Preminuo nadbiskup Frane Franić

datum: 18.03.2007.

Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Frane Franić preminuo je 17.3.2007. blago u Gospodinu u Kliničkoj bolnici u Splitu.

            Kao dugogodišnji profesor dogmatske teologije bio je aktivni sudionik Drugoga vatikanskog sabora i član službenih saborskih komisija. Biskupsku službu obavljao je u teškim povijesnim vremenima. Odlučno je učvršćivao vjernost Evanđelju i odanost Svetom Ocu, istodobno promičući ekumenizam i dijalog u društvu.

            Sprovodni obredi i oproštaj od mons. Frane Franića bit će se u srijedu, 21. ožujka, u 11 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje će biti i pokopan.

            Mons. Frane Franić Međugorje je pohodio nekoliko puta. Poznata je njegova rečenica: "Kraljica Mira učinila je više tijekom 6 godina ukazanja, nego svi mi biskupi u 40 godina pastoralnoga rada u našim biskupijama."

            U razgovoru za "Kulturni obzor" 1999. god. izjavio je: "Činjenica je da su Marijina svetišta brojna u svim katoličkim narodima. Najpoznatija su i najposjećenija danas Marijanska svetišta u Lurdu, Fatimi i Međugorju. Meni nije bilo teško, nakon nekih mojih osobnih iskustava, prepoznati Gospinu nazočnost u Međugorju, koja govori već osamnaestu godinu preko svojih izabranih vidjelaca i tako priznati autentičnost tih Marijinih pojava." (Večernji list, str. 13, br. 250., Zagreb 14. 2. 1999.)