Poruka mira poslana iz Međugorja

datum: 12.08.2016.

Skupina  „Mladi Gospe“ iz Libanona organizirala je međuvjerski susret u Međugorju koji traje tjedan dana. Predstavnici sunitske, šijitske, maronitske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti iz Libanona podijelili su svoja mišljenja o međuvjerskom suživotu zajedničkim okupljanjem oko Djevice Marije, Kraljice mira. Odabrali su Međugorje, mjesto koje posjećuju brojni hodočasnici svake godine iz cijeloga svijeta, a u četvrtak,  11. kolovoza  poslali su jednu poruku o miru i pomirenju, te zajedničku fotografiju.

Sastali su se predstavnik sunita Šeikh Najib Eidra, predstavnik šijita i organizator vjerske grupe „Marija Kraljica mira“ pravnik Hussein Jaber, predstavnik pravoslavaca otac Ibrahim Saad, predstavnik rimokatolika vlč. Adib Zakhour i maronitski predstavnik vlč. Yousef Botrous. Bila je prisutna i Rita Chaheen iz ministarstva vanjskih poslova Libanona. Jean Naccouzi, organizator susreta ukazao je na sličnu povijest međuetničkog i međureligijskog sukoba Libanona i BiH. Zbog tih sličnosti vjeruje da, kao što je Djevica Marija imala veliku ulogu u zaustavljanju rata u Libanonu, tako može odigrati veliku ulogu i u sprječavanju sukoba u BiH.

Na susretu su bili i fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru, fra Marinko Šakota, međugorski župnik, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, te Suljo ef.Cikotić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.  

Fra Iko je istaknuo važnost ovog susreta kao podršku predstavnicima lokalnih vjerskih zajednica u BiH.

Sheikh Eidra  je govorio o Marijinom važnom mjestu u islamu, ukazujući na to da je ona jedina žena koja je opisana kao vjerodostojna. U Kuranu piše kako je odabrana iznad svih drugih žena svijeta. Ako se kršćani i muslimani mogu složiti oko toga da je Djevica zajednički simbol čistoće, nevinosti i pravde, ona je tako važna u objema religijama da bi to trebalo biti dovoljno da živimo zajedno u pravednom miru.

Hussein Jaber kaže: „Mi Libanonci imamo potrebu za mirom na koji nas Marija poziva. Bog ju je učinio primjerom dobrote i milosti za obje vjere, a time je njena ljubav osnova koja povezuje muslimane i kršćane“.

O. Ibrahim Saad potvrđuje njenu važnu ulogu i nada se da će nas naše zajedničke vrijednosti kao što su milost i poštivanje riječi Božje ujediniti unatoč svim našim razlikama i umjetno stvorenoj udaljenosti među nama. Ovaj prijateljski susret plod je tih vrijednosti. Vlč. Adib Zakhour  naglašava da Marijina važnost leži u zajedničkom radu kršćana i muslimana da se ostvare pravedni mir i suživot. Nju su odabrali upravo zato što je njena uloga u Kuranu i Evanđelju velika te se nada da ćemo plodonosno poslati poruku mira.

O. Yousef Botrous je citirao govor pape Ivana Pavla II. od 7. rujna 1989. tijekom posjeta Libanonu: „Libanon je više nego država. Libanon je poruka slobode i primjer pluralizma kako Istoku tako i Zapadu“.

Svi okupljeni su poslali poruku mira ne samo libanonskoj zajednici, već svim vladama i građanima svijeta, pogotovo onima koji žive u strahu od terorizma i religijske diskriminacije. Religija nije odgovorna za teroristička nedjela koje čine ekstremizam i neznanje, i koja daje pogrešan dojam da je svaki musliman neprijateljski naklonjen kršćanstvu i svaki kršćanin neprijateljski naklonjen islamu. Jednostavno nije tako. Zacijelo, unatoč svemu, postoji mogućnost suživota pod uvjetom da živimo vođeni ranije navedenim zajedničkim i temeljnim vrijednostima, a ne da nad nama zavladaju  okolnosti koje tvore mržnju i međusobno nas udaljavanja, rečeno je na susretu, koji je završio zajedničkom molitvom. (slike)