Održana akademija u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi

datum: 06.09.2017.

Ponedjeljak, 4. rujna 2017.

U ponedjeljak, 4. rujna 2017. u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije započelo je obilježavanje manifestacije u spomen na 100 godina od akcije spašavanja gladne hercegovačke djece. Podsjetimo se, bila je to plemenita akcija koju su vodili članovi naše Provincije na čelu s fra Didakom Buntićem, a u kojoj je smrti od gladi otrgnuto preko 10.000 djece.

Obilježavanje manifestacije započelo je u 20 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača Tamburaškom rapsodijom u Hercegovini, koncertom u organizaciji Hrvatskog društva tamburaških pedagoga (HDTP). Velika dvorana Kosače bila je prepuna, a ozračje puno radosti. Uz veliki tamburaški orkestar od 100 ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog, nastupili su još veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, zatim mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego.

Utorak, 5. rujna 2017.

Ispred Dompes-a okupilo se nekoliko stotina ljudi koji su iščekivali početak otvaranja koje je započelo u 18 sati pjesmom Monije Jarak, mezzosopranistice o sv. Franji. Nakon toga voditeljica programa Sanja Pehar pozdravila je nazočne i predala riječ fra Iki Skoki, koji je ukratko opisao povijest nastanka Dompes-a. Potom je uslijedio blagoslov dijela novonastalog zdanja, točnije Pučke kuhinje posvećene fra Didaku Buntiću, u kojem su sudjelovali fra Danko Perutina i fra Ivan Ševo te na koncu nuncij Luigi Pezzuto. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, otvorio je Pučku kuhinju. Nakon toga nazočni su obišli prostore Pučke kuhinje, klapa Hrvoje i djevojke iz HKUD «Didak» župe Gradnići otpjevali su pjesme i potom je uslijedio mimohod svih sudionika prema Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u kojem je u 19 sati započela Svečana akademija povodom 100-te obljetnice spašavanja djece od gladi.

Kratki film o fra Didaku koji obilazi Hercegovinu u naše vrijeme i upoznaje se s njenim razvitkom uveo je u Akademiju na vrlo dojmljiv način. Potom su se u prepunoj dvorani izmjenjivali glazba, u izvedbi Zagrebačke filharmonije, tamburaškog orkestra od 100 tamburaša iz Hrvatske i BiH, Akademskog zbora Pro musica iz Mostara, Monije Jarak i Karla Milićevića, i prigodni govori.

Najprije se nazočnima obratio fra Miljenko Šteko, provincijal i organizator manifestacije, zatim Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i supokrovitelj, Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljice, dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i pokrovitelj manifestacije i na koncu Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. Prigodna zahvala uručena je fra Iliji Vrdoljaku, provincijalu provincije svetih Ćirila i Metoda iz Zagreba koji je skupu uputio nekoliko toplih riječi. Također je zahvala uručena i dr. Draganu Čoviću zbog pokroviteljstva manifestacije i Andreju Plenkoviću kao predstavniku hrvatskog naroda koji je pomagao Hercegovini u teškim trenutcima. (franjevci.info)