Promocija knjige «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića»

datum: 24.11.2005.

Na petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića u velikoj župnoj dvorani u Međugorju pred oko 800 uzvanika održana je promocija knjige fra Marinka Šakote «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića».

O fra Slavku Barbariću govorili su međugorski župnik i predsjednik «Fonda fra Slavko Barbarić» dr. fra Ivan Sesar, voditelj «Majčina sela» fra Svetozar Kraljević, fra Slavkov prijatelj iz djetinjstva salezijanac don Mirko Barbarić, te autor knjige. Instrumentalnom glazbom i pjesmom program su popratila djeca iz «Majčina sela» pod vodstvom prof. Zrinke Boras. Program je vodila novinarka Radiopostaje «Mir» Međugorje Višnja Spajić.

Fra Marinko napisao je ovu knjigu «pet godina nakon smrti fra Slavka Barbarića, njemu u znak zahvalnosti a vjernicima za novo i dublje promišljanje svoga kršćanskog poziva po njegovu primjeru». Njome je pokušao «doprijeti do srca čovjeka koji je među nama živio, bio nam tako blizak i sličan a opet uistinu poseban». Od poglavlja do poglavlja, pred našim se očima otkrivaju bogatstvo osobnosti i originalni elementi pastoralnog rada ovog svećenika koji je «gorio i izgorio» za Gospine poruke: djetinjstvo, školovanje, studij, susret s fenomenom međugorskih ukazanja, s vidiocima i hodočasnicima, duhovno i pastoralno djelovanje, duhovni profil, rođenje u nebu, pogreb… Fra Slavko je živ, fra Slavko je poticaj i primjer, fra Slavko Barbarić utro je put razumijevanja Gospinih ukazanja i razvio poseban način pastoralnog rada prilagođen ovom nesvakidašnjem mjestu molitve.

Knjiga «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića» izašla je u 2000 primjeraka u nakladi autora. Može se nabaviti u suvenirnici Župnog ureda Međugorje. Prijevodi su u pripremi.