Počeo 27. međunarodni molitveni susret mladih, ponedjeljak 1. kolovoza

datum: 02.08.2016.

U tijeku je 27. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju koji se odvija pod geslom „Budite milosrdni“. Službeni početak Festivala bio je u ponedjeljak 1. kolovoza na vanjskom oltaru. Krunicu  je u 18 sati predmolio fra Karlo Lovrić, a sv. misu u 19 sati  predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju s  320 svećenika.

Na početku misnoga slavlja mladima iz cijelog svijeta obratili su se domaćini, mladi iz župe Međugorje, nakon čega je uslijedilo  predstavljanje po državama. Predstavili su se mladi iz 69 država svijeta: BiH, Angole, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Benina, Bjelorusije, Brazila, Čilea, Češke, Danske, Ekvadora, Egipta, Eritreje, Filipina, Francuske,  La Reuniona, Gvatemale, Haitija, Hondurasa, Hong Konga, Hrvatske, Indije, Irske, Italije, Svete Zemlje, Južne Afrike, Kanade, Kine, Kolumbije, Konga, Kosova, Latvije, Libanona, Litve, Mađarske, Malezije, Malte, Vatikana itd.

Domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota, poželio  je mladima dobrodošlicu i rekao: „ Dobro došli, dragi mladi, dobro došli u Međugorje. Dobro došli na 27. međunarodni molitveni susret – Mladifest koji nosi naziv 'Budite milosrdni'. Kroz ove dane želimo se otvarati Božjem milosrđu, i želimo se dati preobražavati, dopustiti Gospodinu da nas preobražava, da nas mijenja, i da mi sami možemo biti milosrdni jedni prema drugima. Želimo kroz ove dane učiti biti milosrdni“.

Dr. fra Miljenko Šteko u propovijedi je, između ostalog, kazao: „Vi, koji se uvijek nanovo vraćate ovamo, svjedočite vlastito iskustvo neizmjerne ljubavi Kristove. Ljubavi koja daruje milost i mir. Ovdje u Međugorju, na poziv Majke, uvijek i iznova odazivaju se djeca koja u kaosu ovoga svijeta traže nadu, traže svjetlo i put. Majka ih ovdje, na ovom mjestu milosti i mira, uvijek i iznova, vraća Sinu koji je Put, Istina i Život. A Isus večeras spušta onaj isti sažalni pogled iz Evanđelja u kojem vidi i razumijeva rane ovoga svijeta. Vidi i prepoznaje lutanja, vidi čitavu industriju proizvodnje potreba kojima je mladost ovoga svijeta svakodnevno bombardirana. Prepoznaje svu organizaciju medijskih utrka za lakom zabavom i ispraznim užitcima. Vidi čitavu industriju iluzije koja uči, suprotno njegovu Evanđelju, da se može živjeti život bez odgovornosti i granica. Taj Isusov sažalni pogled spušta se na ovaj naš ranjeni svijet u bjesomučnoj trci za zaradom i profitom. Spušta se na ljude ranjene obmanama, ljude prevarene, ljude kojima je po tko zna koji put nuđena lažna sreća.

Zar i mi ne prepoznajemo tu filozofiju života koja izobličuje lice čovječanstva, osobito lice mladih, po kojoj su rad, trud, znoj odbačeni i ismijani ili predočeni tek kao nepotrebno, ili nužno zlo. Bolest, starost, patnja i muka ne postoje, osim kao životno prokletstvo. A sve se kreće u izmaglici vječne mladosti u kojoj je sve u skladu sa željama koje su ostvarive sad i odmah. Na svakom koraku vas uvjeravaju da je odricanje nepotrebno, da je sve dostupno i na dohvat ruke...

A ovdje u Međugorju potpuno drugačiji govor: postite, molite, obratite se... Sve ove godine kao da nam ovdje ponovno i ustrajno odjekuje onaj poziv kojim Isus započinje svoje javno djelovanje – 'Obratite se i vjerujte Evanđelju!' (usp. Mk 1,15) Znam, tvrd je to govor. Mnogo je lakše tolikima umjesto otrježnjenja istinskim spasenjem izabrati nove iluzije. Vi ste svjedoci tog i takvog svijeta, koji je u neprestanom traženju, tjeskobi i lutanju. Vi ste svjedoci stvaranja sve poželjnijih lažnih slika svijeta i sve udaljenije svakodnevne stvarnosti, iz koje beremo plodove: umjesto mira teror, umjesto razumijevanja nasilje, umjesto zadovoljstva tjeskobu.

Kako pronaći izlaz? Što je odgovor na rane ovoga svijeta? Čemu se vratiti? Što su     korijeni? Koji je put izbavljenja? Za svijet i za čovjeka? U što se čovjek može pouzdati? Koja mu sredstva stoje na raspolaganju? I što su posljedice njegova izbora? Voda se bez straha pije samo na izvoru. Zato i jeste ovdje. Na ovom susretu. Na ovoj svetoj misi! I opet čujete riječi: 'Obratite se i vjerujte Evanđelju!' (Mk 1,15). Čista srca sudjelujući na sv. misi, prihvaćajući stvarnost obraćenja, vi postajete glasnici nade, nova zora, plod i sjeme za novi svijet. Ili, kako je ovih dana sv. Otac kazao mladima u Krakovu – 'Crkva vas danas gleda – rekao bih još i više – svijet vas danas gleda i želi učiti od vas kako bi obnovio svoju vjeru u Očevo milosrđe'. Mi kršćani smo na to pozvani. Biti znakom vječne istine u svakodnevnici društava u kojima živimo. Pozvani smo biti milosrdni poput Oca – kako to nosi naslov i ovog Mladifesta“ - kazao je fra Miljenko u propovijedi.

Nakon svete mise uslijedila je pobožnost klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Susret na kojem sudjeluje više desetaka tisuća mladih iz cijeloga svijeta završit će u subotu 6. kolovoza svetom misom na Križevcu u 5 sati ujutro.

Program izravno prenosi radiopostaja „Mir“ Međugorje te mnoštvo drugih radiopostaja, internetskih portala i televizijskih postaja. Festival je obilježen molitvom, pjesmom, predavanjima i svjedočanstvima, a sve  prati Međunarodni zbor i orkestar u kojemu su mladi iz  20 zemalja. Mladifest se simultano prevodi na 20-ak jezika. (slike)