Poziv na 12. međunarodni susret voditelja centara mira i međugorskih molitvenih, hodočasničkih i karitativnih skupina

datum: 04.02.2005.

Dvanaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, održat će se u Međugorju od 6. do 10. ožujka 2005. godine. Tema susreta je: «VODIČ I HODOČASNIK». (Vidi: Međunarodni susreti )

Mnogi žele održavati redovite kontakte s djelatnicima iz Međugorja i pitaju se kako? Ovi redoviti godišnji susreti imaju upravo tu nakanu: dati duhovne i praktične poticaje svima onima koji u svijetu šire Gospinu poruku mira, ali i osluškivati njihove prijedloge, želje, potrebe i poteškoće. Tokom seminara organizirana su predavanja u tu svrhu, ali je osigurano i vrijeme za susrete po jezičnim skupinama, kao i za osobne susrete.

Prvi međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja međugorskih Centara Mira i molitvenih skupina organizirao je Informativni Centar «Mir» Međugorje prigodom 13. obljetnice Gospinih ukazanja, 22. i 23. lipnja 1994., u Međugorju. Sudjelovali su predstavnici iz Europe, SAD-a, Latinske Amerike, Australije i Novog Zelanda. Taj prvi susret pokazao je potrebu upriličenja sličnih, još bolje pripremljenih i sadržajnijih susreta u budućnosti.

Tako su nastali «Molitveno-obrazovni seminari» za organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara mira i molitvenih skupina, koji su se – zbog nedostatka prikladnog prostora u samom Međugorju - nekoliko godina za redom odvijali na Jadranskoj obali: u Baškoj Vodi (1995), Tučepima (1996) i Neumu (1997, 1998, 1999, 2000). Na svaki susret, Informativni centar je pozivao predavače – stručnjake s raznih područja teologije (fundamentalne, pastoralne, mističke), duhovnosti, filozofije, biblijskih znanosti, sociologije, povijesti, medija, itd., da bi iz raznih uglova osvijetlili u međuvremenu svjetski poznati fenomen Međugorja. Za organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara mira i molitvenih skupina to su bile prilike da osobno prodube razumijevanje međugorskih događanja, da ta saznanja podijele međusobno, ali i s ljudima kojima su se stavili na raspolaganje iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i Gospi. Sva predavanja i zaključke s tih Seminara možete naći na našim web-stranicama pod naslovima: PREDAVANJA s godišnjih međunarodnih susreta za vodiče i voditelje centara mira, molitvenih, hodočasničkih i dobrotvornih skupina, ZAKLJUČCI s godišnjih međunarodnih susreta za vodiče i voditelje centara mira, molitvenih, hodočasničkih i dobrotvornih skupina, i Teološka razmišljanja. Knjigu «Molitveno-obrazovni seminari» s predavanjima možete naći u Suvenirnici.

Kroz ove susrete, Informativni Centar «Mir» Međugorje želi biti «poslužitelj jedinstva». Uloga ovih susreta je usmjeravati, poučavati, savjetovati, ali i ukazivati na eventualne pogreške ili devijacije u pristupu međugorskim događanjima. U tu svrhu, Informativni centar uvijek je tražio pomoć, savjet i poticaje kompetentnih stručnjaka.

Ovi seminari nikada nisu bili shvaćeni kao obaveza, nego ponuđeni organizatorima hodočašća, voditeljima međugorskih centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina kao pomoć u apostolatu. Na Seminare su dolazili prijatelji Međugorja iz cijelog svijeta i svih profila: od takozvanih «velikih» organizatora, predstavnika «velikih» centara mira i «velikih» dobročinitelja, pa do anonimnih «malih» hodočasnika kojima je to bila dragocjena godišnja duhovna hrana.
U nemogućnosti da se svakom osobno javimo, ovim putem srdačno pozivamo sve vodiče, organizatore hodočašća, voditelje centara mira i molitvenih i dobrotvornih skupina da dođu na ovaj susret.