako je za ono vrijeme bila prostrana i lijepa, trusan teren na kojem je sagrađena s vremenom je oštetio njezinu nosivost, te je bilo neizbježno graditi novu crkvu. Izgradnja sadašnje župne crkve započinje 1934. a završava 1969. godine. Župa je živjela uobičajenim životom sve do ljeta 1981. godine, kada ovo mjesto i crkva postaju središnjom točkom okupljanja milijuna hodočasnika i štovatelja Kraljice Mira iz cijeloga svijeta.

Nebeski zaštitnik međugorske župe sv. Jakov apostol i njegov brat Ivan bili su sinovi Zebedeja, ribara na Genezaretskom jezeru. Sv. Jakov se najprije pridružio učenicima Ivana Krstitelja, a zatim postao Isusov učenik. Jakov je s Petrom i Ivanom bio svjedok uskrsnuća Jairove kćeri i Isusova Preobraženja. Bio je među onima koji su bili uz Isusa za vrijeme agonije u Getsemanskom vrtu. Jakov je prvi od apostola položio svoj život za Evanđelje  i to 43. ili 44. godine, kada je pogubljen po nalogu kralja Heroda Agripe I. Zaštitnik je hodočasnika, a relikvije mu se nalaze u svetištu Santiago de Compostella u Španjolskoj. Kip sv. Jakova u međugorskoj crkvi, slično kao i na drugim mjestima, prikazuje sveca hodočasnika s hodočasničkim štapom u ruci, ''tikvicom'' za vodu i školjkom.